Doorgaan naar hoofdcontent

Maandoverzicht januari

De eerste maand van het jaar is alweer voorbij, tijd voor een korte terugblik. Wat hebben we zoal meegemaakt op financieel gebied?

Hypotheek
We deden gelijk aan het begin van het jaar een extra aflossing van €500. Deze extra aflossing wordt vandaag met de rest van de hypotheeklasten afgeschreven. Hierdoor dalen onze maandlasten met €2,41 Daarnaast zijn we druk bezig geweest om een afspraak met de bank te maken voor een extra aflossing op de spaarhypotheek en mogelijk inkorten van dat hypotheekdeel.

Huis
Op de valreep van de maand kregen we bericht dat ons huis uit het water is gesprongen en weer helemaal op het droge staat. De WOZ-waarde steeg fors, waardoor die nu (veel) hoger is dan de nog openstaande hypotheekschuld, zelfs als het spaarpotje in de spaarhypotheek niet wordt meegerekend.

Beleggen
Deze maand waren we iets te fanatiek met beleggen. We zagen allerlei buitenkansjes die we ook nog kochten. Hierdoor hebben we eigenlijk het budget van het hele eerste kwartaal al geïnvesteerd. Dat betekent nu 2 maanden op onze handen zitten.
Ook kregen we twee dividendverhogingen. Over één schreef ik een blog, de andere zag ik pas gisteren en betreft één van de beleggingsfondsen waarin we beleggen.
Sparen
Door het fanatieke beleggen bleef er weinig over om te sparen. Wel hebben we de reserveringen voor diverse zaken gestort, alleen de aanvulling van de buffer is er een beetje bij ingeschoten.

Overig
Onze auto ging naar de garage voor een beurt en dat leverde een heel brutale vraag op. De garage wilde onze auto wel kopen.

Passief inkomen
We hadden een eerste uitbetaling van Google voor de blog en kregen een klein beetje (4 euro ongeveer) dividend uitgekeerd.
Verder kregen we de schenking uit de erfenis van de tante van M die we verwachtten en die we gebruiken om een grote aflossing op de hypotheek te doen in de komende maanden. In februari zullen we dat doen op de annuïteitenhypotheek en waarschijnlijk in maart op de spaarhypotheek. Nu ik dit zo opschrijf bedenk ik dat we daar niet eens een blog over geschreven hebben...

Hebben jullie een goede januarimaand gehad?

Reacties

 1. Goed om te lezen! Ik adviseer je met klem wel het bedrag bij passief inkomen weg te halen. De voorwaarden van Google Adsense schrijven voor dat er onder geen beding gecommuniceerd mag worden over bedragen/uitbetalingen. Dat is nu wel herleidbaar. Jouw account kan geroyeerd worden.

  Wij hebben een goede maand achter de rug. Deze maand wordt nog beter :-) Vandaag wordt ook de extra aflossing (ruim € 3.000,00) afgeschreven door de bank. Ook hebben wij vandaag een extra inleg gedaan op onze bankspaarrekening van € 1.500,00. Zodra deze bedragen verwerkt zijn, volgt een blog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nou toch maar bedrag weggehaald. Dat zijn zeker mooie bedragen...

   Verwijderen
 2. Mooie resultaten! Mijn januari-maand was ook goed. Ik heb dan wel niet alle doelstellingen behaald op de manier zoals ik dat bedacht had, maar heb flink wat neer kunnen zetten. Meer dan gebruikelijk in januari, vermoed ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Januari was oké. Morgen mijn blog met mijn inkomsten van januari. Minder goed dan jouw inkomsten.
  En natuurlijk al wel 2000€ kunnen aflossen. Dus zeker tevreden qua financien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze januari maand was ook goed. We hebben een extra hypotheekaflossing gedaan en die had een stuk hoger gekund. Dus waarschijnlijk wordt de aflossing in februari twee keer zo hoog als gepland. Leuk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor mij gaan de aflossingen later in het jaar plaatsvinden. Ik de afgelopen maand wel een budget opgesteld voor 2017 en er is ruimte genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…