Doorgaan naar hoofdcontent

Spaartaks is geen diefstal volgens de rechter

De vermogensrendementsheffing is volgens de rechtbank van Zeeland-West Brabant geen diefstal. Tijdens een eerste proefproces hierover was dat, kort door de bocht, de uitspraak.
Volgens de rechtbank vindt dat niet bewezen is dat een rendement van 4% voor particulieren volstrekt onhaalbaar is. Over die 4% werd 30% belasting geheven waardoor je feitelijk 1,2% over je vermogen (boven de belastingvrije voet) betaalt.

Volgens de indieners van de rechtzaak is het door de economische omstandigheden sinds 2008 niet altijd mogelijk om 4% rendement te halen op aandelen, obligaties of de verhuur van een huis. Op een spaarrekening is dat al helemaal niet meer mogelijk.

De indieners vinden daarom dat de hogere vermogensrendementsheffing in strijd is met het eigendomsrecht. De rechters gingen daar dus niet in mee.

Persoonlijk ben ik geen voorstander van het betalen van belasting op vermogen. Wat mij betreft zou er vooral op consumptie belast moeten worden. Maar als er dan toch op vermogen belast moet worden, doe dat dan op basis van het daadwerkelijk behaalde rendement. Hoe ik dat voor me zag schreef ik hier al eens op.

Er loopt nog een aantal rechtzaken bij andere rechtbanken over ditzelfde onderwerp. Ik ben erg benieuwd hoe de uitspraken daar zullen zijn. En ook of er nog hoger beroep wordt aangetekend in deze zaak. Ik denk dat we er nog niet het laatste over gehoord hebben...

Hoe kijk jij tegen de vermogensrendementsbelasting aan?


Reacties

 1. Alleen belasting op consumptie en niet op vermogen, voorkeur voor schuldloze huishoudens en afschaffen van HRA, toch?

  Weet je heel zeker dat je dit wilt? Heb je enig idee wat het effect hiervan zou zijn op de economie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tijdelijk een hele harde dip waarschijnlijk. Daarna zal het wel weer langzaam gaan stijgen denk ik. Maar het zal nooit in 1x ingevoerd kunnen worden denk ik..

   Verwijderen
 2. Ik vind het ook geen goed idee om alleen consumeren te belasten en op je spaarpot zitten niet. Precies: omdat dat de economie niet helpt.

  Al dan niet tijdelijk, hoe die en hoe lang die eventuele dip zou zijn bijft gokken. Liever niet....!!!!

  Oh en als je heul heul veel geld hebt op je spaarrekening, waarom zou je dat dan niet willen delen met mensen dient slecht hebben of waarom zou je dan niet hoeven meebetalen aan de voorzieningen in dit land? Waarom zouden die voorzieningen alleen betaald moeten worden door mensen die veel consumeren? Spaarzame mensen gebruiken die voorzieningen toch ook?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zeg ook niet dat je het dan niet hoeft te delen, maar waarom zou je gestraft moeten worden als je spaarzaam leeft? En beloond als je jezelf flink in de schulden steekt?
   Met het huidige belastingstelsel wordt "slecht" gedrag beloond en verstandig gedrag bestraft.
   Nu groeit de economie alleeen maar doordat er steeds meer schulden worden aangegaan, heel kunstmatig dus. Dat kan niet blijven goed gaan..

   Verwijderen
  2. Ah oke ik zie het niet zo zwartwit geloof ik. Sparen is denk ik niet per definitie goed en consumeren niet per definitie slecht...

   Verwijderen
 3. http://www.ad.nl/binnenland/hoogste-ambtenaar-belastingdienst-op-zijspoor-gezet~a8cd16fb/

  Zo snel kan het gaan, beter kunnen we het niet maken?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.