Doorgaan naar hoofdcontent

Hypotheekupdate november

Met het afschrijven van de hypotheeklasten afgelopen donderdag is onze hypotheek weer wat verder gedaald.
Op het annuïtaire gedeelte losten we, regulier, ruim 115 euro af. Hiermee hebben we nu meer dan €5.000 afgelost op dit deel van de hypotheek. Daarvan is het grootste deel reguliere aflossing. Op dit deel hebben we in totaal €1.100 aan extra aflossingen gedaan.
In totaal hebben we op de hypotheek nu €10.000 afgelost. Dat is een mooi mijlpaaltje. De andere €5.000 hebben we afgelost op de aflossingsvrije hypotheek. Dat zijn alleen maar extra aflossingen natuurlijk. In het plaatje hiernaast is nu de gehele onderste rij groengekleurd, oftewel afgelost.

Onze totale hypotheekschuld is met de annuïtaire aflossing nu onder de €196.000 gekomen. Daarmee ligt de hypotheek nog steeds bijna €5.000 boven de WOZ-waarde en staan we dus officieel nog steeds onder water. Mogelijk dat dat per 1 januari anders is, als de WOZ-waarde weer wordt aangepast.

Daarnaast nam werd het potje in de spaarhypotheek ook weer met 210 euro toe. Hiervan is €155 storting en 55 euro rentevergoeding. Daar merken we nu natuurlijk weinig van, maar maandelijks krijgen we steeds weer een beetje meer rentevergoeding in ons depot. Na nu bijna 11 jaar zijn we net het kwart van het eindbedrag voorbij.

Wij verwachten dit jaar geen extra aflossingen op de hypotheek meer te doen. We lossen namelijk over twee weken het laatste gedeelte van de restschuld af.

Verwachten jullie nog een extra aflossing te doen in december?

De hypotheekpagina heb ik trouwens ook weer geupdate.

Reacties

 1. Wij hebben dit jaar al 17.000 euro extra afgelost. Vanwege een erfenis gaan we volgende week een nog groter bedrag extra aflossen. In plaats van over zes jaar, zijn we waarschijnlijk over vier jaar hypotheekvrij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooi bedrag nu al en wat een fijn vooruitzicht om over 4 jaar al hypotheekvrij te zijn

   Verwijderen
  2. Het was een hele investering, maar het rendement is ook hoog. Mijn man rekende uit dat dit ons bijna 11.000 euro scheelt aan rente. We hebben nauwelijks rente aftrek meer vanwege het huurwaardeforfait.

   Verwijderen
  3. Het is zeker een investering dat extra aflossen, maar het levert ook heel veel op zoals jij laat zien..

   Verwijderen
 2. Mooie cijfers weer! Ik ga geen extra aflossing meer doen in dec. We hebben al 7000 Euro extra afgelost dit jaar, ruim 3000 meer dan verwacht. Dus nu weer even sparen. We willen hard sparen voor het potje 'keuken/auto'. Volgend jaar gaan we wel weer aflossen, maar hoeveel is nog niet duidelijk.
  Maarja, het geld kriebelt wel op de rekening...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dankjewel. Ik begrijp je helemaal. Maar een goed gevuld potje voor auto/keuken is ook heel verstandig..

   Verwijderen
  2. Ja helaas wel ;)
   Hebben jullie eigenlijk een soort lange termijndoel met je hypotheek. Is het 'boven water komen' of 'in x jaar de hypotheek afgelost' of ?

   Verwijderen
 3. Mooie aflos mijlpaal. Goed gedaan! Straks weer een mijpaal als de restschuld weg is. Op naar de volgende extra aflossing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dankje. En zeker komt er alweer snel een mooie mijlpaal aan..

   Verwijderen
 4. Nog een klein stapje en jullie komen boven water! Mooi om te zien hoever jullie al zijn met aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik los in januari weer het maximale extra af, 10%. Nog 5 jaar te gaan. Ik weet niet hoe het nu zit met eigen woning forfeit. Even aan de belasting meneer vragen in 2017. M

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh fijn, ook bij jou is het einde al in zicht....

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…