dinsdag 20 december 2016

Spaarder de dupe

Dat zeggen de Vereniging Effecten Bezitters (VEB) en de Bond van Belastingbetalers (BVB). Volgens deze organisaties zullen vooral mensen die sparen voor een aanvullend pensioen of zuinig geleefd hebben.

Hoe zit dat dan? In het nieuwe systeem voor de vermogensrendementsheffing wordt het verwachte rendement van je vermogen stapsgewijs verhoogd. Voor de eerste €25.000 heb je een vrijstelling. Voor de volgende €75.000 wordt ervan uitgegaan dat je een rendement behaalt van 2,9%. Daar betaal je dan 30% belasting over, oftewel 0,87% over het vermogen tussen de €25.000 en de €100.000.
Daarboven wordt de volgende €900.000 belast met 30% van een fictief rendement van 4,6%. Dat is effectief 1.38%.
Boven de 975.000 euro wordt uitgegaan van een fictief rendement van 5,39%. Dat komt effectief neer op 1,62% over je vermogen.
Dit zijn overigens bedragen per persoon. Fiscaal partners mogen de bedragen verdubbelen.

Voor fiscaal partners ligt het break even point ten opzichte van 2016 bij ongeveer €490.000 volgens de website van bereken het.

Afhankelijk van je uitgaven zou je met zo'n vermogen dan volgens mij al een heel eind moeten kunnen zijn als pensioenvoorziening. Dus ik ben het niet eens met de stelling dat mensen die sparen voor een aanvullend pensioen (te) hard benadeeld zouden worden.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook diverse manieren om een hoger rendement op je vermogen te halen dan met sparen, alleen zit daar meer risico aan verbonden...

Wij hebben overigens zelf nog helemaal niet te maken met de nieuwe vermogensbelasting. Wij zitten nog ruim onder de vrijstelling.

8 opmerkingen:

 1. Wij zitten ook onder die vrijstelling en voorlopig blijft dat zo omdat we veel extra aflossen. Als het huis afgelost is hebben we voor de eerste jaren nog plannen als: een nieuwe keuken, de auto moet vervangen, rolluiken, eat sanitair vervangen, zonnecollectoren voor een zonneboiler.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. helemaal met je eens.. met zulke bedragen maakt t niet eens meer uit dat je wat belasting moet betalen. ja t blijft zonde.. maar je eet er geen boterham minder om;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. van een bond voor belastingbetalers verwacht ik dat ze niets anders doen dan klagen, tot zover niets nieuws onder de zon:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sparen gaat in mijn ogen over de discipline om iets opzij te zetten. De rente die je daarover krijgt is mooi meegenomen. Met twee personen betaal je 0,87% tot 200k€ (nu 1,2%), dat lijkt me fair. Met een beetje creativiteit en beleggen kan je rendement vele malen hoger zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hmm, ben niet zo gelukkig met die VRH. Belasting betalen als ik rendement maak vind ik redelijk, maar belastingaftrek als ik verlies maak zou ik dan ook redelijk vinden..

  BeantwoordenVerwijderen