Doorgaan naar hoofdcontent

Een wel heel brutale vraag

Vorige week brachten we onze auto naar de garage voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Dat doen we bij de merkdealer en wel omdat het eigenlijk heel gemakkelijk is. De merkdealer zit namelijk naart het kantoor van M. Hij brengt dan de auto weg. Loopt naar kantoor en haalt de auto na zijn werkdag weer op.
Het onderhoud was (weer) een dure grap. De afgelopen maanden hadden we al twee keer de melding gekregen dat er te weinig koelvloeistof aanwezig was en dat hadden we zelf 2x bijgevuld. Dat gaven we aan en natuurlijk bleek er een lek te zitten in de pomp. Die moest dus vervangen worden. Verder bleken er nog wat lekkages te zijn van wat ringen die ook vervangen moesten worden. Met nog wat klein grut was de schade ruim €700, maar dit was grotendeels verwacht.

Maar daar wilde ik het eigenlijk niet over hebben. De dag na het garagebezoek kregen we opeens een mailtje van de garage. Ze wilden heel graag onze auto kopen!!! Ze konden ons nu een hele goede aanbieding doen voor onze auto en als we ermee akkoord gingen, dan zouden zij ook nog de rekening van het onderhoud geheel voor hun rekening nemen. Oh ja, als meer informatie wilden dan konden ze ons het bod onder het genot van een kopje koffie wel toelichten.

We waren hier eigenlijk een beetje over verbaasd, zoiets hadden wij in ieder geval nog nooit eerder meegemaakt. Nu weten ik dat dealers heel hard op zoek zijn naar jonge occassions, zelfs zo erg dat ze ze massaal uit het buitenland laten over komen, maar dat ze zelfs klanten proberen te verleiden hun auto te verkopen, dat hadden we nog niet eerder gehoord. En onze auto is nog geen vierenhalf jaar oud, en blijkbaar gewild.

Maar ja, we zijn helemaal niet van plan om een nieuwe auto kopen, we hebben hem in februari pas 2 jaar. Wel was de koop van deze auto achteraf gezien onze slechtste financiële beslissing, maar hij rijdt prima, is ruim en comfortabel.

En het kopen van een andere auto kost geld, tenzij we zouden willen kiezen voor een kleinere, oudere auto.

We zijn dus niet van plan om in te gaan op dit aanbod, al klinkt dat kopje koffie wel lekker....

Hebben jullie wel eens een dergelijk aanbod gekregen?


Reacties

 1. Ja wij hebben zo'n aanbod ook eens gehad. Een tijdje nadat de auto voor een beurt weg geweest was. Ik hou daaf niet van. We brengen hem voor onderhoud en als we hem willen inruilen horen ze het wel. Ik vind het opdringerig. Mijn vertrouwen in garages is toch al laag. Bij beurten moet je maar geloven wat je door hun wordt verteld wat betreft "noodzakelijke" reparaties en vervanging van onderdelen. En geloof me, de reparatiekosten zijn echt wel in de prijs van de nieuwe auto doorberekend hoor (en het kopje koffie ook ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat van de noodzakelijke reparaties is voor een deel ook gemakzucht van de eigenaar van de auto. Je kunt je zelf ook iets verdiepen in de techniek van de auto en het onderhoud er van. Ga eens zelf onder de motorkap neuzen en onder de auto staan. Ook als vrouw! Laat ze maar aanwijzen waar wat zit en hoe het heet en wat het doet. Vinden de monteurs altijd heel erg leuk als je dat doet. Zo heb ik al veel geleerd over de auto's waar ik in gereden heb, en zo kan ik ook kleine reparaties zelf doen.

   Verwijderen
  2. Sorry maar dat vind ik onzin. Mijn man weet best veel van auto's en deed vroeger alle onderhoud zelf maar met de moderne electronica is dit niet meer te doen. Je moet gewoon niet beduveld worden en helaas kun je daar niet altijd van opaan. Dit vind ik de zaken omdraaien.

   Verwijderen
  3. Helemaal met Wilma eens, de huidige auto's zijn nauwelijks meer zelf te onderhouden.

   Verwijderen
  4. Het kan denk ik nooit kwaad om door te vragen aan de werkplaats chef of de monteur. Ik werk zelf bij een garage en wij zijn juist heel transparant. Overal worden foto's van gemaakt en alles wordt besproken met de klant. Nooit leuk om het gevoel te hebben bedonderd te worden terwijl je zelf dit gevoel kan wegnemen.

   Verwijderen
 2. Nee, nog nooit maar wij rijden altijd al in tweedehands auto's dus dat helpt denk ik niet ; )

  Ik vind het aanbod wel mooi gebracht van ze.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wij kopen ook altijd tweedehands hoor..

   Verwijderen
  2. Wij ook maar wij kregen het aanbod toen onze auto al 7 jaar was,,,,,,

   Verwijderen
 3. Ha dat is wel een aparte situatie.

  Zelf heb ik zo'n vraag nog nooit gehad. Maar dat zal dan wel komen omdat wij altijd een accoision van ongeveer 6 jaar aanschaffen.

  Als ik jullie was zou ik dat kopje koffie gewoon gaan doen. Kijk maar welk verhaal en berekening ze hebben. Geeft altijd inzicht hoe de dealer beredeneerd en daarmee kan je jezelf later misschien nog een voordeeltje mee verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben een tijd gehad dat we vooral post kregen van allerlei bedrijven die onze auto wilden kopen. Niet gedaan.
  Wij rijden nu in een dure diesel (motorrijtuigbelasting van 127 euro per maand). We wonen nu dichtbij het werk van mijn man. We hebben uitgerekend dat het toch voordeliger is om in deze auto te blijven rijden en het geld voor een andere auto in extra hypotheekaflossing te steken. Wat bij ons ook meetelt, is dat we met vier lange personen tegelijk in deze auto passen. Wat ook erg handig is met vakanties en familiebezoek (die allemaal ver weg wonen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voordat we verhuisden hadden we drie! onderhoudsbeurten per jaar. Dat kostte een vermogen in combinatir met alle reparaties.

   Verwijderen
 5. Moderne auto,s kun je inderdaad niet meer zelf repareren. In de garage hebben ze apparatuur om de elektronica mee uit te lezen om zo te kunnen zien wat er scheelt. Hier grote afstand woon_werkverkeer met als gevolg versnelde afschrijving van de auto en veel kosten aan onderhoud en reparaties. Ik hoop dat ze geen km heffing gaan invoeren na maart 2017. Verhuizen is geen optie hier vanwege slechte verkoopbaarheid van huizen, openbaar vervoer naar het werk helaas ook niet. Maar al met al is de auto bij ons ook een behoorlijke kostenpost.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onze auto is van 1999, ik verwacht niet dat een garage daar nog belangstelling voor heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn vermoeden is dat inkoop / verkoop van auto's veel lucratiever is dan wat onderhoud. Ik durf te wedden dat als je je auto verkoopt aan ze, zij een 'prima' occasion voor jou kan regelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zal vooral wel benieuwd zijn of het dan niet de bedoeling is dat je ook daar een nieuwe (lees: andere, kan ook tweedehands) koopt. Mijn ervaring is dat je er via bijvoorbeeld Marktplaats vaak veel meer voor kunt krijgen dan via de dealer, ik denk dat ze dat ook wel voelen en daardoor minder occassions aan kunnen bieden (en dus minder verkopen).

  Ik heb de aanbieding nog niet gehad, maar mijne is net 3 jaar oud en ze weten daar dat ik hem tenminste 5 jaar moet houden voor het belastingvoordeel.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…