maandag 26 december 2016

Overdaad schaadt

eerste kerstdag vieren wij traditie getrouw met de familie van V. We doen dat in groot gezelschap, dit jaar met zijn 14en. Eigenlijk bestaat de hele groep uit volwassenen, behalve onze dochter. Met de volwassenen doen we altijd lootjes trekken met een budget van 15 euro, voor dochterlief laten we het altijd vrij en kan iedereen kopen wat ze willen.

Daar zit dan ook gelijk het gevaar in. En dat bleek gisteren dus ook.

Andere jaren kreeg dochterlief ook altijd al veruit de meeste kadootjes, maar kreeg ze er eigenlijk nog niet zo veel van mee. Dit jaar met Sinterklaas raakte ze al een beetje oververhit van alle cadeaus, maar gisteren was wel het toppunt. Er waren zoveel cadeaus voor haar dat op een gegeven moment niets meer wilde uitpakken. En als een kind geen kaadootje meer wil dan is het wel echt te gek geweest. Wij vertrokken gisteravond dus letterlijk met een doos vol onuitgepakte cadeaus weer naar huis. Die zijn op dit moment dus nog steeds niet uitgepakt.

Het is van iedereen natuurlijk heel erg lief dat ze haar heel veel gunnen, maar volgend jaar moeten we toch iets verzinnen waardoor het binnen de perken blijft. Ik las op één van de collega-blogs dat die met Sinterklaas afspreken om voor de kinderen één presentje per gezin te kopen dat zou een goede optie zijn.

We kunnen onze dochter ook gewoon laten meedoen met de lootjes dan blijven de cadeaus ook beperkt tot 15 euro.

Wat we gaan doen volgend jaar weten we nog niet, maar zoals dit jaar doen we het in ieder geval niet meer.

Hoe voorkomen jullie dat het aantal kadootjes voor de kinderen te veel wordt bij de feestdagen?


3 opmerkingen:

 1. Volwassenen trekken lootjes, en elk gezin koopt cadeaus voor eigen kinderen. En dan opa en oma nog iets voor elk kind.
  En we kiezen of voor sinterklaas, of voor kerst. Dus niet allebei.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij vieren sinterklaas bij mijn familie. Mijn ouders, tante en zus vinden het leuk om allemaal iets voor dochterlief (5 jaar) te kopen. Gelukkig hebben ze zelf ook inmiddels door dat ze dan niet teveel moeten kopen omdat de lol eraf is en beperken ze het aantal.
  Kerst vieren we bij mijn schoonouders. Dan wordt er een wat groter kado samen gekocht, zoal een baby born of het ziekenhuis van playmobil.
  Lootjes trekken zou in ons geval niet werken, want iedereen wil toch wat doen voor het enige kleinkind/nichtje.
  En oja: ik koop nooit zelf een cadeautje, behalve de schoenkado's. Ze krijgt nl. al genoeg!

  BeantwoordenVerwijderen