Doorgaan naar hoofdcontent

Overzicht spaarhypotheek

Deze week schreef ik al eerder over de spaarhypotheek. Daarbij ging het over het extra aflossen wat we willen doen.
Vandaag gaat het over het halfjaarlijkse overzicht van het opgebouwde saldo. In augustus schreef ik al over het overzicht van een half jaar geleden.
In de eerste helft van 2016 steeg het opgebouwde saldo met 207 per maand op een inleg van €162, waarvan ca. €155 daadwerkelijk werd ingelegd.
Op basis van het saldo van toen berekende ik dat we ongeveer een stijging van €210 per maand konden verwachten in de tweede helft van dat jaar.

Met die berekening zouden we uitkomen op een saldo van €22.722,13 op 31 december. Die berekening was best goed, aangezien het daadwerkelijke saldo €22.725,96 is, een toename van €1.263,64 in totaal ofwel €210,61 per maand.

Op basis van het nieuwe saldo kunnen we verwachten dat we ongeveer €58 per maand aan rente zullen ontvangen in de komende 6 maanden. Met de €155 uit de inleg zouden we per maand dan een toename van het saldo hebben van €213. Dat ga ik in ons hypotheek excelbestand invullen.

Deze berekening geldt natuurlijk maar totdat de aflossing op de spaarhypotheek gedaan is. Afhankelijk van wat we dan kiezen, wel of niet de looptijd inkorten, zal de maandelijkse inleg lager of hoger worden. Voor de rente die we per maand over het opgebouwde bedrag ontvangen maakt het niets uit.

Helaas kunnen wij niet via internetbankieren bekijken hoe het actuele saldo is, en daarom zijn we voor het maken van prognoses dus afhankelijk van eigen berekeningen op basis van deze halfjaar overzichten.

Kunnen jullie je saldo van de spaarhypotheek wel inzien via internetbankieren of zijn jullie, net als wij, ook afhankelijk van dit soort overzichten?

Reacties

 1. Hoi,

  Ja wij kunnen het saldo inzien via internet en nu sinds binnenkort ook in de app. Heel erg makkelijk..

  Groetjes k.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja hier ook, in 2016 ergens zag ik ineens het opgebouwde spaarsaldo staan in Mijn ING onder hypotheek. Ik kwam daar via hun forum pas achter.

  Ik kan ook met de spaartool van geldistijd elke maand de opbouw van mijn spaarsaldo bijhouden/ vergelijken. Van de laatste 4 maanden zat er 1 keer een cent verschil in.

  Kun je de extra storting niet gebruiken om de looptijd in te korten. Volgens art. 3.2 moet dat toch mogelijk zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan niet storten, alleen aflossen. Inkorten kost 500 euro, dus dat doe ik het liefst zo min mogelijk.
   Het is even afhankelijk van wat de stortingen worden of we nu al inkorten of dat we de komende jaren eerst nog wat proberen af te lossen en dan in 1x inkorten.

   Verwijderen
  2. Als je aflost mis je belastingaftrek, weegt dat op tegen inkorten, incl 500 euro?

   Verwijderen
 3. Wij kunnen het ook elke maand zien in onze ing omgeving. En zelfs per dag kan je een opgebouwd saldo zien van die maand, maar het wordt er eens per maand bijgestort.
  Erg handig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker handig, ik ben daar wel een beetje jaloers om.

   Verwijderen
  2. Om wij kunnen de opgebouwde spaarwaarde van onze twee bankspaarrekeningen inzien via internet ankeren. Erg handig!

   Verwijderen
 4. Zit je bij a.bn? Daar kan het via een omweg wel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja daar zit ik bij, ik ben erg benieuwd dan... Je mag het ook mailen

   Verwijderen
 5. Inloggen bij a.bn, dan via beheer- zelf direct online regelen- betaalalerts instellen. Dan zie je vervolgens in het pull-down menu het opgebouwde saldo van je kapitaalverzekering. Heb je een actueel overzicht.

  Ik volg je blog op de voet trouwens, ik heb recentelijk ook contact gehad met de bank, maar daar kon ik niet aflossen op mn spaarhypotheek. Wel inkorten, bijstorten, maar niet aflossen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jouw situatie lijkt erg op de mijne, ik ga je blog met belangstelling volgen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee, zit bij rabo en kan het niet inzien. Hoe weet jij dat je momenteel per maand zoveel saldo opbouwt? Wij willen dit jaar onze hypotheek openbreken en aflossen. Weg is weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelf berekenen. Ik weet wat ik betaal en hoeveel daar ongeveer van daadwerkelijk gestort wordt. En op basis van het saldo en de rente kun je berekenen wat met hoeveel het saldo ongeveer zou toenemen.

   Verwijderen
  2. Gebruik www.hypohype.nl. Staat een rekenmodel dat maandkosten zelf berekend. Ook hulp voor berekening van gevolg van looptijdverkorting!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…