Doorgaan naar hoofdcontent

Hoeveel zakgeld is normaal?

Vanmorgen met het openslaan van de krant viel mijn blik al snel op een artikel over zakgeld.
In het kader van de week van het geld was er onderzoek gedaan naar verschillen in zakgeld bij jongens en meisjes in de laatste klassen van het basisonderwijs. En dan niet zozeer hoeveel ze krijgen, maar weer naar hoeveel ze zouden willen en wat ze er mee zouden doen.

Uit dit onderzoek bleek dat jongens hoger inzetten als het aankomt om vragen over zakgeld. Gemiddeld zijn jongens pas tevreden wanneer ze iets meer dan 40 euro per week krijgen, terwijl meisjes al tevreden zijn als ze iets meer dan €26,50 krijgen. Dat vind ik een zeer groot verschil. In de praktijk krijgen kinderen echter veel minder, 76% van de kinderen krijgt niet meer dan 13 euro per maand

In het artikel in de krant wordt er geen verklaring gegeven waar dit grote verschil vandaan komt. Wel denken meer jongens dan meisjes dat geld gelukkig maakt. Van de jongens denk 66% dat en van de meisjes net iets minder dan de helft (49%). Jongens denken dat ze met veel geld veel leuke dingen kunnen doen en alles kunnen kopen wat ze willen terwijl meisjes meer hechten aan bijvoorbeeld gezond zijn. 80% van de kinderen kiest bij de keuze tussen geld of spullen voor geld.

Ik vind dit opvallende verschillen, en misschien zie je hier al wel een voedingsbodem voor het ongelijke speelveld op de arbeidsmarkt, waarbij vrouwen vaker kiezen voor deeltijd werk dan mannen en mannen meer betaald krijgen voor hetzelfde werk dan vrouwen. Ik heb daar echter geen verstand van dus ik ga me daar ook niet aan wagen.

Maar het kan ook zijn dat meisjes van die leeftijd gewoon een beter beeld hebben van wat een realistischer hoeveelheid zakgeld is.

De week van het geld is een jaarlijks initiatief om kinderen bewust met geld om te laten gaan. Ik vind dit een goed initiatief, maar vind ook dat daar een grote rol en verantwoordelijkheid van ouders bij hoort.

Onze dochter is nog wat te jong om haar te leren over geld, al vertellen we haar vaak wel dat we "centjes moeten betalen" voor bepaalde zaken. Verder vroeg ze pas, een week nadat we naar de Efteling waren geweest, wanneer we weer gingen. Toen hebben we ook uitgelegd dat we daar eerst weer voor moesten sparen.

Hoe leren jullie je kind(eren) met geld omgaan en wanneer zijn jullie begonnen met zakgeld?

Reacties

 1. Dat is echt een groot verschil zeg. Ik kan me wel voorstellen dat dat wel een voorbode van het verschil later is.
  Ik merk het in mijn gezin ook dat mijn zoon meer met geld bezig is dan mijn dochter, maar dat is een leeftijdskwestie. Toen hij haar leeftijd had, was hij er ook niet mee bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn begonnen met zakgeld toen dochter 6 werd en er op school met geld werd begonnen. Dat hebben we op een gegeven moment verhoogd met een verplichting tot het kopen van een verjaardagskadootje voor een select groepje mensen met een minimum bedrag.
  Vanaf dat ze een jaar of 10 is bespreken we regelmatig het maken van een budget en laten we ook ons budget en de vaste lasten zien. Nu ze 12 is krijgt ze kleedgeld en is ze ook helemaal verantwoordelijk voor haar bovenkleding. Met als resultaat dat ze de mooiste dingen bij de kringloop weet te vinden en dus flink aan het sparen is.
  Dat geld niet gelukkig maakt weet ze maar al te goed want anders was haar vader wel gezond en was haar neefje wel te genezen geweest.
  Regelmatig bespreken we de uitgaven van ons gezin tijdens het avond eten in de trant van: jongens we willen a, b en c we hebben budget voor 1 misschien 2 van deze dingen wat gaan we doen of doen we toch iets heel anders. En dat zijn vaak heel leuke gesprekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn kinderen krijgen €10 zakgeld per maand. We geven ze geen kleedgeld, maar een paar keer per jaar gaan we samen kleren kopen en dan hebben ze een budget wat ze die dag uit mogen geven. willen ze iets kopen (bijvoorbeeld een computerspel) dan sparen ze dat van die €10, na een paar maanden kunnen ze het dan kopen. Dat werkt best goed, ze kennen allebei de waarde van geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. vanaf 6 jr 1 euro per week (hoe en wanneer we verhogen weten we nog niet.. oudste is nu 7, krijgt nog steeds 1 euro per week.. ze komt nooit in winkels dus kan t nauwelijks uitgeven.... ;) ) jongste is 4, dus krijgt nog geen zakgeld

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben begonnen met 0,50 cent toen ze 6 waren. Wanneer ze weer een jaartje ouder werden, kwam er 0,50 cent bij op. Mijn dochter van 13 ontvangt nu 3,50 per week, geen kleedgeld nog. Ze red het hier wel mee. Heb het er regelmatig met haar over of ze hier genoeg aan heeft, en dat is tot nu toe nog het geval.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 40 euro per week??? Ik weet niet wat ik straks zelf zal doen, maar ik denk dat ik vanaf een jaar of 6 of 8 zakgeld kreeg. Dat begon met 50 cent (gulden) en daar kwam elke keer 50 cent bij. In groep 8 zat ik op 2,50 en toen ik naar de 'grote school' ging, werd dat in één klap verdubbeld naar 5 gulden. Uiteindelijk was het maximum volgens mij 10 gulden, maar toen zal ik wel al tegen de 18 geweest zijn. Dat heb ik maar heel kort gekregen, want zodra de studiefinanciering kwam, werd dat mijn kleed-, zak-, kapper-, toiletspullengeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die verschillen tussen jongens en meisjes? Het maakt me kwaad. De rolmodellen, de ouders beïnvloeden dit. Nog steeds salarisverschillen en dat begint met rolmodellen en zakgeld.

  Schande.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…