Doorgaan naar hoofdcontent

Meer of minder lenen voor een huis?

Zoals jullie wellicht gemerkt hebben waren er de afgelopen 2 dagen hier geen nieuwe blogs verschenen. Dat had te maken met een 2-daagse bijeenkomst die ik georganiseerd had voor vakgenoten. Die bijeenkomst was zeer leerzaam en, ook belangrijk, gezellig.

Maar vandaag is het weer over tot de orde van de dag. Dat betekent weer gewoon aan het werk op kantoor, en natuurlijk ook even een nieuw blogbericht plaatsten. Bij deze dus.....

In de tussentijd heb ik wel voldoende nieuwsartikelen voorbij komen over huizen en hypotheken. Ik hou voor een aantal artikelen nog mijn kruit droog, maar één die mij opviel en ook een soort van moedeloos maakte was de verkapte oproep om de leenregels weer te versoepelen door de voorzitter van Bouwend Nederland, Maxime Verhagen.

Hij pleitte natuurlijk voor eigen parochie door te stellen dat mensen best wel weer wat meer moeten kunnen lenen. Dat stuwt vervolgens de prijzen omhoog en dat is goed voor de projectontwikkelaars en bouwbedrijven.

Bij Bouwend Nederland staat al jarenlang een CDA-er aan het hoofd. Na jarenlang geleid te zijn door Eelco Brinkman is dus nu Maxime Verhagen de baas. En toeval of niet, in het net gepubliceerde CDA verkiezingsprogramma pleit het CDA ook deels voor een verruiming van de leenregels. In dit geval voor de starters. De weblog Das Kapital pikte dit eruit. Even verderop zeg datzelfde verkiezingsprogramma echter weer dat we juist minder moeten mogen lenen.

Wat vinden jullie? Meer of minder lenen voor een huis?

Reacties

 1. Dit soort berichten zijn mij te veel gekleurd. Zoals je zelf al aangeeft preekt men voor eigen parochie. Dat er een link ligt met het CDA-programma verbaast mij niets :-)

  Ik denk dat het niet verstandig is de hypotheekregels te laten vieren, als dat er toe leidt dat mensen meer kunnen lenen. Wat nu al straks de rente ineens (flink) omhoog gaat? Door juist nu een hoge(re) toetsingsrente te gebruiken (5%) voor het te verstrekken krediet beschermt dat toekomstige huizenkopers voor (onverantwoorde) lastenstijgingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit kan in de toekomst weer problemen op gaan leveren. We zitten zelf ook in een lastig parket, wil je je gedachten er eens over laten gaan? Afbetaald huis. Nu zijn de kozijnen dringend aan vervanging toe, ons idee is om nu het hele huis aan te pakken met kunststof kozijnen, dakkapel, zijgevel, deuren. Helemaal compleet dus. Offertes zijn rond de 25.000 euro. In onze spaarpot zit 20.000.Wat is het verstandigst? Aflossingsvrije lening? rente daarvan bedraagt nog geen 2%. We kunnen dan met gemak elk jaar de 10% aflossen. Of is het beter om niet af te lossen en de schuld te vereffenen bij de verkoop van het huis ooit? W.O.Z. waarde van ons huis is 200.000.Ik kan wel advies gebruiken........... Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou denken, nog even doorsparen tot je die 25.000 hebt bereikt.
   Als de nood echt hoog is, en het NU moet gebeuren, kun je misschien een lening afsluiten voor bijv 8.000 Euro (zodat je banksaldo geen 0 is) en die dan zo snel mogelijk aflossen. Ik denk dat je geen aflossingsvrije leningen meer kunt krijgen op dit moment.

   Verwijderen
  2. Ik denk dat het wel kan. Er zijn altijd partijen die iets willen. Men denkt alleen dat het onmogelijk is geworden omdat er zo`n nadruk op ligt. Je kan namelijk geen nieuwe krijgen met NGH of HRA.

   Of je wel of niet moet aflossen is aan jezelf. Uiteindelijk betaal je dan kosten. Dus als je niet aan beleggen doet (en goede rendementen behaald) zou ik gewoon aflossen. Op je spaarrekening kwijnt het toch weg momenteel.

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 3. Lijkt mij ook niet handig om nu de maximale leningen te verhogen. Nu is de rente laag, en de meeste mensen wagen de gok en zetten hem 10 jr vast. Maar hoe staat die er dan bij wanneer de rentevaste periode afloopt? Waarschijnlijk wel weer op 5 of misschien meer procent. Vind ik onverstandig, tenzij je als een gek aflost die eerste 10 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel onverstandig zeg! Maar goed, zo gaan die dingen, het gaat altijd in golven. Dan weer eens een tijdje streng, dan weer niet... Een beetje consistentie zou wel eens goed zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het huidige nivo van lenen lijkt me prima. Ik ben tegen een verdere verkrapping (90-80% van huiswaarde). Dat betekent namelijk dat mijn kinderen later veel moeilijker een huis kunnen kopen, tenzij ze veel eigen geld meenemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij zijn onafhankelijk leningmakelaars, gelden voor uw online lening af te betalen uw facturen, en het opstarten van een nieuw leven en student schoolgeld te betalen, voor het opzetten van een nieuw bedrijf, gelden nu uw probleem worden opgelost. we geven zowel korte als lange looptijd in verschillende categorieën tegen een betaalbare rente. Heb je een lening nodig? Heeft uw bedrijf, bedrijf of bedrijfstak financiële hulp nodig? Heeft u financiering nodig heeft om uw bedrijf te starten? Heeft u persoonlijke lening nodig? Lening voor verbeteringen aan het huis. Neem contact met ons op e-mail: kinaracapitals@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heeft u geld nodig voor welk doel?
  Als u maandelijks inkomen / bezetting bent u in aanmerking voor een lening.
  Neem contact op voor een veilige / ongedekte lening.
  Lenen geleende bedrag van € 5000 tot 5000,000euro.
  U kunt kiezen uit 1 jaar tot 30 jaar als duur lening.
  azeesabdul480@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. TESTIMONY ON HOW I GOT MY LOAN FROM THIS GREAT COMPANY,MIKE LARRY LOAN FIRM WORLD WIDE

  I live in US las vagas and I am a happy woman today as I speak , I told my self that any loan company or lender that could change my broke life of mine and that of my family , I will refer any person that is looking for loan to Them. They gave me happiness to me and my family, I was in need of a loan of $25,000 USD on April 3 2017 and I got my loan within 48 hours without stress They are indeed God fearing people, working with a reputable loan company. if you are in need of a loan and you are 100% sure to pay back the loan please contact them today and please tell them that Mrs Irene Bator referred you to them and can reach them via email(mikelarryloanfirmworldwide@yahoo.com)I wish you good luck thanks and may God almighty bless you.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…