Doorgaan naar hoofdcontent

Rode cijfers

Als het om financiën gaat is rood vaak niet de kleur die je wilt zien. Zwart daarentegen juist wel. Zwarte cijfers betekenen in het bedrijfleven winst bijvoorbeeld.

Bij rood is dat heel anders. Als je rood staat op je rekening, dan sta je dus in de min. Rode cijfers in het bedrijfsleven betekent verlies. En als de beurzen in het rood springen dan gaan de koersen naar beneden en de meeste beleggers willen dat niet.

De afgelopen week stonden de beurzen bijna continu in het rood. Nadat de FBI aangaf dat ze weer emails van Hillary Clinton gingen onderzoeken leek het wel of iederen van zijn of haar aandelen afwilde omdat ze bang zijn dat Trump aan de macht komt. Sindsdien gaan de beurzen dag na dag naar beneden.

De meeste aandelen, en die van ons allemaal, hebben een lagere koers dan een week geleden. Wij zijn in een week tijd ongeveer €100 aan waarde kwijtgeraakt op onze aandelenportefeuille. Op een totale portefeuille van ongeveer €4.000 is dat een verlies van 2,5%. Daartegenover staat dat we voor ongeveer €16 aan dividend binnengekegen hebben. Lang niet genoeg om het koersverlies te compenseren.

Worden wij hier nu heel zenuwachtig van? Nee niet echt. Of liever echt niet. De aandelen en beleggingsfondsen die we tot nu toe gekocht hebben en die we in de toekomst nog gaan kopen, kopen we voor de lange termijn. Een korte koersval is voor ons geen enkel probleem. We kijken minimaal 10 jaar vooruit.
En het is ons vooral te doen om de dividendinkomsten. Zolang die op peil blijven, en het liefst sneller stijgen dan de inflatie, is er voor ons weinig reden om aandelen weer te verkopen. Tenzij het natuurlijk bergafwaarts gaat met het bedrijf in kwestie.

Wat wel een voordeel is van de lagere koersen is dat we nu ook goedkoper aandelen kunnen kopen en daarmee een hoger dividendrendement kunnen krijgen op onze investeringen. Zo heeft ieder nadeel zijn voordeel zoals een beroemd voetballer ooit zei....

Worden jullie nerveus als je beleggingen minder waard worden? (als je belegt natuurlijk)

Reacties

  1. Ben je niet bang dat de verwachte beurs crash van 'deflatie in aantocht' nu komt en je daarmee je 4000€ kwijt raakt?
    Ps. Heb je die 4000€ in alleen dit jaar in beleggingen gestopt of was je al langer bezig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En wat betreft deflatie in aantocht, dat kan altijd natuurlijk. Daarom zullen we proberen om ons spaargeld over meerdere dingen te verdelen, waaronder aflossen van de hypotheek, spaargeld en misschien zels wel in fysiek goud....

      Verwijderen
  2. Ik heb na 9/11 45% van mijn portfolio zien verdwijnen, maar dat is nu al weer geheel hersteld. Index funds. Investeringen zijn echt voor de lange termijn. In mijn geval nu al 16 jaar en nog zeker 10 te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je hier heel zenuwachtig van wordt, is beleggen geen goed idee. Het is echt iets van een lange adem he. Maar het blijft irritant, zo'n dip, en zeker omdat je er zo weinig invloed op hebt.
    Onze beleggingen doen het het hele jaar al niet al te best. Vorig jaar en het jaar ervoor gingen ze fantastisch. Hopelijk volgend jaar weer beter ook.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....