Doorgaan naar hoofdcontent

Teruggaaf komt er (eindelijk) aan

Waar we in juli bij veel collega-bloggers al konden lezen dat zij hun belastingteruggave al binnen hadden, zijn wij nu eindelijk ook aan de beurt.
Nadat we begin oktober onze aangiften voor de inkomstenbelasting hadden ingediend krijgen we deze maand ook daadwerkelijk onze teruggaven uitbetaald. En we mogen niet klagen dit jaar.

Doordat we in 2015 een groot deel van het jaar de hypotheekrente van twee huizen mochten aftrekken (en de rest van het jaar de rente van de restschuld) krijgen we een stuk meer terug dan de vorige jaren. Ongeveer 3.000 euro meer dan de afgelopen jaren.

De uitbetaling van de teruggaaf komt waarschijnlijk precies op tijd zodat we de eindaflossing van de restschuld hiervan kunnen betalen. Het geld daarvoor hebben we weliswaar op een spaarrekening staan, maar die kunnen we dan lekker laten staan en rente laten trekken. En wat over blijft, gaat naar de buffer.

Reacties

 1. Dus jullie hebben in oktober de aangifte ingediend en krijgen begin december al snel terug. Dat is snel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 6 weken hoorde ik pasgeleden als je buiten de drukte zit. Maar inderdaad erg vlot...

   Verwijderen
  2. Toch willen we nog wel met de accountant in gesprek om het volgend jaar gewoon voor april ingediend te krijgen. Zo vlak voor de vakantie is ook wel fijn namelijk

   Verwijderen
 2. Op zich ook wel lekker zo'n groot bedrag in deze tijd van het jaar. Wij krijgen in mei al vakantiegeld dus dan heb je al wat extras.
  Oh wacht, ik bedenk me net dat mijn man ook 13e maand krijgt binnenkort, dus eigenlijk hebben we dan ook iets extras.

  Hebben jullie ook een 13e maand? (Ik niet hoor op mijn werk)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, 13e maand en vakantiegeld worden bij M per maand verdeeld

   Verwijderen
 3. Waarschijnlijk volg ik je blog nog niet lang genoeg, maar waarom heb je pas in oktober de belastingaangifte gedaan?
  Desalnietemin altijd fijn om veel geld terug te krijgen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vriendin is zzper en we laten de accountant daarom aangifte doen. Die vraagt eigenlijk standaard uitstel aan. Maar dit jaar duurde het wel heel erg lang..

   Verwijderen
 4. Wij moeten nog een paar jaar tot de hypotheek bij ons ook weg is en daarom hebben wij onze maandelijkse teruggaaf telefonisch stop gezet.
  Als je eind oktober, begin november belt met de belastingtelefoon dan nemen ze deze telefonische wijziging in behandeling en wordt je maandelijkse teruggaaf stopgezet. Digitaal wijzigen vind ik lastig en zo krijgen we volgend jaar ineens flink wat terug. Het jaar erop zijn we in augustus van de hypotheek af en hoeven we dat ook niet meer door te geven. Beter kunnen we het niet maken....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wij hebben al geen maandelijkse teruggaaf. Is dan toch een soort ongemerkt sparen. Al krijg je er geen rente meer over. Maar bij jullie schiet het ook lekker op zeg, met nog maar twee jaar te gaan.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.