dinsdag 25 oktober 2016

Restschuld: Finish in zicht

Trouwe lezers van dit blog weten dat wij de afgelopen maanden vooral bezig zijn geweest met het aflossen van onze restschuld. Daar zijn we in maart mee begonnen. Daarvoor maakten we al voorzichtig onze eerste stapjes in de afloswereld, maar dat was op onze hypotheek.

Ons doel was om rond de komende jaarwisseling de restschuld volledig afgelost te hebben. Afhankelijk van de afspraken met de moeder van M, bij wie we de restschuld gefinancierd hebben, zouden we dan kiezen om het laatste portie in ofwel december, ofwel januari af te lossen.

Afgelopen weekend hebben we daar de knoop over doorgehakt. We gaan in december het laatste stuk aflossen.

Waarom hebben we er nu voor gekozen om toch voor de jaarwisseling af te lossen? Dat heeft er vooral mee te maken dat we geen voordeel hebben aan het wachten met aflossen. Zowel wij niet als de moeder van M niet. We dachten eerst dat zij het openstaande bedrag niet bij haar vermogen hoefde op te tellen, maar, zoals één van de lezers al wel eens opgemerkt had, was wel het geval. Het maakt voor haar dus niet uit of het geld op haar rekening staat of dat het nog uitgeleend is.
En om de belastingaangifte zo eenvoudig mogelijk te houden kunnen we dan net zo goed voor het nieuwjaar aflossen.
Voor ons zitten er ook geen voordelen aan. Een maand later aflossen betekent een maand langer rente betalen. Daar krijgen we dan wel weer 40% van terug, maar dan nog is het voordeliger om sneller af te lossen.

We hebben door deze beslissing voor de boeg. In november lossen we nog één keer onze vaste maandelijkse extra aflossing van €350 af en betalen we de annuïteit van 81 euro. In december betalen we dan nog een annuïteit van €73 en doen we de eindaflossing van ruim €3.100.

De eerste betaling op de restschuldlening hebben we gedaan in oktober 2015. Met de eindaflossing in december hebben we dan de restschuld van ruim €14.000 in 15 maanden afgelost, oftewel gemiddeld bijna €950 per maand.
En daar zijn we best wel trots op.

7 opmerkingen:

 1. Een verstandige keuze. Weg is weg! Dat jullie trots zijn, is meer dan terecht! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is zeker iets om heel erg trots op te zijn! Wat een fijn vooruitzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knap! En wat een ruimte gaat dat opleveren in je maandbudget! Weet je al wat je daarmee gaat doen?
  Als ik me goed herinner hebben jullie maar een kleine buffer, kunnen jullie het wel in 1x aflossen in dec?
  Sorry veel vragen. Ben gewoon nieuwsgierig hoe andere gezinnen het aanpakken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jawel, naast de buffer hadden we dit bedrag al apart gereserveerd staan en telden we dat niet mee met de buffer.
   De maandlasten die het bespaart gaan we gebruiken om de hypotheek sneller mee af te lossen.
   Daarnaast de buffer verder op te krikken en om wellicht nog wat meer te investeren.. Maar focus zal liggen op de hypotheek...

   Verwijderen
 4. Gefeliciteerd en enorm sjappoo voor het resultaat. Lekker gevoel heh :-) Goed bezig en het geeft zo'n bevredigend gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat goed, een goed financieel beheeris niet voor iedereen even gemakkelijk. Veel plezier toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen