Doorgaan naar hoofdcontent

De auto: wéér onderhoud

Twee weken geleden, op de vrijdagmiddag op weg naar huis begon de motor van onze auto opeens te schokken en gingen allerlei lampjes branden op het dashboard. Niet goed natuurlijk.

De volgende dag was dat allemaal weer verholpen en reed de auto weer zoals het hoort naar de supermarkt en terug, maar toen we in de middag een langere rit naar familie maakten begon het hele verhaal weer van voor af aan en ging het ook niet meer weg.

Die maandag gelijk gebeld voor een afspraak met de garage, en we konden donderdags terecht. Het werd er natuurlijk niet beter op, maar de auto bleef het doen.

Uiteindelijk moest er een bobine??? vervangen worden en ook de bougies. Maar nu rijdt de auto wel weer als een zonnetje. Kosten: €495.

Wel heb ik gelijk geïnformeerd naar de garantie op dit onderdeel. Deze problemen hebben we namelijk ook al eens gehad toen we de auto nog maar net hadden. Dit werd toen onder garantie opgelost door een andere garage dan waar we nu gaan. Maar 2,5 jaar later is er dus weer een defect en dat vond ik wel erg snel.
Op dit nieuwe onderdeel hebben we in ieder geval 2 jaar garantie, maar ik hoop eigenlijk dat dit niet meer gaat optreden.

Al met al heeft onze jonge occasion zo al best wel wat gebreken gehad en begint zo een aardige kostenpost te worden.

Hebben jullie ook zaken die onverwacht/onbedoeld tot hoge kosten leiden?

Reacties

 1. Ik vind auto's altijd zo zonde van het geld. Het is dat we er een nodig hebben...anders. Hier is de auto ook degene die het vaakst onverwachte hoge kosten meebrengt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook en binnen nu een twee jaar zullen we een nieuwe auto moeten kopen en deze zal ook weer snel afgeschreven kunnen worden ivm de grote afstand tussen woonplek en werkplek. Vind het ook een zeer grote kosten post en wij zijn al aan het kijken welke auto,s het meest gunstig zijn qua onderhoud en verbruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja hoor...eind december een groot onderhoud gehad van maar lieft 1100€!!! (We rijden met een gewone auto, geen superdeluxe grote bak), en egens in januari was er dan plots 500€ ofzo kosten omdat ie olie lekte :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben tot nu toe steeds mazzel met onze oude auto. Gemiddeld over de afgelopen 5 jaar nog geen 500€ per jaar aan onderhoudskosten, incl APK en grote beurten enz. Dus eigenlijk erg tevreden. We rijden ongeveer 20.000 per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vriendlief is erg handig met auto`s. Het blijven onkosten, maar ze zijn gelukkig een stuk lager dan bij de garage.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat vervelend zeg! Met de auto valt het bij mij tot nu toe mee, gelukkig. Wel heb ik die nieuw gekocht, dus ik weet precies wat ermee gebeurd is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is precies waarom wij nieuw willen rijden.
  Kijk eens op de anwb site voor goede tweedehands tot 13.000.
  Neem eens zo een auto, misschien scheelt het.  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach nieuw schrijf je duizenden euro,s af per jaar. Je kan ook kiezen iets ouder te nemen en met wat meer onderhoud voor rekening te nemen wat overall nog goedkoper is dan nieuw rijden.

   Verwijderen
 8. Ik heb een auto uit 2004 - gelukkig heb ik alleen nog maar de APK en grote en kleine beurt moeten doen. Verder geen problemen. Het is een Hyundai

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vorig jaar nieuwe auto banden en nieuwe autovoorruit. Kost best veel. Zelf reis ik alles met OV, vriend heeft auto voor het werk en als het slecht weer is gebruiken wij de auto voor boodschappen doen. En als OV duurder is dan de auto dan pakken wij ook de auto. Zelf heb ik geen rijbewijs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Banden is slijtage, en voorruit wordt vaak vergoed door verzekering en anders kun je gaan voor een gebruikt exemplaar.

   Verwijderen
 10. Vorig jaar hetzelfde euvel maar helaas niet zo voordelig op te lossen. Toen uiteindelijk de auto als schroot verkocht en een nieuwere gekocht. Ook geswitcht van merk en hopelijk kunnen we nu weer een voordeliger tijd tegemoet. Hij moet over twee maanden voor het eerst gekeurd sinds wij hem hebben en ben heel benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. bij onze vorige auto op gas wel veel kosten aan onderhoud..bij de huidige skoda fabia nauwelijks. heerlijk :)
  helaas wel erg dure tandartsrekeningen op dit moment (waaornder een wortelkanaalbehandeling.. op een tand, waar 12 jr geleden door een (achteraf) slechte tandarts een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd.. slecht.. er zat nog een deel zenuw in wat steeds licht ging ontsteken.. nu dus opnieuw een dure wortelkanaalbehandeling.. 450 euro.... ach ja weet je weer waarom je geld spaart ipv over de balk smijt.. zodat je hiervoor geen schulden hoeft te maken, maar het gewoon kan betalen.....

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…