Doorgaan naar hoofdcontent

Steeds groter deel aan woonlasten

Op nu.nl stond gisteren een artikel over woonlasten. Hierin werd gesteld dat mensen een steeds groter deel van hun inkomen aan woonlasten kwijt zijn. Gemiddeld zijn Nederlanders 37% van hun netto inkomen kwijt aan woonlasten. Dat is twee procent meer dan in 2013.

Ik heb niet kunnen achterhalen wat er volgens het onderzoek allemaal onder woonlasten valt, daarom ga ik uit van het volgende. Woonlasten staan voor mij uit huur, hypotheeklasten en/of bijdrage aan de vereninging van eigenaren (VVE).

In Nederland zijn huurders het grootste deel van hun netto inkomen kwijt aan die woonlasten, namelijk 42%. Van huiseigenaren kon ik dat zo snel niet vinden in het rapport, maar moet het een stuk lager liggen, aangezien het gemiddelde in Nederland op 37% uitkomt. Als er net zoveel huurders als huiseigenaren zijn, zou een gemiddelde eigenaar 32% van zijn netto inkomen aan woonlasten kwijt zijn.

Hoe zit dat dan bij ons? Of eigenlijk bij M?

2013
Het appartement waar wij woonden heeft M gekocht toen wij nog niet samen waren. Hij had toen rentelasten voor de hypotheek van €408 en daar kwam nog €152 aan inleg voor de spaarhypotheek bij. In totaal waren de hypotheeklasten toen €560. Daarbij kwam nog €75 aan bijdrage voor de VVE om tot een totaal van €635.
Zijn netto inkomen was toen (2013) €2.300 per maand. De woonlasten waren toen 27,6% van zijn netto inkomen.

2016
Onze huidige woning zorgt op dit moment voor €630 aan rentelasten en een annuïtaire aflossing. Daar komt nog €162 aan inleg op de spaarhypotheek bij. In totaal €792. Zijn netto-inkomen is nu €3000. De woonlasten voor de woning bedragen nu 26,4%. Dat is iets lager dan in 2013. Dat gaat dus tegen de trend in.
We hebben nu eigenlijk nog meer woonlasten die we voor de zuiverheid zouden moeten meetellen. Als de de 89 euro meetellen die we nu nog kwijt zijn aan de restschuldlening komen we uit op 29,3%. Dat is dan bijna 2% hoger dan in 2013. En dat is in lijn met de trend uit het onderzoek.

Maar uiteindelijk zitten wij nog een stukje onder de percentages die in het onderzoek genoemd worden. Het alleen mogelijk niet helemaal te vergelijken omdat mij uit het rapport niet duidelijk wordt wat allemaal wordt geschaard onder de woonlasten. Tellen bijvoorbeeld gemeentelijke lasten, water, gas en licht mee bij de woonlasten, dan komen wij ook opeens in de buurt van de gemiddelden van Nederland. Al is het verschil tussen 2013 en 2016 wel kleiner dan. We hebben nu een veel lagere energierekening dan toen.

En eigenlijk zijn de percentages nog veel lager als we het inkomen van V meenemen. Dan gaat het inkomen maal 1,5 en de percentages komen dan onder de 20%.


Hoe doet jullie percentage woonlasten het ten opzichte van het Nederlands gemiddelde?

Reacties

 1. Ik begon in 2013 met 39% incl VVE kosten. Ik los ieder jaar10% af, heb een annuitaire hypotheek. Nu zit ik op 24% Inc VVE kosten en in 2017 is dat 22%. Mijn maandlasten gaan steeds naar beneden, de hypotheek verstrekker zei dat dat niet anders kon, ik wilde het originele bedrag eigenlijk behouden, maar op deze manier ben ik ook over 5 jaarhypktheek vrij. - Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben een van die huurders. Huur € 715 + water € 15 + energie € 50 + inboedel € 10 + gemeentelijke lasten € 30 = € 825. Netto inkomen van mijzelf is € 2650. Maakt 31,1% aan woonlasten. Gelukkig betaalt m'n vriendin de helft mee, moet er niet aan denken om in m'n eentje zulke hoge woonlasten te hebben, dan kun je bijna niet meer sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kom voor mijn hypotheek, die ik nu sinds een jaar heb, op 28% woonlasten uit. Dan heb ik nog niet eens extra afgelost, en dat ga ik wel doen in de toekomst, dus dat wordt alleen maar minder. Ik ga de komende 3 jaar ook nog meer verdienen, daarna zit ik aan mijn maximale loonschaal en zal ik dus meer gaan aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. huur 577,- (en dat is tegenwoordig niet eens hoog), inkomen 1325,- netto. gelukkig huurtoeslag van 270 euro per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet het eigenlijk niet op dit moment. Het ligt er ook behoorlijk aan wat je meetelt als kosten idd. Woonverzekeringen en ozb lijkt mij wel logisch om mee te nemen.
  In ons geval is het 29% als je naar nettoloon en bruto hypotheek kijkt. Maar is dat fair?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook ik zou het niet zo één-twee-drie weten. Wel het maandelijkse hypotheekbedrag, maar niet mijn inkomen. Dat maakt het rekenen lastig.

   Ik ben het Mom4Life eens wat de definitie is van welke kosten je rekent onder woonlasten. Huur, hypotheeklasten of een bijdrage aan de VVE vind ik de lading niet dekken. Wat te denken van een eventueel aan de hypotheek gekoppelde overlijdensrisicoverzekering, maar meer nog Onroerend Zaak Belasting, riool- en afvalstoffenheffing? En zo zijn er nog wel een paar categorieën te bedenken. Ik denk dat het plaatje er dan wel heel anders uit ziet :-)

   Verwijderen
 6. Ik heb dat eigenlijk nog nooit echt goed berekend. Ik ga dat ook zeker even doen. Ben heel erg benieuwd wat er bij ons uitkomt. Ik heb een koopappartement. Dus hypotheek, VVE kosten. Maar voor mijn gevoel vallen daar ook de verzekeringen, gas water en licht onder. Dit zijn ook gewoon echte vaste kosten die altijd terugkomen en noodzakelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…