maandag 30 januari 2017

Hoe werden selfmade miljonairs financieel onafhankelijk?

In Amerika is een onderzoek geweest onder selfmade miljonairs om te kijken of ze dezelfde dingen doen en laten, of de zelfde eigenschappen bezitten. Ik heb niet kunnen achterhalen van wanneer dat onderzoek was, alleen een pdf, met 7 gemeenschappelijke punten. Ik heb die punten bekeken en wil ze graag met jullie delen. Velen zullen punten herkennen, zeker lezers die zelf sober leven en proberen financieel onafhankelijk te worden

Leef ruim onder je inkomsten
De gemiddelde selfmade miljonair begon met bijna niets en hebben door hard te werken, maar vooral door sober te leven (vaak snel) veel vermogen opgebouwd. Ook investeerden ze het geld dat ze overhielden op een manier die veel rendement opleverde.

Gebruik je tijd, energie en geld zo dat ze rijkdom creëren
Deze miljonairs leefden (en leven) weliswaar zuinig, maar ze gaven wel geld uit in bijvoorbeeld opleidingen waardoor ze daarna meer geld konden verdienen. In Nederland noemen we dat investeren in jezelf.
En opvallend, de gemiddelde miljonair spendeerde per maand 2x zoveel tijd aan het maken van een financiële planning dan de gemiddelde Amerikaan.

Kies voor financiële onafhankelijkheid i.p.v. hoge sociale status
Die mooie dure auto (op afbetaling), dat huis met die tophypotheek, dat zijn dus zaken waar die miljonairs weinig mee hadden, ook niet toen ze nog geen miljonair waren. Over het algemeen rijden die miljonairs in de goedkopere, soms tweedehands, auto's en wonen ze ook niet in kastelen van huizen. Ze zijn die buren in een gemiddelde woonwijk waarvan je nooit zou raden dat miljonair zijn.

Accepteer geen hulp van je ouders zodra je uit huis bent
De meeste van de ondervraagden hebben nooit steun van hun ouders gekregen. Ze zijn ook bijna allemaal eerste generatie miljonairs. Ze hadden dus ook geen keuze. De gedachte is dat als je geen steun van je ouders krijgt, je beter je best doet om financieel onafhankelijk te worden.
Ik snap de gedachtegang, maar dat hoeft niet altijd op te gaan. Ik kan me wel voorstellen dat het een beter gevoel geeft als je het helemaal op eigen kracht gehaald hebt. Dat werkt met alles zo.

Leer je kinderen om financieel zelfvoorzienend te zijn
Dit is de analogie met: "Give a man a fish and you'll feed him for a day, teach a man to fish and you'll feed him fo a lifetime". Geef je kinderen dus de eigenschappen mee zodat ze zelf ook op eigen kracht financieel onafhankelijk kunnen worden.

Herken kansen in de markt
Zoek de kansen waar geld te verdienen valt en ga ervoor.

Kies het juiste beroep
De meeste selfmade miljonairs in Amerika zijn ondernemers. En blijven dat ook doen als ze financieel onafhankelijk zijn. Slechts 20% van de rijken gaat echt rentenieren.
Dat is een leuke tip, maar zegt het niet meer over eigenschappen die nodig zijn om er uiteindelijk te komen? Het zou betekenen dat je op jonge leeftijd al een plan hebt om financieel onafhankelijk te worden, terwijl ik denk dat het besef bij velen pas later komt.

Wat mij opvalt is dat het aflossen of niet aangaan van schulden helemaal niet genoemd wordt. Terwijl in veel boeken/blogs over financiële onafhankelijkheid dat toch zo ongeveer als stap 1 wordt aangeraden. Zouden schulden geen issue zijn voor deze rijken of zouden ze nooit schulden zijn aangegaan?

Hebben jullie nog andere tips om (snel) financieel onafhankelijk te worden.

12 opmerkingen:

 1. Tussen de VS en Nederland zijn wel verschillen in hoe om te gaan met een faillissement. Het is hier in Nederland een stigma en in de VS heel normaal en achtervolgt het je dus niet zo.
  En als je in de VS een huis koopt en je kunt de hypotheek niet meer betalen, kun je de sleutel afgeven bij de bank. Huis is dan van de bank en de schuld ben je kwijt. Ook dat werkt hier in Nederland heel anders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klopt helemaal. Maar de punten die hier werden aangegeven hebben daar niet heel veel mee te maken. Een tip als leef van veel minder dan je inkomen werkt in Nederland net zo goed als in Amerika..

   Verwijderen
  2. Natuurlijk, maar die punten spelen volgens mij wel een grote rol.
   Wij leven ook onder ons inkomen. Als de gulden er nog was, schoten we een heel eind op om miljonair te zijn ;-)

   Verwijderen
  3. haha ja de ene miljonair is de andere niet. Ooh ja de gulden tijdperk ...

   Verwijderen
 2. Als ik de gouden tip had, zou ik het zelf wel doen ;)
  Ik denk dat er geen 'snelle' manier bestaat eerlijk gezegd. Tenzij je een succesvol bedrijf snel hebt kunnen opbouwen.
  Hard werken en minder uitgeven dan er binnenkomt is wel de gouden draad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vind bovenste regels goed genoeg, heb boek rich dad poor dad gelezen en komt op het zelfde neer. Leer te sparen voor je uitgeeft en als je een schuld aangaat zorg dat eerst dat je die zsm aflost ipv vanalles nog te willen hebben en behouden.

  Onze hypotheek die wij nu hebben met de laagste rente is de goedkoopste schuld die wij hebben kunnen krijgen en waar we ook gemotiveerd zijn om zsm af te lossen, dan zijn we eindelijk eens op een punt dat we daarna geld zouden kunnen maken. Met geld maak je geld. Hoe dat is aan jou maar het begint bij je mentaliteit, niet bij het hebben van geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het boek Millionaire next door gelezen en vond het leuk om de onderbouwing in cijfers bij het onderzoek te zien.
  Goeie tips in het rijtje, heb je de belangrijkste wel te pakken denk ik

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk onderwerp vind ik dit toch! Ik denk dat dit wel de gouden tips zijn. En ik gok dat je gelijk hebt dat deze mensen zonder schulden begonnen zijn (want als ze zo zuinig kunnen leven, dat ze miljonair werden door goedkoop te leven, wilden ze die vast niet).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De ene schuld is de andere niet. Een lening om te investeren in je onderneming is heel wat anders dan een consumptieve lening. Misschien dat ze daarom minder de focus leggen op aflossen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, van het aantal millionairs in Nederland (zo'n +100.000), zijn vrijwel de meeste ondernemer. Er is natuulijk ook wat oud geld aanwezig, maar de meeste zijn selfmade. kortom, het beginnen van een eigen zaak geeft je de grootste kans op het worden van een millionaire. Doen wij toch wat verkeerd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar lijkt het wel op :) Als dat je doel is tenminste. Een dekkend passief inkomen vind ik overigens ook prima hoor, en daar hebben we waarschijnlijk geen miljoen voor nodig..

   Verwijderen