Doorgaan naar hoofdcontent

Aflossen een verslaving?

Gisteren logde ik in op internetbankieren en zag dat ik al een extra aflossing kan doen voor 2017. Het begon al gelijk te kriebelen, ook al heb ik het nog niet ingevoerd en verstuurd. Maar dit was niet de eerste keer deze maand dat het kriebelde om een extra aflossing op de hypotheek te doen.

Want ondanks dat we al onze aflosdoelen voor dit jaar gehaald hebben en juist veel nog veel meer dan dat, we in december ook al de openstaande restschuld helemaal aflosten, zeurde er toch nog een stemmetje in mijn achterhoofd dat ik nog wat moest en zou aflossen.

Dat heeft met twee dingen te maken. Het eerste is dat het mij/ons gewoon een kick geeft om dat hypotheekbedrag (snel) omlaag te zien gaan en dus ook dat maandbedrag. Doordat de focus dit jaar bijna volledig op het aflossen van de restschuld heeft gelegen, is er sinds dat wij in augustus onze rente middelden geen wijziging meer in onze hypotheeklasten geweest. En dat kriebelt dus.

De tweede reden is mijn (M) voorliefde voor ronde getallen. Door de eindaflossing op de restschuld is het mooie ronde bedrag dat wij tot dan toe extra hadden afgelost niet meer zo mooi rond. Voor dit jaar staan we nu op €14.566,34, dat staat natuurlijk voor geen meter :-). Ik had dus al een aflossing in de pen zitten van €433,66 om er weer een mooi rond bedrag van te maken.

Helaas begaf toen de televisie het en hebben wij een nieuwe aangeschaft voor bijna hetzelfde bedrag (ietsjes minder). Gezien de nog beperkte buffer leek het ons daarom niet verstandig om dan ook nog die extra aflossing te doen..

Gevolg is wel dat ik nu moet zien te leven met dat verschrikkelijke, niet ronde, bedrag aan extra aflossingen dit jaar...

Is het extra aflossen bij jullie ook zo verslavend? (En hebben jullie ook een voorliefde voor ronde getallen?)

PS: We zijn uiteraard heel blij en trots met/op het bedrag dat we dit jaar extra hebben kunnen aflossen, dat hadden we aan het begin van het jaar echt niet kunnen bedenken.

Reacties

 1. ja, idd ook een voorliefde voor ronde getallen. Ronde getallen in de aflossing zelf, ronde getallen in de hypotheek die overblijft. Maar het ultieme moment is als ik mijn beide hypotheek delen op een mooi rond bedrag heb. Maar dat is belastingtechnisch niet handig.
  Dus concentreer ik me met zo snel mogelijk aflossen van 1 deel tot het ultieme ronde bedrag € 0

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, zo herkenbaar! Zowel de aflosverslaving als die voor ronde getallen.b ik hem gistren wel de eerste aflossing voor 2017 verstuurd, voor de eerste keer via internetbankieren. Initieel € 3.000,00, maar toen ik de restschuld zag hem ik er bijna € 200,00 bij gedaan om de restschuld uit te laten komen op € 37.000,00.

  Juliie mogen zeker trots zijn op het resultaat, al snap ik het verlangen om nog meer af te lossen maar al te goed. Soms moet je er ook gewoon even van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij gaan volgend jaar beginnen met aflossen. Jullie bedrag lijkt me in eerste instantie al fijn om te kunnen aflossen! Maar ik begrijp de frustratie ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De aflossingsverslaving herken ik. Dat van die ronde getallen dat maakt mij niet zo uit. Ik herken het bij mijn man :-) Ik ga voor de hoogst mogelijke aflossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tjonge, ik zat bij de Direktbank. Als ik wilde aflossen moest ik een formulier downloaden, invullen en pas later mocht ik dit per e-mail opsturen. Wat een vooruitgang. Voorheen per post.

  Afwachten of het werd goedgekeurd. Dan werd het geïncasseerd , maar nooit op de door de Direktbank opgegeven datum. Nooit. Een keer heb ik een bos bloemen gekregen voor hun fouten.
  Een keer schreven ze 1000 meer af dan beloofd. Moet kunnen niet waar?

  Mijn annuïteit hield ik altijd op hetzelfde bedrag 659,10. Dus loste ik altijd af. Graag had ik dit bedrag op 700 euro gezet of zo,
  Uiteindelijk loste ik 1200 extra per twee maanden af, op een eenpersoons inkomen.

  Ik zou me niet druk maken.

  Los maandelijks eenzelfde bedrag af, of zet het op een speciale bankrekening.
  Om jezelf te stimuleren of te troosten, het gaat namelijk nooit snel genoeg, reken uit wanneer je helemaal vrij bent.

  Geniet van je huidige huis. Wat ik had, dat ik om me heen keek naar nog betere, nog mooiere grotere huizen, midden tussen de weilanden. Ik kijk nog steeds, dat wel. Maar als je niet meer werkt heb je ook geen inkomen meer. Moet je blijven wonen waar je wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat laatste herken ik een klein beetje. Wat zouden we nu overhouden aan dit huis en wat voor huis zouden we dan kunnen kopen? Maar we zitten hier heel fijn voorlopig..

   Verwijderen
 6. Ja zeker verslavend en ik denk ook in ronde getallen wat stom is natuurlijk, waarom 2 wkn wachten als je ook tussentijds kan of waarom perse dat bedrag rond krijgen. 1 deel van ons is annuitair en met de huidige verstrekker zien we wat er elke maand daar op afgelost is en dat blijft met getallen achter de komma en ook op de dag en niet op de maand. Dan bij extra aflossing verrekenen ze het ALV ook heel gek. Dus, ik los 1.000 af en dan rekenen ze adhv de datum van aflossen in de maand hoeveel dat nog in eurootjes betekent op het bedrag ipv dat ze dit pas doorrekenen op de eerst volgende 1e dag van de maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, een fijnere verslaving had ik nog nooit. En de ronde getallen... ja, ook ik! Ik los alleen af per ronde 1000 en het overgebleven bedrag is een ronde 20.000. Hoe fijn ga je dan het nieuwe jaar in, financieel gezien?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heel fijn met nog maar zo'n klein bedrag als hypotheek :)

   Verwijderen
 8. Wij hebben nu een ronde hypotheekschuld en lossen dus ook bewust per 1000€ af om het rond te houden!
  Een tik idd! Ook wij keken deze week of we er niet nog een aflossing uit konden persen. Helaas zou dat niet verstandig zijn, dus toch niet gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben dit jaar voor het eerst afgelost. Op de aflossingsvrije hypotheek. Binnen enkele dagen weten we hoeveel minder de bank rente gaat innen. Twee jaar terug hadden we wat extra ingelegd op de bankspaarrekening. Zo hopen we tegen pensioenleeftijd niet gedwongen te verhuizen wegens te hoge lasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hahaha, dat heb ik ook. En bij ons is het ook al niet helemaal mooi geworden. We hebben ergens begin dit jaar per ongeluk 100 teveel afgelost (omdat ik scheef keek), en sindsdien niet meer afgelost omdat we besloten hebben het geld nog even vast te houden. Volgend jaar wordt het wel weer een mooi rond bedrag als alles volgens plan gaat.
  Jullie hebben in ieder geval een prachtig mooi bedrag afgelost zeg! Ook al is het niet rond :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Erg mooi bedrag en heel herkenbaar. Wij hebben onze spaarpolissen uit laten betalen en dit jaar de maximale aflossing gedaan op de ene hypotheek en idem op de andere. De rest wordt 2 januari afgelost.
  Buiten dan nog 3 potten die we aflossen, willen wij geen maandelijkse doen. Wij gaan beneden een slaapkamer maken, een badkamer en de tuin op de schop. Dus heel veel veranderingen in één jaar tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn inderdaad een hoop veranderingen. Maar dan wel goed voorbereid op de toekomst, zeker met een slaapkamer beneden.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…