Doorgaan naar hoofdcontent

Aflossen een verslaving?

Gisteren logde ik in op internetbankieren en zag dat ik al een extra aflossing kan doen voor 2017. Het begon al gelijk te kriebelen, ook al heb ik het nog niet ingevoerd en verstuurd. Maar dit was niet de eerste keer deze maand dat het kriebelde om een extra aflossing op de hypotheek te doen.

Want ondanks dat we al onze aflosdoelen voor dit jaar gehaald hebben en juist veel nog veel meer dan dat, we in december ook al de openstaande restschuld helemaal aflosten, zeurde er toch nog een stemmetje in mijn achterhoofd dat ik nog wat moest en zou aflossen.

Dat heeft met twee dingen te maken. Het eerste is dat het mij/ons gewoon een kick geeft om dat hypotheekbedrag (snel) omlaag te zien gaan en dus ook dat maandbedrag. Doordat de focus dit jaar bijna volledig op het aflossen van de restschuld heeft gelegen, is er sinds dat wij in augustus onze rente middelden geen wijziging meer in onze hypotheeklasten geweest. En dat kriebelt dus.

De tweede reden is mijn (M) voorliefde voor ronde getallen. Door de eindaflossing op de restschuld is het mooie ronde bedrag dat wij tot dan toe extra hadden afgelost niet meer zo mooi rond. Voor dit jaar staan we nu op €14.566,34, dat staat natuurlijk voor geen meter :-). Ik had dus al een aflossing in de pen zitten van €433,66 om er weer een mooi rond bedrag van te maken.

Helaas begaf toen de televisie het en hebben wij een nieuwe aangeschaft voor bijna hetzelfde bedrag (ietsjes minder). Gezien de nog beperkte buffer leek het ons daarom niet verstandig om dan ook nog die extra aflossing te doen..

Gevolg is wel dat ik nu moet zien te leven met dat verschrikkelijke, niet ronde, bedrag aan extra aflossingen dit jaar...

Is het extra aflossen bij jullie ook zo verslavend? (En hebben jullie ook een voorliefde voor ronde getallen?)

PS: We zijn uiteraard heel blij en trots met/op het bedrag dat we dit jaar extra hebben kunnen aflossen, dat hadden we aan het begin van het jaar echt niet kunnen bedenken.

Reacties

 1. ja, idd ook een voorliefde voor ronde getallen. Ronde getallen in de aflossing zelf, ronde getallen in de hypotheek die overblijft. Maar het ultieme moment is als ik mijn beide hypotheek delen op een mooi rond bedrag heb. Maar dat is belastingtechnisch niet handig.
  Dus concentreer ik me met zo snel mogelijk aflossen van 1 deel tot het ultieme ronde bedrag € 0

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, zo herkenbaar! Zowel de aflosverslaving als die voor ronde getallen.b ik hem gistren wel de eerste aflossing voor 2017 verstuurd, voor de eerste keer via internetbankieren. Initieel € 3.000,00, maar toen ik de restschuld zag hem ik er bijna € 200,00 bij gedaan om de restschuld uit te laten komen op € 37.000,00.

  Juliie mogen zeker trots zijn op het resultaat, al snap ik het verlangen om nog meer af te lossen maar al te goed. Soms moet je er ook gewoon even van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij gaan volgend jaar beginnen met aflossen. Jullie bedrag lijkt me in eerste instantie al fijn om te kunnen aflossen! Maar ik begrijp de frustratie ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De aflossingsverslaving herken ik. Dat van die ronde getallen dat maakt mij niet zo uit. Ik herken het bij mijn man :-) Ik ga voor de hoogst mogelijke aflossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tjonge, ik zat bij de Direktbank. Als ik wilde aflossen moest ik een formulier downloaden, invullen en pas later mocht ik dit per e-mail opsturen. Wat een vooruitgang. Voorheen per post.

  Afwachten of het werd goedgekeurd. Dan werd het geïncasseerd , maar nooit op de door de Direktbank opgegeven datum. Nooit. Een keer heb ik een bos bloemen gekregen voor hun fouten.
  Een keer schreven ze 1000 meer af dan beloofd. Moet kunnen niet waar?

  Mijn annuïteit hield ik altijd op hetzelfde bedrag 659,10. Dus loste ik altijd af. Graag had ik dit bedrag op 700 euro gezet of zo,
  Uiteindelijk loste ik 1200 extra per twee maanden af, op een eenpersoons inkomen.

  Ik zou me niet druk maken.

  Los maandelijks eenzelfde bedrag af, of zet het op een speciale bankrekening.
  Om jezelf te stimuleren of te troosten, het gaat namelijk nooit snel genoeg, reken uit wanneer je helemaal vrij bent.

  Geniet van je huidige huis. Wat ik had, dat ik om me heen keek naar nog betere, nog mooiere grotere huizen, midden tussen de weilanden. Ik kijk nog steeds, dat wel. Maar als je niet meer werkt heb je ook geen inkomen meer. Moet je blijven wonen waar je wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat laatste herken ik een klein beetje. Wat zouden we nu overhouden aan dit huis en wat voor huis zouden we dan kunnen kopen? Maar we zitten hier heel fijn voorlopig..

   Verwijderen
 6. Ja zeker verslavend en ik denk ook in ronde getallen wat stom is natuurlijk, waarom 2 wkn wachten als je ook tussentijds kan of waarom perse dat bedrag rond krijgen. 1 deel van ons is annuitair en met de huidige verstrekker zien we wat er elke maand daar op afgelost is en dat blijft met getallen achter de komma en ook op de dag en niet op de maand. Dan bij extra aflossing verrekenen ze het ALV ook heel gek. Dus, ik los 1.000 af en dan rekenen ze adhv de datum van aflossen in de maand hoeveel dat nog in eurootjes betekent op het bedrag ipv dat ze dit pas doorrekenen op de eerst volgende 1e dag van de maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, een fijnere verslaving had ik nog nooit. En de ronde getallen... ja, ook ik! Ik los alleen af per ronde 1000 en het overgebleven bedrag is een ronde 20.000. Hoe fijn ga je dan het nieuwe jaar in, financieel gezien?!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben nu een ronde hypotheekschuld en lossen dus ook bewust per 1000€ af om het rond te houden!
  Een tik idd! Ook wij keken deze week of we er niet nog een aflossing uit konden persen. Helaas zou dat niet verstandig zijn, dus toch niet gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben dit jaar voor het eerst afgelost. Op de aflossingsvrije hypotheek. Binnen enkele dagen weten we hoeveel minder de bank rente gaat innen. Twee jaar terug hadden we wat extra ingelegd op de bankspaarrekening. Zo hopen we tegen pensioenleeftijd niet gedwongen te verhuizen wegens te hoge lasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hahaha, dat heb ik ook. En bij ons is het ook al niet helemaal mooi geworden. We hebben ergens begin dit jaar per ongeluk 100 teveel afgelost (omdat ik scheef keek), en sindsdien niet meer afgelost omdat we besloten hebben het geld nog even vast te houden. Volgend jaar wordt het wel weer een mooi rond bedrag als alles volgens plan gaat.
  Jullie hebben in ieder geval een prachtig mooi bedrag afgelost zeg! Ook al is het niet rond :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Erg mooi bedrag en heel herkenbaar. Wij hebben onze spaarpolissen uit laten betalen en dit jaar de maximale aflossing gedaan op de ene hypotheek en idem op de andere. De rest wordt 2 januari afgelost.
  Buiten dan nog 3 potten die we aflossen, willen wij geen maandelijkse doen. Wij gaan beneden een slaapkamer maken, een badkamer en de tuin op de schop. Dus heel veel veranderingen in één jaar tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn inderdaad een hoop veranderingen. Maar dan wel goed voorbereid op de toekomst, zeker met een slaapkamer beneden.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…