donderdag 17 november 2016

Gelukje op de beurs

Vorige week schreef ik dat we vlak na het bekend worden van de verkiezing van Trump van twee bedrijven aandelen kochten.

Het ene bedrijf was Unilever, en van de kleine opleving die ik toen beschreef is intussen niets meer over en de koers is zelfs nog verder weggezakt. Dat is op zich niet erg, onze strategie is in principe: kopen en houden. En dan inkomsten ontvangen van de dividenden die worden uitgekeerd.

Maar soms kun je er niet omheen om aandelen weer te verkopen en vandaag was zo'n dag. Het andere bedrijf dat we gekocht hadden vorige week was Target Corporation. Dat zal in Nederland niet heel veel belletjes doen rinkelen, maar het is de op één na grootste winkelketen in de VS, na Wallmart.

Vorige week kochten we (helaas maar 4) aandelen Target voor $66,80. Omgerekend en de transactiekosten meegerekend was dat €61,12 per aandeel. Het aandeel schoot dezelfde dag nog omhoog naar boven de 71 dollar, en bleef daar een beetje hangen.
Gisteren presenteerde Target echter haar cijfers over het 3e kwartaal en dat was zo goed, dat het aandeel doorschoot naar boven de $77. Dat was voor ons het teken om de aandelen alweer te verkopen.

Dat deden we dan ook voor uiteindelijk $77,25 per aandeel. In totaal kregen we voor de verkoop €72,21 per aandeel terug. Dat is een winst van €11,09 per aandeel oftewel 18,1% winst.
Daarbij ging het aandeel in die ene week dat wij het in bezit hadden ook nog eens ex dividend. Dat wil zeggen dat aan degenen die dan het aandeel bezitten dividend wordt toegekend en op een later tijdstip ook uitgekeerd. Dat recht op dividend vervalt niet als je het aandeel dan verkoopt. Dat levert ons netto (na inhouding van 15% dividendbelasting) nog eens 0,475 per aandeel.

Met het dividend erbij leveren deze 4 Target aandelen ons nu €46,26 op in 1 week tijd, of 18,9% van onze investering. Er zijn weken dat dat niet lukt...

We willen deze winst en ook de rest van het bedrag wel weer herbeleggen, maar moeten nog even goed zoeken welke bedrijven aan onze eisen voldoen...

6 opmerkingen:

 1. Target is awesome! Volg je Jim Cramer (CNBC) is wel de moeite waard

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappige post. Ik dacht dat je niet tussendoor weer zou verkopen vanwege lange termijn planning. Maar misschien vond je deze zo aantrekkelijk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 19% winst in 1 week was te aantrekkelijk om te laten liggen inderdaad.
   Maar als ze zakken zou ik hetzelfde bedrijf zo maar weer kunnen kopen...

   Verwijderen
  2. Deze koerswinst kwam overeen met 4,5 jaar dividend. Dat is bijna de helft van mijn beleggingshorizon

   Verwijderen
 3. Mooi dat je zo'n meevaller had! En als ik ga beleggen, ga ik denk zeker ook in Target beleggen. Zó'n leuke winkel! En eentje die trends e.d. veel beter oppakt dan Wallmart. Vind ik dan.

  BeantwoordenVerwijderen