Doorgaan naar hoofdcontent

Een collectieve zorgverzekering voor de hele stad

Rotterdam wil een collectieve zorgverzekering voor de hele stad. Nu is er al een soort Rotterdampolis voor de minima. Die kost €160 in de maand, bevat een aanvullende verzekering voor fysiotherapie en een tandartsverzekering. Verder is het eigen risico van deze verzekering slechts €50.

Ik vind echter een polis van €160 in de maand best fors, zeker als je een minimuminkomen hebt en je maar weinig zorg nodig hebt. Wel kan ik me voorstellen dat dit geschikt is voor mensen die juist veel zorg nodig hebben. Die hoeven nauwelijk eigen risico te betalen en hoeven ook geen eigen bijdragen meer te betalen. Het is bijna een soort ziekenfonds voor alleen Rotterdammers, alleen een stukje duurder.

Schijnbaar zijn er wel nog zo'n 100.000 mensen geïnteresseerd in een polis.

Ik zie dus niet echt de voordelen van zo'n polis. Hoe kijken jullie hier tegenaan?

Reacties

 1. Een brus van mij met ziekte heeft ook een collectieve polis, in een andere stad. Geen idee wat dat kost, maar dat het een goed vangnet is dat er voor zorgt dat mensen die langdurig ziek zijn minder of geen drempels hebben om noodzakelijke zorg te vragen, vind ik erg belangrijk. Tandartsenzorg en fysio zijn hier hele goede voorbeelden van. Die worden anders vanwege de onmiddellijke kosten gemakkelijk overgeslagen. Budgetpolissen zij niet geschikt voor mensen die niet gezond zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In mijn woonplaats is voor minima, en mensen die een beroep willen doen op bijzondere bijstand of WMO of andere gemeentelijke voorzieningen, de collectieve verzekering verplicht...kost inderdaad 160 euro per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier hebben we een budgetpolis met hoog eigen risico. Wij hebben samen 1 laag inkomen en krijgen de begroting anders niet sluitend. We zijn best zorgmijders. Maar vorig jaar hadden we heel veel (deels opgespaarde, uitgestelde)zorgkosten. Mijn eigen risico van 875 euro was meteen op. Het was gelukkig dat we dat konden betalen van de korting van ongeveer 240 euro per jaar die we de voorgaande jaren overhielden.
  Ik vind een zorgpolis van 160 wel heel erg veel.Budget polis met hoogste eigen risico is rond de 80 euro. Een enkele keer gebruik gemaakt van de tandarts: voorgesteld een wortelkanaal behandeling, maar gekozen voor trekken. Vanwege de financiën. Het is niet anders. Ik wil niet met schulden onze oude dag ingaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 160 is misschien vrij fors, maar gegeven het feit dat je eigen risico maar 50 euro is, zou je ook kunnen zeggen dat je kosten eigenlijk net iets meer zijn dan 140 euro in de maand. En dan inclusief fysio en tandarts is redelijk netjes hoor.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen

Begin december schreef ik over het narekenen van onze annuïteiten hypotheek. Daar bood ik aan  om een tutorial te maken hoe je zelf kunt uitrekenen wat je maandlasten worden als je bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek afsluit of een hypotheekdeel om wilt zetten naar een annuïteiten hypotheek. Ik zou ook wel een excel bestand willen klaarzetten die je zou kunnen downloaden, maar ik heb nog niet uitgevonden hoe ik dat doe in blogger, zonder mijn privédropbox open te zetten. Tips zijn daarvoor meer dan welkom. Waarschuwing: door de vele screenshots is dit best een lange blog geworden. Maar terug naar het onderwerp van deze blogpost, we gaan in excel een annuïtaire hypotheek bouwen.  Eerst maar eens de uitgangspunten van deze fictieve hypotheek: Startlening: €200.000 Hypotheekrente: 2% Looptijd 30 jaar De basis We beginnen met deze gegevens in te vullen. Zoals je misschien ziet heb ik de looptijd van de hypotheek in maanden gezet in plaats van in jaren. Dit kom