Doorgaan naar hoofdcontent

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom en de kolom hypotheek na aflossen staat nu in kolom G) vul je bijvoorbeeld in: Extra aflossing. Je kunt kolom F wat breder maken zodat de hele tekst er netjes in past. De spreadsheet ziet er dan als volgt uit.

Nu moeten we de extra aflossingen nog laten meetellen in de berekening voor hypotheek na aflossing. Daarvoor selecteer je cel G7. Die cel had al de formule: =B7-E7. Die formule verander je naar =B7-E7-F7. Vervolgens kopieer je deze formule weer helemaal door naar beneden.Je ziet dan nog geen vernaderingen in de getallen staan. Dat klopt, want we hebben nog geen extra aflossing ingevuld. Maar stel dat je nu gelijk in de eerste maand een extra aflossing van €500 wilt doen. Die vul je dan in in cel F7. Wat zie je dan allemaal gebeuren?

 • De hypotheek na aflossing van die maand is €500 lager; €199.211,84 ipv €199.711,84
 • De annuïteit van de tweede maand (en daarna) is verlaagd naar €952,44, een daling van €2.39.
Dat laatste is dus de besparing in je maandlasten die je bereikt hebt voor de rest van je looptijd. In het plaatje hieronder zie je hoe het eruitziet.

Renteverandering
Stel je hebt een rentevaste periode genomen bij het afsluiten van de hypotheek van 10 jaar. Na 10 jaar krijg je dan een nieuwe rente. Stel die is 2%, Hoe verwerk je die dan in dit excelbestand?

Ik gebruik nu hetzelfde bestand als we net gebruikt hebben, ik heb alleen de extra aflossing weer verwijderd.
Eerst vul ik in cel A4 "renterherziening" in. In B4 vul ik 2% in.

Dan ga ik op zoek naar de regel waar ik de nieuwe rente moet laten ingaan. Als er 10 jaar verstreken zijn, ijn er nog 240 maanden over van de looptijd van de hypotheek, Bij mij is dat regel 127. Je hoeft maar in twee cellen te verwijzen naar de nieuwe rente. Dat zijn cel C127 en cel D127. In beide cellen moet je de verwijzing naar cel B2 vervangen door een verwijzing naar cel B4. Danarna moet je de nieuwe formules even naar bendeden kopiëren.

De waarden van beide cellen veranderen. De annuïteit verandert van €954,83 in €797,11, dat worden je nieuwe maandlasten. Dat is duidelijk geen halvering van je maandlasten bij een halvering van de rente. De rente in cel D127 halveert wel. Daardoor wordt de aflossing in cel E127 ook groter dan eerst. Door de renteverlaging ga je dus sneller aflossen. Ik heb rij 127 even geel gemaakt zodat je goed kunt zien waar de verandering optreedt.

Zo kun je dus ook het effect van een andere rente zelf berekenen.


Voor de volledigheid hier nogmaals de link om het bestand dat ik gemaakt heb te downloaden.

Ik hoop dat dit voor jullie nuttig was, en als er nog meer verzoeken zijn om zaken in excel uit te rekenen hoor ik dat graag. Dan kan ik eens kijken of me dat ook lukt...
Reacties

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ok, Ik heb net al mijn waardes ingevoerd, dit is fantastic. Ik kan zien wat er gebeurt met mijn maandbedrag na elke extra aflossing en ook dat in mijn huidige patroon, ik in januari 2020 hypotheek vrij ben, na een laatste 5% extra aflossing. Ook het verlagen van mijn maandbedrag (dramatische verandering in 2019) is super om te zien. Dank je wel voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen dank.. En dankje voor het delen, nu weet ik zeker dat het downloaden werkt.

   Verwijderen
 3. Ik heb trouwens nog een Excel vraag, kan jij ook een spreadsheet bedenken voor een huishoedboekje soort idee, ook via google drive? Ik heb er een gevonden via excel maar die is te moeilijk. Ik bedoel met inkomen en uitgaven en vaste lasten enzo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb zelf nog nooit een huishoudboekje in excel gemaakt, maar is dus zeker een idee. Ik zal er eens over nadenken hoe ik dat zou aanpakken..

   Verwijderen
  2. Ik hoop dat het werkt (naar voorbeeld van Hypotheekweg) een link naar een blanco versie van mijn huishoudboekje op de drive:
   https://docs.google.com/spreadsheets/d/1PjJKPcPGMwaorbmHnrUztxQqwDxaliTFxbVxmfTtLx4/pubhtml

   Verwijderen
  3. Ik heb de mijne 2 jaar vooruit ingevuld. Onder het kopje kun je dan de budgetten invullen.
   In de loop van de periode vul ik helemaal onderaan de werkelijk uitgaven in (gewoon plussen). Doormiddel van de tussenstand+niet afgeschreven vaste lasten te selecteren kan ik af en toe de aansluiting checken.

   Aan het eind van de periode kopieer ik werkelijk naar de budgetregels en kan ik aan de volgende maand beginnen. (en verberg ik de maand ervoor, zo blijft het overzichtelijk, maar kan ik altijd terugkijken)

   Verwijderen
  4. Zelf heb ik er overigen nog allerlei andere sheets bij gemaakt met verbruik en aflossingsplan e.d. En vandaag heb ik nog een sheet aangemaakt om te berekenen wat we nou waard zijn per 1 januari. Leuk om de komende jaren te vergelijken.

   Verwijderen
  5. even getest. Bij deze link download hij een excel ipv een webpagina :P
   https://docs.google.com/spreadsheets/d/1PjJKPcPGMwaorbmHnrUztxQqwDxaliTFxbVxmfTtLx4/pub?output=xlsx

   Verwijderen
  6. P.s. Hoe heb jij hem online gezet Hypotheekweg?

   Verwijderen
  7. Ik heb hem in google drive opgeslagen. En als je dan een link maakt is ie openbaar voor iedereen met die link

   Verwijderen
 4. Het is dat wij geen annuïteitenhypotheek hebben, anders had ik hem zeker gebruikt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha grappig, ik heb een vergelijkbaar document om mijn annuïteitenhypotheek bij te houden.
  Ik heb er zelfs nog rijen aan toegevoegd waarin ik mijn spaargeld en beleggingen aan toevoeg zodat hij mijn vermogen berekend.
  Altijd leuk om mee te rekenen en te kijken vat de invloed is van bepaalde veranderingen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk. Ik heb die dingen wel, maar vaak in aparte bestanden, het wordt zo snel zo groot vind ik...

   Verwijderen
 6. Vind het super hoe je dat maakt. Vooral de opbreking in maandtermijnen is een toevoeging. Tot nog toe gebruikte ik altijd een website die de berekening alleen in jaren doet en daar dan de maandbedragen van afleid. Uiteaard kun je dara zelf ook een heel eind mee komen, maar dit is natuurlijk eenvoudiger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Karin -ik kan die idd openen maar hoe krijg ik het dan in Google sheets? Want dat lukt me niet

   Verwijderen
  2. desnoods downloaden en dan weer uploaden in de drive.

   Verwijderen
 7. Bedankt voor je spreadsheet heb er vandaag wat mee zitten spelen en ondertussen wat zaken aan zitten passen.
  - Ik heb de rente aanpassing geautomatiseerd voor max 4 rentevast perioden
  - Ik heb in ieder regel de datum opgenomen waarop de aflossing van toepassing is
  - ik heb bovenin aangegeven van wanneer tot wanneer de rentevast perioden lopen
  - ik heb wat velden opgemaakt zodat automatisch alle regels aan het begin van ieder jaar afwijkend van kleur zijn en dat iedere regel waarop de nieuwe rentevast periode in werking treed in kleur wordt weergegeven.

  Als er interesse is wil ik hem wel delen (weet zo snel even niet hoe ik dat kan doen...)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, graag. Ik kan hem ook online voor je zetten als je wilt..

   Verwijderen
 8. Bedankt voor het online zetten van het bestand. Mijn vriend en ik hebben net ons eerste huis gekocht en zullen het gaan toepassen.

  Ik heb het bestand nog iets gefinetuned door de titel (categorieën van de verschillende bedragen) vast te zetten, zodat je in het midden van het blad nog weet welke kolom het was.

  Daarnaast heb ik het mogelijk gemaakt om de maanden in en uit te klappen tot een jaaroverzicht. Zo kan je het inklappen tot 30 regels i.p.v. 360 regels.

  Nogmaals dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hartelijk dan k voor deze duidelijke uitleg en het te downloaden bestand, superhandig!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heeft u financiële problemen? ZO JA! Neem contact op met Kvithyll Finance and Mortgments Limited® Voor kleine en grote leningen. Wij bieden allerlei soorten leendiensten om aan uw financiële behoeften te voldoen, zoals persoonlijke lening, schuldconsolidatielening, risicokapitaal, bedrijfslening, onderwijslening, woninglening tegen een lage rente van 2%. Neem vandaag nog contact met ons op via e-mail: kvithyllfinance@gmail.com Uw tevredenheid en financieel succes is ons doel en uw samenwerking zal een goede ervaring zijn. WhatsApp: +17816567138 het tegoed staat open voor iedereen, ongeacht de nationaliteit.

  E-mail: kvithyllfinance@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Grappig! Dit Excel overzicht hebben wij onlangs ook zelf gemaakt. We zitten nu met een uitdaging waar we niet uitkomen en dat is het verwerken van de kortere looptijd bij extra aflossen en gelijk blijvende maandlasten. Het lukt ons niet om dit voor elkaar te krijgen in Excel. Heb je hier misschien een oplossing voor?

  Gr. PrinsesLucifer

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Snelle financiële hulpaanbieding aan het einde van het jaar.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze deelname gedurende 10 jaar teruggebracht tot 2%. Voorheen was dit 3,7%. We zijn in juli 2018 begonnen met 2 leningen voor een totaalbedrag van € 900.000.

  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bedankt voor de tips! Ik ga het gelijk uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk en handig overzicht. Het enige wat ik mis is de verrekening van de misgelopen hypotheekrenteaftrek. Extra aflossen heeft als voordeel dat je aan de bank minder rente betaald maar in mijn geval verlies ik een een deel hypotheekrenteaftrek. Je netto voordeel is hierdoor kleiner.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik was gewond en verdrietig toen er zeven maanden geleden een groot probleem ontstond in mijn huwelijk, tussen mij en mijn man. zo verschrikkelijk dat hij de zaak aanhangig maakte bij een scheiding. Hij zei dat hij nooit meer bij me wilde blijven en dat hij niet meer van me hield. Dus ging hij het huis uit en zorgde ervoor dat ik en mijn kinderen ernstige pijnen leden. Ik heb al mijn kansen geprobeerd om hem terug te krijgen na veel bedelen, maar alles was nutteloos en hij bevestigde dat hij zijn beslissing had genomen en hij me nooit meer wilde zien. Dus op een avond, toen ik terugkwam van mijn werk, ontmoette ik een oude vriend van mij die me naar mijn man vroeg. Dus ik legde alles aan hem uit, dus hij vertelde me dat de enige manier waarop ik mijn man terug kan krijgen, is door een spellingcast te bezoeken die DrIgbinovia heet, omdat het ook echt voor hem werkte. Dus ik geloofde nooit in spelling, maar ik had geen andere keuze dan zijn advies op te volgen. Toen gaf hij me het e-mailadres doctorigbinovia93@gmail.com van de spellingcast die hij bezocht. Dus de volgende ochtend stuurde ik een e-mail naar het adres dat hij me gaf, en de spellingvereisten verzekerde me dat ik mijn man de twee dagen terug zou krijgen. Wat een fantastische verklaring !! Ik had nooit gedacht, dus hij praatte met me en vertelde me alles wat ik moest doen. Toen de volgende ochtend, zo verrassend, belde mijn man die me de afgelopen 7 maanden niet had gebeld me om aan te kondigen dat hij terug zou komen. Wat geweldig !! Dus het was zo dat hij dezelfde dag terugkwam, met veel liefde en vreugde, en hij verontschuldigde zich voor zijn fout en voor de pijn die hij mij en onze kinderen veroorzaakte. Sinds die dag was onze relatie nu sterker dan voorheen, met de hulp van DrIgbinovia. Dus ik zal je raadplegen als je problemen hebt om contact met hem op te nemen. Ik geef je 100% garantie dat hij je zal helpen, je kunt ook bel hem of voeg hem toe op Whats-app: +2348144480786 GROOT DANK AAN Drigbinovia ..!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo!

  Heeft u een dringende lening nodig? Heeft u persoonlijke of zakelijke leningen nodig? Wij zijn een gerenommeerde financiële instelling die u kan helpen bij het verminderen van de maandelijkse afbetaling, zodat onze klanten betaalbare aflossingsopties hebben en ruimte hebben om te ademen als het aan het einde van de maand aankomt.

  Onze diensten omvatten het volgende:

  * Voertuigfinanciering
  *Persoonlijke lening
  * Schuldconsolidatielening
  * Zakelijke lening
  * Herfinanciering lening
  * Huislening
  * Hypothecaire leningen, enz.

  Onze leningen zijn goed verzekerd voor maximale veiligheid is onze prioriteit. Verliest u 's nachts slaap terwijl u zich zorgen maakt hoe u een legitieme leningverstrekker kunt krijgen? we kunnen helpen met een lage rente van 4%. Wij zijn geloofwaardig en details zijn strikt vertrouwelijk.

  Opmerking: geïnteresseerde personen moeten een bericht naar ons sturen via: Howardfinancial.dwn@gmail.com voor informatie over hoe u vandaag een lening kunt krijgen.

  Beste wensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo!

  Heeft u een dringende lening nodig? Heeft u persoonlijke of zakelijke leningen nodig? Wij zijn een gerenommeerde financiële instelling die u kan helpen bij het verminderen van de maandelijkse afbetaling, zodat onze klanten betaalbare aflossingsopties hebben en ruimte hebben om te ademen als het aan het einde van de maand aankomt.

  Onze diensten omvatten het volgende:

  * Voertuigfinanciering
  *Persoonlijke lening
  * Schuldconsolidatielening
  * Zakelijke lening
  * Herfinanciering lening
  * Huislening
  * Hypothecaire leningen, enz.

  Onze leningen zijn goed verzekerd voor maximale veiligheid is onze prioriteit. Verliest u 's nachts slaap terwijl u zich zorgen maakt hoe u een legitieme leningverstrekker kunt krijgen? we kunnen helpen met een lage rente van 4%. Wij zijn geloofwaardig en details zijn strikt vertrouwelijk.

  Opmerking: geïnteresseerde personen moeten een bericht naar ons sturen via: Howardfinancial.dwn@gmail.com voor informatie over hoe u vandaag een lening kunt krijgen.

  Beste wensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dag iedereen. Ik zag opmerkingen van mensen die hun lening al hadden gekregen uit pure heart-leningen en toen besloot ik toe te passen onder hun aanbevelingen en slechts enkele uren geleden bevestigde ik op mijn eigen persoonlijke bankrekening een totaalbedrag van $ 35.000 waar ik om vroeg. Dit is echt geweldig nieuws en ik adviseer iedereen die een echte lening nodig heeft om een aanvraag in te dienen via hun e-mail (Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com) Ik ben blij dat ik de lening heb gekregen waar ik om heb gevraagd

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo meneer / mevrouw,

  Heeft u een dringende lening nodig, of heeft u een herfinancieringslening nodig, heeft u een lening nodig om uw schuld af te lossen? Een lening nodig om een auto of huis te kopen? Zo ja, geen zorgen meer, wij bieden alle soorten leningen tegen een acceptabele rentevoet zonder het krediet te controleren !!! neem vandaag nog contact met ons op via e-mail.

  E-mail: sabinhelps@gmail.com

  Nou bedankt.
  Mr. Karin Sabine

  BeantwoordenVerwijderen
 20. LENING AANBIEDING !!! Wij zijn ROBERTO KENNETH LENINGSMAATSCHAPPIJ Wij bieden zowel lang- als kortlopende leningfinanciering. Wij bieden veilige en vertrouwelijke leningen tegen een zeer lage rente van 3% per jaar, persoonlijke leningen, schuldconsolidatielening, risicodragend kapitaal, zakelijke lening, bedrijfsleningen, educatieve lening, thuislening en leningen om welke reden dan ook! Wij zijn het vertrouwde alternatief voor bankfinanciering en ons aanvraagproces is eenvoudig en duidelijk. Onze lening varieert van $ 5.000,00 tot $ 25.000.000,00. (Vijfentwintig miljoen dollar). Aanvullende informatie: we worden snel de particuliere, discrete en servicegeoriënteerde kredietkeuze voor algemene leningen. We zijn het bedrijf waar we terecht kunnen wanneer traditionele bronnen van leningen falen. Als u geïnteresseerd bent, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via onderstaande e-mail: robertokennety@gmail.com

  Bedrijfsnaam: Roberto Loan Service
  Bedrijfse-mail: robertokennety@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 21. HEBT U EEN LENING NODIG OF WILT U UW HUIS HERINNEREN, Rekeningen BETALEN, UW BEDRIJF UITBREIDEN MET EEN 3% RENTEVOET? ZOEK NIET VOOR EXTRA CONTACT Via: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Bent u op zoek naar een zakelijke lening, persoonlijke lening, woninglening, autolening, studielening, schuldconsolidatielening, ongedekte lening, risicokapitaal enz., Of werd u om een of meer redenen een lening geweigerd door een bank of financiële instelling. U bent op de juiste plaats voor uw leningoplossingen! Ik ben een particuliere geldschieter, ik verstrek leningen aan bedrijven en particulieren tegen een lage en betaalbare rente van 3% rente. Neem dan contact met ons op via e-mail: sabinhelps@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …