Doorgaan naar hoofdcontent

Nivelleert dit kabinet? Volgens mij niet!

Gisteren was het Prinsjesdag. Traditioneel de dag waarop het kabinet de plannen bekend maakt voor het volgende jaar. En traditioneel lekken die plannen vantevoren al uit. Maar daar wil ik niet over schrijven. 

Ik ergerde me gisteren aan dit artikel op de site van de Telegraaf. En het ging me dan vooral om het woord nivelleren. Dat wordt in dat artikel, en wel heel veel vaker in mijn ogen, geheel verkeerd gebruikt. 

Wat is nivelleren?
Volgens de Dikke van Dale betekent nivelleren: Verschillen kleiner maken, gelijkmaken.

De vraag is dan: doet het kabinet dit ook. Ik denk van niet en zal dat aan de hand van de in het hierboven genoemde artikel proberen uit te leggen. 

Ik neem de percentages die in het artikel genoemd worden:
Bijstandsgerechtigde, alleenstaand zonder kinderen
 • Een alleenstaande in de bijstand krijgt netto €972,70 per maand inclusief vakantiegeld
 • Die gaat er 1% op vooruit, ofwel €9,73 per maand
 • Volgend jaar zou dat dus netto €982,43 per maand netto

Vervolgens een alleenverdiener die €60.000 per jaar verdient. Ik kan uit het artikel niet opmaken of dit om bruto of netto gaat, maar ik ga uit van het meest ongunstige voor mijn berekening, dus een bruto bedrag. Ook ga ik er even vanuit dat er over dat hele bedrag 52% belasting wordt betaald, wat natuurlijk niet zo is.

 • €60.000 bruto per jaar is €5.000 bruto per maand
 • Netto is dat €2.400 per maand
 • Deze groep gaat er 0,5% op vooruit, ofwel €12 per maand.
 • Dit is dan €2.412 per maand netto.
Het verschil per maand is in 2016 €1.427.30 per maand en wordt in 2017 €1.429,57. Het verschil neemt dus met €2,27 toe, ondanks dat procentueel er wel meer stijging is voor de uitkeringsgerechtigde. Maar genivelleerd wordt er niet volgens de definitie van de Van Dale.

Wat mij verder opvalt is dat inkomens in de buurt van 2x modaal er dit keer beter vanaf komen dan inkomens rond de 1x modaal, zowel procentueel als ook in harde euro's.

Er zijn trouwens ook nog groepen die erop achteruitgaan. Die groepen zitten vooral bij de gepensioneerden met hoge aanvullende pensioenen. Wat me daar niet duidelijk bij werd of dat komt door kortingen/geen indexatie van de pensioenen of door belastingmaatregelen.

Viel jullie nog iets op uit de miljoenennota?


Reacties

 1. Ze zeggen kinderopvangtoeslag gaat omhoog, dus die gezinnen gaan er honderden euro's per jaar op vooruit. Leuk bedacht, maar ik vermoed dat de opvangkosten minstens zo hard stijgen. Want die kdv's en bso's denken waarschijnlijk: nu kunnen we weer wat meer gaan vragen. Toch?

  Dus netto gaat een gezin met kinderen er dan toch niet op vooruit vermoed ik. En zo zullen er nog wel meer voorbeelden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laat beginnen met zeggen dat dit kabinet wat mij betreft meer zou mogen nivelleren.
  Maar wat betreft je definitie ben ik het niet eens. Het gaat niet om absolute getallen, maar om het nivelleren van de koopkracht.
  Als de inflatie in 2016 ongeveer 0.5% is, dan gaan de bijstandsgerechtigden er dus eigenlijk slechts 0.5% op vooruit. De alleenverdiener gaat er in dit geval niets op vooruit.

  Ook moet je bedenken dat een "kleinverdiener" relatief een groter deel van zijn of haar inkomen kwijt is aan vaste lasten. Een kleine toename van inkomen is relatief een groot verschil voor het geld dat over is.
  Voor een grootverdiener, die een kleiner deel aan vaste lasten kwijt is, is deze toename relatief veel kleiner.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De procenten die genoemd werden gingen niet over inkomen maar over koopkracht. Ik heb dat voor de eenvoud aan het inkomen gekoppeld, omdat het eigenlijk om gaat hoeveel je overhoudt.
   Maar met jouw redenatie zou je dus kunnen stellen dat meer nivelleren beter is voor de economie: De kleinverdiener geeft alles wat extra overblijft uit, en bij de grootverdiener komt het op de grote vermogenshoop. Dan gebeurt er niets mee.

   En die definitie heb ik uit het woordenboek, dus dat is "de definitie". De politiek geeft er alleen een andere betekenis aan. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor bezuinigingen. Terwijl men dan eigenlijk lastenverzwaringen bedoelt.

   Verwijderen
  2. Ik denk inderdaad dat nivelleren goed isvoor de economie. Iemand in de bijstand besteedt extra geld eerder aan noodzakelijke dingen, iemand die geld zat heeft pot het geld gewoon op

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…