Doorgaan naar hoofdcontent

Voorlichting zonnepanelen

Afgelopen maandag ben ik (M), zoals ik vorige week al geschreven had, naar een voorlichtingsavond geweest over de mogelijkheid om in onze gemeente collectief zonnepanelen in te kopen. Hieronder doe ik kort verslagje.

Wat het eerste opviel was de gemiddelde leeftijd van de geïnteresseerden. Die was zeker 55+. Niet dat daar iets mis mee is, maar ik had verwacht dat zonnepanelen een onderwerp zou zijn dat meer de interesse van een generatie jonger zou wekken. Alhoewel, de oudere generatie in Nederland gemiddeld het rijkst is, die hebben misschien wel het meest te winnen bij een dergelijke investering.

De avond begon met een korte introductie van de wethouder met duurzaamheid in haar portefeuille, gevolgd door een zeer uitgebreide presentatie van een vrijwilliger van ons lokale energiecollectief over zonnepanelen, verrekenen van de opgewekte energie, belastingteruggave en nog wat andere zaken.
Ook liet hij zien welke twee mogelijkheden er waren om via het collectief zonnepanelen te bestellen. Er waren twee opties, de goedkope en de dure :).

De goedkope optie bestond uit panelen met een omvormer, van een iets mindere kwaliteit dan de duurdere. Ook de service voor het besluit tot aanschaffen was minder. Men kwam pas kijken als je de panelen al besteld had. Verder zat er bij deze panelen geen optimizer, die ervoor zorgt dat als 1 paneel in de schaduw ligt de anderen maar net zo veel kunnen opwekken als dat panel dat in de schaduw ligt. De garantie op de panelen was 12 jaar en op de omvormer 10 jaar. Dat schijnen vrij gangbare termijnen te zijn in de zonnepanelenwereld.
Voor onze situatie zou deze goedkope optie uitkomen op net iets onder de €3.000 (9 panelen), na teruggaaf van de BTW. Dat viel me alles mee. Er werd gezegd dat de terugverdientijd van deze optie zo'n 5-6 jaar zou zijn.

De duurdere optie had betere kwaliteit panelen, die ook minder verslechteren over de loop van de tijd. Deze panelen waren wel voorzien van een optimizer, zodat bij schaduw de overige panelen wel maximaal kunnen leveren en niet beperkt worden. Ook werd kwam er iemand langs al voordat je een koopbeslissing hebt genomen om samen een schets te maken hoe de panelen zoude komen te liggen.
De garantie op deze panelen was 30 jaar, wat ook gezien wordt als de totale levensduur van de panelen. Op de omvormer en op de optimizer zat 12 jaar garantie.
Voor onze situatie zou deze optie uitkomen op €4.200 na teruggaaf van de BTW. De terugverdientijd werd gesteld op 7-8 jaar.

De avond werd afgesloten met een persoonlijk gesprek met een vrijwilliger van het energiecollectief. Daar kon je op je eigen situatie ingaan. Ons dak ligt zeer gunstig, pal op het zuiden, alleen is er in de vroege ochtend een kleine mogelijkheid op schaduw op een klein deel van het dak, doordat de vorm van het dak van de buren anders is dan die van ons. Met een beetje passen en meten met de vrijwilliger kwamen we dus op 9 panelen uit, en dat is ook zo'n beetje het maximum ten opzichte van ons verbruik.

Gaan we dan nu ook zonnepanelen aanschaffen, en zo ja welke? Om kort te zijn, dat weten we nog niet.
Natuurlijk is het opwekken van zonne-energie goed voor het milieu, maar we zien de aanschaf voor de zonnepanelen ook (of beter: vooral) als investering. En aan investeringen willen we goed rekenen. En om die som goed te kunnen maken moeten we eerst meer nadenken over onze toekomstplannen? Denk daarbij aan:

 • Hoe lang willen we in dit huis blijven wonen, minimaal zo lang als de terugverdientijd?
 • Levert de investering echt wel zoveel op of zijn andere investeringen rendabeler?
 • Passen de aangeboden opties echt wel het beste bij onze situatie?
Daar gaan we de komende tijd over nadenken en aan rekenen... Wordt dus vervolgd....


Reacties

 1. Je huis is beter verkoopbaar met zonnepanelen. Op Funda kun je keuze maken in energie A tot en met G. Een puntje om over na te denken, tenzij je in een gebied woont waar huizen als broodjes over de toonbank gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar, maar ze gaan inderdaad als warme broodjes hier...

   Verwijderen
 2. Wij zijn hier ook mee bezig met de buren. Het is een hoop uitzoekwerk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het zeker. Ik ben benieuwd of je er ook wat over gaat schrijven...

   Verwijderen
 3. Mooie cijfers. Tja als je het geld over hebt is het een vrij 'gegarandeerde' belegging. Oppassen dat je niet teveel panelen hebt, zodat je meer opwekt dan verbruikt. Dat kan over een paar jaar aanzienlijk minder opleveren dan nu. 2020 volgens mij..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zit ik ook een beetje mee. Deze december doen ze een uitspraak over het salderen, dus het verrekenen van opgewekt met verbruik. Als dat niet meer kan wordt het mogelijk een stuk ongunstiger dan nu. Boven je eigen verbruik is het nu ook al ongunstig. Dan krijg je nog maar 7 cent per kWh

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…