Doorgaan naar hoofdcontent

Huren van huishoudelijke apparaten: Een dief van je eigen portemonnee

Gisteren las ik op nu.nl een stuk over de kosten van het huren van huishoudelijke apparaten, en dan met name witgoed. Dat is gemiddeld 5x zo duur als het zelf kopen van deze apparatuur, bij een levensduur van 10 jaar, wat gemiddeld schijnt te zijn voor dit soort apparaten.

 Dat blijkt ten minste uit onderzoek van de Consumentenbond. Die onderzocht 8 verhuurders van deze apparatuur. De volgende gemiddelde huurkosten voor 10 jaar werden in dat onderzoek vastgesteld:
 • Wasmachines 5x tot 7x de aanschafprijs
 • Wasdrogers 3x tot 7x de aanschafprijs
 • Vaatwasser 5x tot 6x aanschafprijs
 • Koel-vriescombinatie 7x de aanschafprijs
Dat betekent dus dat je, in het gunstigste geval, als huurder na iets meer dan 3 jaar huren al meer betaalt dan wanneer je het apparaat zelf gekocht zou hebben en in veel gevallen zelfs na 2 jaar.

Tot ik dit artikel las wist ik niet eens dat je witgoed ook kon huren, maar dit ziet eruit als een zeer lucratieve bezigheid.

Ik kan begrijpen dat wanneer je even krap bij kas zit en bijvoorbeeld je wasmachine het begeeft, het huren ervan een aantrekkelijke optie lijkt. Maar als je jezelf even de tijd geeft om uit te rekenen wat je echt kwijt bent aan zo'n huurconstructie, dan krab je jezelf waarschijnlijk wel 3x achter de oren. Als ben je ervan verzekerd dat je zelf geen onderhoudskosten hebt aan het apparaat, dat is voor de verhuurder.

Stel een wasmachine kost €500. En je kunt dat geld niet in 1x missen. Je ziet dat je ook de wasmachine kunt huren voor €20,83 per maand. Na twee jaar heb je dan inderdaad de gehele wasmachine zelf betaald en heb je nog steeds geen eigen wasmachine.
Wat doe je dan? Weer huren, alsnog een wasmachine kopen? Wat je ook kiest, je bent dan altijd meer geld kwijt dan wanneer je direct zelf een andere wasmachine had gekocht.

Tip: Marktplaats
Maar je had geen geld voor een nieuwe wasmachine. Koop dan voor een paar tientjes een tweedehands op marktplaats. Voor 50-75 euro heb je een prima tweedehands wasmachine die gebruikelijk nog wel een paar jaar mee kan. En dat voor de prijs van 3 tot 4 maanden huren.
Na die 3 of vier maanden heb je weer even veel geld en een eigen wasmachine en kun je die bijna 21 euro elke maand opzij zetten om de volgende keer wel genoeg geld te hebben om een nieuwe te kunnen kopen.

Overigens is dit wel een zeer lucratieve bedrijfsvoering voor de verhuurders, misschien moeten we dat er eens bij gaan doen zo buiten werktijd.

Hebben jullie wel eens huishoudelijke apparatuur gehuurd voor een langere periode?

Reacties

 1. Veel minvermogenden en tijdelijk wonenden huren witgoed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me herinneren dat dit item ook eens voorbij kwam in een dubbeltje op z,n kant. Deze mensen hadden ook veel witgoed gehuurd, werd toen ook voor hun uitgerekend dat ze eerst beter konden sparen en dan een apparaat kopen. Deze mensen hadden toen wel genoeg inkomen maar geen goed overzicht op de besteding ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een aantal jaar een wasmachine gehuurd samen met een aantal anderen. We hadden elk een kleine studio (dus eigenlijk geen plek voor een wasmachine), en in de kelder was ruimte zat. Omdat het verloop van huurders vrij groot was, was een wasmachine kopen heel onhandig. Want wat doe je als iemand verhuist? Geef je een deel van de aankoopwaarde terug en laat je dat dan door de nieuwe huurder weer betalen? En wat als de wasmachine stuk gaat en er moet een reparateur (of nieuwe wasmachine) komen?

  Kortom, huren was ideaal. 21 euro per maand, 7 personen, 3 euro per persoon per maand voor een fantastische Miele. Ging het ding kapot dan kwam er binnen 24 uur een monteur die het ding repareerde.

  Privé zou ik er trouwens nooit aan beginnen, precies om de redenen die je hierboven noemt. Dan liever tijdelijk een tweedehands van marktplaats en ondertussen sparen voor een nieuwe!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou het ook nooit doen maar er wordt wel iets over het hoofd gezien. Wat als de gekochte machine na de garantie termijn kapot gaat? Hier zit een risico opslag voor de verhuurder in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk, wat een klant betaalt is niet direct winst voor de verhuurders. Maar voor de huurder is het altijd verlies

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.