Doorgaan naar hoofdcontent

Trump verkozen: kans gepakt op de aandelenmarkta

Toen ik gisterochtend wakker werd bleek dat Donald Trump gekozen was tot president van Amerika. Wat in vele peilingen lang voor onmogelijk was gehouden kwam toch uit. De outsider zonder politieke ervaring is verkozen tot president.

Vantervoren werd door de kenners een bloedbad voorspeld op de financiële markten; aandelenmarkten zouden 10% zakken, de dollar zou in elkaar kloppen etc.

En de markten zakten ook wat in elkaar nadat duidelijk was dat hij gewonnen had, maar niet zo veel als verwacht, en ook een stuk minder dan bijvoorbeeld na het Brexit-referendum. In in de loop van de dag stegen de beurzen juist zoveel dat ze op een mooie winst uitkwamen zelfs.

Wat zegt dit nou? Dat veel "kenners" de gevolgen van zulke uitslagen hoger inschatten dan dat ze daadwerkelijk zijn. In de loop naar de verkiezingen toe daalden de beurzen toen bleek dat de FBI toch weer onderzoek ging doen naar Clinton, toen ze geen verdere actie ondernamen veerden de beurzen gelijk weer op.
Nu uiteindelijk Trump gewonnen heeft gingen de beurzen dus zelfs omhoog.

Voor beleggers/investeerders die beleggen met het oog op dividendinkomsten zijn dit soort sterke schommelingen een buitenkansje. Van koersdalingen van aandelen die we bezitten worden we niet heel zenuwachtig, maar van het kopen van aandelen die opeens een stuk goedkoper zijn zijn we niet vies. Het dividendrendement van de investeringen is dan een stuk hoger namelijk,

Tijdens de opening van de beurs gingen de aandelen dus stevig de min in. Dat was voor ons het moment om nog wat extra aandelen te kopen van Unilever. Voor €37,25 per aandeel  kochten we wat bij. Aan het eind van de dag stond dat aandee alweer op €37,88.
Unilever betaalt per jaar €1,28 per aandeel aan dividend uit. Dat is ten opzichte van dit aankoopbedrag 3,4% dividendrendement. In okotober kochten we ook aandelen Unilever, toen voor €39,15 per aandeel. Daarvan is het dividendrendement dus 3,3%.

Ook kochten we in de middag nog wat aandelen van een Amerikaanse winkelketen voor $66,80 per aandeel. Die stond aan het eind van de beursdag zelfs alweer ruim 2 dollar hoger. En in die tijd was de dollar ook alweer sterk gestegen.

Update: Te vroeg gejuicht over Unilever, die is vandaag ver weggezakt. De Amerikaanse aandelen daarentegen zijn verder doorgestegen naar ruim 71 dollar.


Reacties

 1. Slimme zet! Als ik nu aan het beleggen zou zijn, had ik hetzelfde gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook het FD een artikel over goedkoop kopen. Iets met een hedge of zo. Mooi gedaan.

  Meestal in het eerste jaar met een nieuwe president, wie het ook is, staat de beurs lager.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had vorige week al bijgekocht, toen - inderdaad - de koersen daalden vanwege dat FBI-onderzoek naar Clinton. Het blijkt telkens weer erg irrationeel allemaal: de beurs daalt dus als de vrees dat Trump wint toeneemt, maar stijgt als ie gewonnen heeft...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede koop! Unilever is een bedrijf wat nog jaren en jaren ons zal voorzien in producten.

  Ik heb vandaag (bij)gekocht op € 36.82. Het staat in vergelijking met gisteren een procent of 3 in de min. Ik kan niet zo snel een aanleiding vinden waarom dus het lijkt me een geschikt koopmoment.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Amerika gingen gisteren soortgelijke bedrijven, bv Procter & Gamble als Unilever ook hard in de min en vandaag weer. Daar zal het mee te maken hebben...

   Verwijderen
  2. Ook gingen rentes op staatsobligaties omhoog, waardoor dividendaandelen minder interessant worden. Allemaal tijdelijk, zelf ook bijgekocht op 36,5 :-)

   Verwijderen
 5. Gelukkig dit keer geen haatmail maar een realistische beursanalyse
  Veel leuker !
  Ik voorspel dat de economie de komende jaren voor amerika stijgend wordt ..aangezien ze een sterke leider hebben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje.. Ik heb nog geen haatmail kunnen vinden in de reacties hier hoor..

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.