Doorgaan naar hoofdcontent
Onderzoek op nu.nl geeft aan dat de meeste mensen het geld dat ze over houden vooral op de spaarrekening zetten.
Ondanks dat ze niet of nauwelijks nog rente krijgen op de spaarrekening spaart bijna 60% van de mensen die de enquete hadden ingevuld stug door.
Een groot deel van deze mensen denkt dat de spaarrente op termijn wel weer zal stijgen en een derde zegt ook niet te weten wat ze anders met hun geld zouden moeten doen.

Bijna een derde van de ondervraagden bewaart ook (een deel van) niet meer op de bank. Ruim de helft van die groep bewaart het gewoon thuis, onder het matras kan ik me zo voorstellen.

Ongeveer een vijfde lost de hypotheek of andere schulden af.
Een kleiner deel, 17%, heeft een spaarrekening in het buitenland geopend en slechts 13% belegt. Blijkbaar acht men het veiliger om het geld in het buitenland te stallen dan om te beleggen.

Wat doen wij?
Wij hebben ons spaargeld gewoon op de bank staan. Maar we lossen ook af op de hypotheek en we beleggen een beetje. Op dit moment is de verhouding dat we ca. €600 sparen, €600 extra aflossen op de hypotheek en beleggen we €100 per maand. Dat versturen we gelijk als het salaris gestort wordt. Als er dan vlak voor het nieuwe salaris nog wat extra over is bekijken we voor welk doel we dat gebruiken. Op dit moment is dat vooral sparen, maar eerder ging het extra geld naar beleggen.

Op welk manier zetten jullie het geld dat over blijft in?

Reacties

 1. Wij kunnen onbeperkt aflossen. Dus daar gaat ons geld heen. De buffer is op orde. Verder wellicht nog wat verbeteringen aan het huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me niet voorstellen dat die cijfers kloppen. Maar misschien van de mensen die wat overhouden, gaat het naar de spaar.
  Toch denk ik dat de meeste mensen niks overhouden. Dat is wat ik om me heen zie/hoor. Meeste mensen hebben ook geen probleem met overgebleven geld, dat geven ze rustig uit ;)

  Onze buffer is oké voor nu, dus we lossen alles extra af. Als we aan onze max zitten gaan we verder sparen voor de keuken.  Trouwens best wel heel knap dat jullie 1300€ per maand overhouden!
  Nog steeds alleen op het salaris van M?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijna helemaal, V betaalt haar eigen verzekeringen.

   Verwijderen
 3. Wij zijn op een veilige buffer na, al het geld aan het aflossen. Polissen afgekocht en opengebroken, spaardepots en een nog te ontvangen bedrag wordt ook afgelost. De afgelopen paar jaar losten wij ook al af, niet veel, maar een begin was gemaakt. Nu, verspreid over 3 jaar gaat het rigoreus. 130.000 euro. Dit betekent echter dat onze lasten enorm verlaagd zijn en wij weer meer overhouden. Dit jaar gaat nog een 15.000 euro in het huis voor interne verbouwing en nieuwe tuin. Verder hebben we niets meer nodig en zal het geld verdeeld worden over buffer, aflossen en vakantiepot.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij lossen af en hebben een investering gedaan in extra stenen (garagebox) Dit laatste kon mede dankzij een lening van familie en die lossen we nu dus in extra snel tempo af. Zodra dat klaar is, lossen we de hypotheek weer extra af, waarvan we nog maar 25.000 hoeven. Wat daarna komt, zien we wel. Ik lees me graag in over van alles en nog wat en daarnaast weten we natuurlijk niet hoe de zaken er dan voor staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij lossen maximaal af op de hypotheek en gebruiken daar spaargeld voor. Daardoor worden onze lasten een stuk lager, terwijl we er heel weinig spaarrente op zouden krijgen. Ik denk er over wat met geld te beleggen, maar moet me nog wel even in de materie verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sparen sparen sparen. De buffer moet omhoog en daarnaast willen we de lening aan (schoon)ouders zsm aflossen. Daarna komt het aflossen van de hypotheek aan de orde.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij lossen af en zijn een beleggingsportefeuille aan het opbouwen. De verhouding is ongeveer 50/50.
  Daarnaast hebben we juist vanwege de lage spaarrente onze buffer verlaagd. Deze was 6 maanden en is nu 3 maanden.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…