Doorgaan naar hoofdcontent

Een wel heel brutale vraag

Vorige week brachten we onze auto naar de garage voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Dat doen we bij de merkdealer en wel omdat het eigenlijk heel gemakkelijk is. De merkdealer zit namelijk naart het kantoor van M. Hij brengt dan de auto weg. Loopt naar kantoor en haalt de auto na zijn werkdag weer op.
Het onderhoud was (weer) een dure grap. De afgelopen maanden hadden we al twee keer de melding gekregen dat er te weinig koelvloeistof aanwezig was en dat hadden we zelf 2x bijgevuld. Dat gaven we aan en natuurlijk bleek er een lek te zitten in de pomp. Die moest dus vervangen worden. Verder bleken er nog wat lekkages te zijn van wat ringen die ook vervangen moesten worden. Met nog wat klein grut was de schade ruim €700, maar dit was grotendeels verwacht.

Maar daar wilde ik het eigenlijk niet over hebben. De dag na het garagebezoek kregen we opeens een mailtje van de garage. Ze wilden heel graag onze auto kopen!!! Ze konden ons nu een hele goede aanbieding doen voor onze auto en als we ermee akkoord gingen, dan zouden zij ook nog de rekening van het onderhoud geheel voor hun rekening nemen. Oh ja, als meer informatie wilden dan konden ze ons het bod onder het genot van een kopje koffie wel toelichten.

We waren hier eigenlijk een beetje over verbaasd, zoiets hadden wij in ieder geval nog nooit eerder meegemaakt. Nu weten ik dat dealers heel hard op zoek zijn naar jonge occassions, zelfs zo erg dat ze ze massaal uit het buitenland laten over komen, maar dat ze zelfs klanten proberen te verleiden hun auto te verkopen, dat hadden we nog niet eerder gehoord. En onze auto is nog geen vierenhalf jaar oud, en blijkbaar gewild.

Maar ja, we zijn helemaal niet van plan om een nieuwe auto kopen, we hebben hem in februari pas 2 jaar. Wel was de koop van deze auto achteraf gezien onze slechtste financiële beslissing, maar hij rijdt prima, is ruim en comfortabel.

En het kopen van een andere auto kost geld, tenzij we zouden willen kiezen voor een kleinere, oudere auto.

We zijn dus niet van plan om in te gaan op dit aanbod, al klinkt dat kopje koffie wel lekker....

Hebben jullie wel eens een dergelijk aanbod gekregen?


Reacties

 1. Ja wij hebben zo'n aanbod ook eens gehad. Een tijdje nadat de auto voor een beurt weg geweest was. Ik hou daaf niet van. We brengen hem voor onderhoud en als we hem willen inruilen horen ze het wel. Ik vind het opdringerig. Mijn vertrouwen in garages is toch al laag. Bij beurten moet je maar geloven wat je door hun wordt verteld wat betreft "noodzakelijke" reparaties en vervanging van onderdelen. En geloof me, de reparatiekosten zijn echt wel in de prijs van de nieuwe auto doorberekend hoor (en het kopje koffie ook ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat van de noodzakelijke reparaties is voor een deel ook gemakzucht van de eigenaar van de auto. Je kunt je zelf ook iets verdiepen in de techniek van de auto en het onderhoud er van. Ga eens zelf onder de motorkap neuzen en onder de auto staan. Ook als vrouw! Laat ze maar aanwijzen waar wat zit en hoe het heet en wat het doet. Vinden de monteurs altijd heel erg leuk als je dat doet. Zo heb ik al veel geleerd over de auto's waar ik in gereden heb, en zo kan ik ook kleine reparaties zelf doen.

   Verwijderen
  2. Sorry maar dat vind ik onzin. Mijn man weet best veel van auto's en deed vroeger alle onderhoud zelf maar met de moderne electronica is dit niet meer te doen. Je moet gewoon niet beduveld worden en helaas kun je daar niet altijd van opaan. Dit vind ik de zaken omdraaien.

   Verwijderen
  3. Helemaal met Wilma eens, de huidige auto's zijn nauwelijks meer zelf te onderhouden.

   Verwijderen
  4. Het kan denk ik nooit kwaad om door te vragen aan de werkplaats chef of de monteur. Ik werk zelf bij een garage en wij zijn juist heel transparant. Overal worden foto's van gemaakt en alles wordt besproken met de klant. Nooit leuk om het gevoel te hebben bedonderd te worden terwijl je zelf dit gevoel kan wegnemen.

   Verwijderen
 2. Nee, nog nooit maar wij rijden altijd al in tweedehands auto's dus dat helpt denk ik niet ; )

  Ik vind het aanbod wel mooi gebracht van ze.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wij kopen ook altijd tweedehands hoor..

   Verwijderen
  2. Wij ook maar wij kregen het aanbod toen onze auto al 7 jaar was,,,,,,

   Verwijderen
 3. Ha dat is wel een aparte situatie.

  Zelf heb ik zo'n vraag nog nooit gehad. Maar dat zal dan wel komen omdat wij altijd een accoision van ongeveer 6 jaar aanschaffen.

  Als ik jullie was zou ik dat kopje koffie gewoon gaan doen. Kijk maar welk verhaal en berekening ze hebben. Geeft altijd inzicht hoe de dealer beredeneerd en daarmee kan je jezelf later misschien nog een voordeeltje mee verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben een tijd gehad dat we vooral post kregen van allerlei bedrijven die onze auto wilden kopen. Niet gedaan.
  Wij rijden nu in een dure diesel (motorrijtuigbelasting van 127 euro per maand). We wonen nu dichtbij het werk van mijn man. We hebben uitgerekend dat het toch voordeliger is om in deze auto te blijven rijden en het geld voor een andere auto in extra hypotheekaflossing te steken. Wat bij ons ook meetelt, is dat we met vier lange personen tegelijk in deze auto passen. Wat ook erg handig is met vakanties en familiebezoek (die allemaal ver weg wonen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voordat we verhuisden hadden we drie! onderhoudsbeurten per jaar. Dat kostte een vermogen in combinatir met alle reparaties.

   Verwijderen
 5. Moderne auto,s kun je inderdaad niet meer zelf repareren. In de garage hebben ze apparatuur om de elektronica mee uit te lezen om zo te kunnen zien wat er scheelt. Hier grote afstand woon_werkverkeer met als gevolg versnelde afschrijving van de auto en veel kosten aan onderhoud en reparaties. Ik hoop dat ze geen km heffing gaan invoeren na maart 2017. Verhuizen is geen optie hier vanwege slechte verkoopbaarheid van huizen, openbaar vervoer naar het werk helaas ook niet. Maar al met al is de auto bij ons ook een behoorlijke kostenpost.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onze auto is van 1999, ik verwacht niet dat een garage daar nog belangstelling voor heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn vermoeden is dat inkoop / verkoop van auto's veel lucratiever is dan wat onderhoud. Ik durf te wedden dat als je je auto verkoopt aan ze, zij een 'prima' occasion voor jou kan regelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zal vooral wel benieuwd zijn of het dan niet de bedoeling is dat je ook daar een nieuwe (lees: andere, kan ook tweedehands) koopt. Mijn ervaring is dat je er via bijvoorbeeld Marktplaats vaak veel meer voor kunt krijgen dan via de dealer, ik denk dat ze dat ook wel voelen en daardoor minder occassions aan kunnen bieden (en dus minder verkopen).

  Ik heb de aanbieding nog niet gehad, maar mijne is net 3 jaar oud en ze weten daar dat ik hem tenminste 5 jaar moet houden voor het belastingvoordeel.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.