Doorgaan naar hoofdcontent

Hypotheekrentes weer omhoog

Schreef ik een paar dagen terug dat de obligatierentes weer aan het oplopen waren, lees ik vanmorgen dat de eerste banken die stijging al door gaan rekenen in de hypotheekrente tarieven.

De banken verwachten dat de druk op de huizenmarkt nog verder zal toenemen door deze rentestijgingen. Men wil nog snel profiteren van de lage rentes voordat de stijgingen echt doorgevoerd gaan worden.

Wij hebben geen plannen voor oversluiten, dus voor ons maakt de stijging niets uit.

Gaan jullie nog actie ondernemen voordat de rentes weer gaan stijgen?

Reacties

 1. Geen plannen. Oversluiten vinden we te duur. Gelukkig hebben we rentemiddeling gedaan. Dat scheelt al.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Blijven aflossen, zodat over een dikke 4 jaar de schuld zo laag mogelijk is, als de rente periode afloopt. We zijn bijna klaar, maar dit is een extra impuls om tot nul af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We hebben de hypotheekrente voor 10 jaar afgesloten en we wonen hier pas een jaar. Wel gekeken om evt. over te sluiten, want onze rentepercentage is 3% en nu is hij 1,84%. We moeten dan wel de boeterente zelf gaan betalen. Het maakte wel een verschil (we verdienden het wel terug) maar omdat we op dit ogenblik nog druk in het huis aan het opknappen zijn en ik mijn baan ben kwijt geraakt, kiezen we ervoor om het niet te doen. Nu vooral aflossen en hopen dat de rente over 10 jaar niet megahoog staat :). Ik ben vwb de hypotheek er zo in gaan staan; iedere euro die is afbetaald die betalen we nooit meer aan rente. We gaan met kleine stapjes en proberen zoveel mogelijk extra af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb mijn annuitaire hypotheek nu sinds 2013 en ben ieder jaar 10% extra aan het aflossen. Ik hoop,over 5 jaar volledig hypotheek vrij te zijn, hierdoor was rente bemiddeling niet interssant voor mij. 4.45% vast voor 20'jaar heb ik, maar door het extra aflossen bespaar ik veel rente.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee, wij willen over een jaar of 2-3 samen een huis kopen/laten bouwen en daar zoveel mogelijk voor sparen. Hoewel de verleiding groot is om me door deze verhalen op te laten jagen (want: nog even snel vastzetten!), lijkt het me verstandig vooral NIET te overhaasten en daarna af te lossen, maar gewoon vooruit te sparen, met hopelijk straks óók weer hogere rentes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook wel eens zitten kijken om een huis te kopen, zou me zo'n € 200 per maand besparen, of ik zou in een groter huis kunnen wonen met tuin en dergelijke. Toch heb ik besloten me niet op te laten jagen en gewoon verder te sparen, want ik vermoed dat de rentes nog wel eens weer kunnen gaan dalen de komende tijd.

  Liever iets meer geduld en geen impuls aankoop doen dan andersom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt erg verstandig.. Gewoon je eigen plan volgen..

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…