Doorgaan naar hoofdcontent

Pinautomaat bestaat 40 jaar

Vandaag 40 jaar geleden werd in Amsterdam de eerste pinautomaat van Nederland in gebruik genomen. Dat was toen revolutionair.
Ik las dit bericht vanmorgen en dacht toen gelijk: Echt al 40 jaar? Ik was namelijk toen nog niet geboren, en ik kan met toch nog goed herinneren dat ik, als ik geld wilde opnemen, een papiertje moest invullen, dat dan bij de bank met de buizenpost naar benden naar de kluis ging, en even later weer netjes in een kokertje het juiste bedrag omhoog werd geschoten. De vriendelijke mevrouw achter de balie telde het dan nog eens na, en dan kreeg je je papier geld.

Dat heeft zeker geduurd tot ik een jaar of 8 was, zo'n 10 jaar na invoering van de eerste pinautomaat.

Ik vraag me echter af of de pinautomaat de volgende 40 jaar gaat halen. Steeds minder wordt er al met contant geld betaald, tegenwoordig zelfs al contactloos. En dat wordt gestimuleerd door zowel banken als overheden; digitale betalingen zijn goed te volgen, en digitale saldo's goed te belasten.
Ook kan digitaal geld makkelijk "bijgedrukt" worden, want een tegenwaarde in edelmetalen heeft geld al lang niet meer.

Wat denken jullie, zal contant geld nog 20 jaar bestaan of hebben we dan al een contantloze samenleving?

Reacties

  1. Ik hoop dat je dan nog steeds contant kan betalen, ik neem nu per maand een x bedrag op en dat is het bedrag wat ik wil uitgeven deze maand, op is op.
    Als ik dat niet doe ben ik bang dat ik meer geld uit geef dan ik wil omdat je toch minder overzicht hebt.

    Groetjes Sas

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hm, ik ben blijkbaar ouder dan de eerste pinautomaat. Dat dacht ik al te weten, maar ik wist niet dat ze al zo oud waren. (Nu voel ik me extra oud) :-) Help. Ik kreeg zelf pas een pinpas toen de pinautomaten al zeker 15 jaar oud waren, kan ik nu uitrekenen.
    Helemaal contactloos worden we nooit hoop ik. Dat wordt wel heel ongezellig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik hoop dat we in ieder geval op steeds meer plekken op de wereld per pin kunnen betalen! Veel makkelijker te volgen voor m'n administratie. Of we dan ook nog contant kunnen betalen of niet maakt me niet zo veel uit, het wordt er wel allemaal een stuk sneller van met het contactloze betalen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....