Doorgaan naar hoofdcontent

Lage rente komt door de pil

Althans, dat zegt Coen Teulings in een presentatie die hij maandag gaf. Teuling zegt daarin dat de rente voorlopig nog wel laag blijft en dat dat niet komt door het beleid van de centrale banken.

Kort gezegd komt het er op neer dat doordat de bevolkingsgroei in het Westen sinds de jaren 60 is afgenomen, de groep mensen met de grootste spaarpotjes ook demografisch de grootste groep is. Pas als deze groep met pensioen is en hun pensioenvermogen weer gaan uitgeven zal de economie weer groeien, de inflatie toenemen en daardoor ook de spaarrentes weer gaan stijgen.

Als je het zo bekijkt is zou je zelfs de rente als een pyramidespel kunnen zien. Zolang er niet genoeg mensen bijkomen die geld uitgeven, worden de opbrengsten minder en kan een hoge rente niet meer betaald worden.

Volgens Teulings heeft de anticonceptiepil ervoor gezorgd dat de bevolkingsgroei in één keer sterk daalde en dat zorgt ervoor dat de groep die net daarvoor geboren is relatief groot is. En pas als deze groep met pensioen is en weer geld gaat uitgeven (en de pensioenpotten dus kleiner worden) zal er weer forsere groei en inflatie komen. Daardoor zal ook de rente weer toenemen.

We zitten dus voorlopig nog wel even aan de lage rente vast volgens hem. En nu nog wat langer ook...

Reacties

 1. Interessante zienswijze!
  Ik mis een beetje jouw eigen visie op kinderen/familieplanning en uitgaves ;)

  Het is in elk geval wel een feit dat je meer uitgeeft met meer kinderen. Dus goed voor de economie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja idd.. snap t ook niet zo.. we geven tegenwoordig véééél meer uit dan onze ouders vroeger volgens mij ? meer uitstapjes, hotelovernachtingen, uit eten, luxe dingen, vaker een nieuwe auto, meubels, verbouwen enz...

   Verwijderen
  2. We hebben één dochter en misschien komt/komen er nog meer kinderen, maar we gaan niet voor een heel elftal hoor ;)

   Verwijderen
  3. En natuurlijk geef je meer uit met kinderen. En ook meer aan andere zaken, in absolute getallen. Maar is dat ook nog zo als je de inflatie verrekend?
   De woonlasten zijn volgens mij ook hoger dan in die tijd in verhouding tot de inkomens. Dat kun je dan al niet aan echte consumptie uitgeven

   Verwijderen
  4. Geen idee of de woonlasten hoger zijn dan toen.
   Weet wel dat mijn ouders in de jaren '80 een hypotheekrente hadden van 12% en later 8% en dat dat enorm veel van hun inkomen afsnoepte. Daar zitten wij natuurlijk lang niet aan.

   Verwijderen
  5. wij deden vroeger echt niet zoveel als nu.. 1x per jaar naar een pretpark, tegenover nu een dierentuin abonnement, efteling bezoek (eigen eten mee en kortingskaartjes van ah dat dan weer wel :p), drievliet, vaak naar t zwembad, plopsaland tijdens vakantie, een x betaalde speeltuin etc.. verschilt per gezin, dat snap ik, maar wij doen zoveel meer met onze kinderen dan mijn ouders vroeger (maar ja mn man ging wel regelmatig ergens heen :p ) maar ook 3x zoveel kleding als ik vroeger had bijv, huis vol speelgoed/spullen (tablet, meer tv's in huis, jong een mobiel etc.. ) niet erg.. maar kost handen vol geld ? oftewel.. volgens mij geven we meer dan zat uit.. vind t een behoorlijk materialistische tijd

   Verwijderen
 2. Maar is die groep dan nu niet zo'n beetje met pensioen aan het gaan?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…