Doorgaan naar hoofdcontent

Loon 2017: Een heel ietstje pietsje erbij

Een aantal medebloggers heeft in de afgelopen weken al wel eens geblogd over hun inkomen in het nieuwe jaar de meesten waren er netto niet op vooruit gegaan door extra pensioen. Gisteren heb ik (M) ook eens goed gekeken naar mijn eerste loonstrookje van 2017.

Van de bruto loonsverhoging van  ca. €350 per maand, blijft er na aftrek van alle posten nog ca.100 euro over.  Bijna drie kwart verwdijnt dus.

Dit jaar was er helaas geen CAO-verhoging afgesproken, dus de de verhoging was alleen gebaseerd op mijn functioneren. Daar was niets mis mee, maar ik scoorde net te weinig punten voor een dubbele loonsverhoging. Maar uiteindelijk blijft er nog wel een plusje staan onder de streep.

Nu ik eens goed keek naar mijn loonstrookje zag ik ook dat ik bijna aan het einden van mijn loonschaal zit. Afhankelijk van of ik na dit jaar één of twee stapjes maak zal ik in 2018 of 2019 aan het maximum zitten. Aangezien ik binnen ons bedrjif in de hoogste loonschaal zit voor niet-leidinggevenden en ik geen ambities heb voor een leidinggevende functie moet ik ook maar eens gaan nadenken over wat ik na het bereiken van het einde van de schaal wil.

Vind ik het salaris prima, en het werk leuk genoeg om genoegen te nemen met alleen nog verhogingen die in de CAO worden afgesproken? Of vind ik het geld belangrijker en wil ik daardoor op zoek naar een andere werkgever?
Als ik nu zou moeten kiezen, zou ik het eerste zeggen. Ik zie binnen mijn huidige functie en werkzaamheden nog genoeg uitdagingen om het werk nog lange tijd leuk en interessant te houden en misschien is er net als bij Bespaarbalans ook nog wel wat te regelen op het gebied van opleidingen.

Dat zijn zaken waar ik niet te lang mee kan wachten om te overpeinzen, En dan ook actie op ondernemen.

Hoe is jullie (netto) salaris ten opzichte van vorig jaar?


Reacties

 1. Ik heb geen salaris, maar het salaris bij mijn man is wel een paar tientjes omhoog. Hij kan gelukkig nog wel veel groeien op zijn salarisschaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb geen salaris. Dat van mijn man is wel hoger geworden. Hij heeft net een periodiek gehad en een loonsverhoging vanwege een nieuwe cao. Ik meen iets van 70 euro in totaal. Mooie verhoging :-)
  Mijn man is nog niet aan het einde van de loonschaal. Hij heeft al diverse promoties gemaakt en heeft een leidinggevende functie. Hij heeft veel studies gedaan naast zijn werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kan ook kijken welke andere voordelen je baas je kan geven, een studie doen, een fiets van de zaak(het kan nog wel hoor, maar met wat creativiteit) Telefoon op kosten van de baas, ehbo en bhv doen(weer iets met extra kennis opdoen, ook altijd handig als je ooit wel elders gaat solliciteren)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had €155 minder maar dat kwam door een fout. Nieuw administratiebedrijf. Het had €0,78 meer moeten zijn dan 2016 bij gelijk bruto salaris. Ik zit al sinds mijn 33ste in de hoogte loonschaal en hoogste periodiek voor inderdaad een niet leidinggevende functie. Ook geen ambitie voor een leidinggevende functie. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zit al jaren in de hoogst mogelijke schaal voor mijn functie, maar omdat mijn werkgever best tevreden is over mijn functioneren krijg ik wat extraatjes toegeschoven in de vorm van een hoge studiekostenvergooeding. Zo kan ik in mijzelf investeren en dat is zacht gezegd op de huidige arbeidsmarkt wel noodzakelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goh...ik krijg een loon maar mn man had in januari wel 21€ meer! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoewel ik bruto ietsje omhoog ben gegaan, blijkt mijn nettomaandloon dit jaar 18 euro lager te liggen dan vorig jaar. Iets met pensioenpremies en aangepaste belastingtabellen. Ik vind het behoorlijk irritant.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vond deze wel toepasselijk en dan het woord eisen.
  http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/aflossen-op-spaarhypotheek-99888.asp

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik als zzper bepaal mijn eigen uurloon.. ;) maar om geen klanten te verliezen zijn dat minimale verhogingen elk jaar. van 5 naar 5,10 per uur per kind gegaan... geen idee hoeveel het netto is omdat ik pas volgend jaar weet hoeveel ik verdiend heb en dan nog terug krijg (of niet.. de belastingdienst is bezig met een grote hetze tegen gastouders.. ze vinden dat we geen ondernemers zijn... dus dan moeten we particulier aangifte doen... dag dag zelfstandigenaftrek.... )

  mn man zit in t zelfde schuitje als jij, behalve dat hij al aan zn max zit sinds de verhoging na zn functioneringsgesprek... benieuwd hoe dat verder gaat.. ene kant heeft hij t naar zn zin en is hij blij met flexibiliteit en overuren (en tijd voor tijd die hij daarmee opbouwt etc) andere kant weinig uitdaging..

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…