Doorgaan naar hoofdcontent

Discipline

Sinds wij serieus werk hebben gemaakt van het verbeteren van onze financiële positie en daar ook plannen voor hebben gemaakt, merken wij regelmatig dat het soms lastig is om heel strak aan die plannen vast te houden. En dat we ook best eens van die plannen afwijken.

Om een paar voorbeelden te noemen:
 • We kochten dit jaar al nieuwe meubels, terwijl dat pas voor 2017 op de planning stond
 • Zowel in oktober als in november investeerden we meer in aandelen dan wat de bedoeling was.
Nu zijn beide uitgaven, voor ons, geen weggegooid geld. De meubels waren echt aan vervanging toe en we zijn daar ook heel blij mee. Ook de investeringen in aandelen zijn geen weggegooid geld. Ze leveren passief inkomen op en indien nodig voor een noodgeval kunnen we ze verkopen. Dat zal dan soms met winst zijn en soms met verlies, dat is het risico dat we gekozen hebben te nemen.

Gelukkig is onze discipline voor wat betreft extra aflossen genoeg wel zeer sterk, want daar halen we over twee weken een mijlpaal die we aan het begin van het jaar echt niet voor mogelijk hadden gehouden. Voor ons spaardoel is dat echter een heel ander verhaal.

Doordat we de uitgaven voor meubels nu gedaan hebben en meer geïnvesteerd dan we hadden gepland, zullen we ons spaardoel voor dit jaar niet halen. En dat voelt dan, zo aan het eind van het jaar, toch een beetje als falen. Geheel verklaarbaar, maar ik had niet verwacht dat het toch een beetje vervelend zou voelen.

Voordeel is natuurlijk wel dat we voor 2017 geen geplande grote uitgaven meer hebben. Dat maakt het dat we ambitieuzere doelen kunnen nastreven dan we anders hadden kunnen doen. Zoals een beroemde voetballer ooit zei: "Ieder nadeel hep z'n voordeel".

Voor het sparen betekent dat, dat we het bedrag dat we dit jaar gemist hebben in ons spaardoel, in 2017 extra gaan sparen om weer op schema te zitten voor onze langere termijnplanning.

Vinden jullie het ook soms lastig om je vast te houden aan je planning en zo ja, welke doelen lijden daar dan onder?

Reacties

 1. Als iets echt belangrijk is, dan wijken we van onze planning af. Onze buffer staat dan tijdelijk lager. Het aflossingsplan gaat zoveel mogelijk door.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Soms wel, vooral als het gaat om een langere termijnplanning. Wij zijn nu bijvoorbeeld aan het sparen voor een nieuw huis en dan schipper je soms best tussen 'oh, ik heb al heel veel geld' (en dus kan dit of dit er wel af) en 'shhhhhh****, het is nog maar een fractie van een nieuw huis...' (want ja, het doel is wel een zo laag mogelijke hypotheek, met toewerken naar géén hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een doel moet ook een streven zijn, die je gaandeweg zo nodig aan kan passen. En als je naar het totaalplaatje kijkt zijn de doelen meer dan behaald. Volgend jaar genoeg tijd om het spaardoel te halen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik herken het wel. Maar inderdaad: je maakt een plan op basis van op dat moment bekende gegevens, en soms moet je het plan bijsturen. Hopelijk motiveert dit ook wel om in 2017 heel snel dat spaarsaldo omhoog te krijgen, want belangrijk is dat wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja plannen wijzigen best vaak. Een jaar is ook een lange periode en soms wijzigen je prioriteiten in de tussentijd.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…