Doorgaan naar hoofdcontent

Meer verhuurhypotheken afgesloten

Toen ik vanmorgen naar mijn werk reed hoorde ik op de radio een bericht dat er steeds meer verhuurhypotheken worden afgesloten.

Een verhuurhypotheek is, zoals de naam al zegt, een hypotheek voor een woning die je wilt verhuren. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een huis dat je koopt voor kinderen die op kamers gaan, of een huis dat je wilt verhuren voor de extra inkomsten.

Aan een verhuurhypotheek zitten wel strengere voorwaarden dan aan een gewone hypotheek. De rente is hoger, al snel meer dan 1%, en ook dien je meer eigen geld te investeren. Ook wordt niet gekeken naar de martkwaarde van het huis, maar naar de verhuurwaarde. Die is lager dan de martkwaarde.

Van de, vooral Amerikaanse, blogs die ik volg over financiële onafhankelijkheid, zijn er veel schrijvers die ook huizen voor de verhuur hebben. In Nederland is dat volgens mij voor particulieren (nog) minder in trek. Toch lijken nu toch meer mensen van plan om met hun spaargeld meer rendement te maken.

Voor ons is die (nog) een ver van mijn bed show. Wij zijn niet van plan om "in het vastgoed te stappen". Wel hebben wij in het verleden ons oude onverkochte appartement een jaar verhuurd gehad, en ondanks dat de ervaringen niet heel slecht waren, zouden we dat nu niet nog een keer zo snel doen... Zouden jullie het aandurven om een huis te verhuren?

Reacties

 1. Ja en nee. Toen wij in 2010 ons huis niet verkocht kregen, hebben we het een tijdje verhuurd. Dat ging heel goed. Helaas liep de renteperiode af, en gaf de bank er niet langer toestemming voor. We moesten het vervolgens met spoed verkopen, omdat ze het risico van verhuur te groot vonden. Ik baalde daar goed van, omdat de huur meer opbracht dan de hypotheek ons kostte. Ik vond het wel een mooie belegging. En aangezien de huizenprijzen op dat moment nog nauwelijks gestegen waren, liepen we ook nog een grote kans op een restschuld (dat liep gelukkig precies goed, doordat we al wat hadden opgebouwd, maar toch).

  Ik vind dit dus eigenlijk een hele goede ontwikkeling. Het had mij heel wat waard geweest als we het destijds nog een tijdje hadden kunnen verhuren, om het vervolgens op ons eigen moment te verkopen. Of te houden als echte belegging.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij dachten voor onze vakantie kennis te maken met nieuwe buren, van een paar huizen verderop. Zij waren hard aan het klussen. Bleek het om een stel te gaan dat het huis had gekocht en klaar aan het maken was voor de particuliere verhuur. Het is al verhuurd voor € 1.000,00 per maand. Ondanks de kosten, en de manier hoe het gefinancierd is, lijkt mij dat toch wel rendabel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik denk ook wel dat het rendabel kan zijn, maar ik zou het nog niet aandurven. Je moet toch een bepaalde bezettingsgraad halen om het er echt uit te halen..

   Verwijderen
 3. Ik zou het doen voor mijn kinderen. Aan vreemden verhuren zou ik niet snel doen, en als ik het doe zou ik het goed in de gaten houden. Ik heb geen zin in een illegale wietkwekerij in mijn huis met alle risico en schade van dien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou het ook nog niet zo snel durven, maar zie het in mijn omgeving ook wel. Het lijkt wel een van de weinige manieren om met relatief weinig risico tóch rendement op je spaargeld te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij willen het in de toekomst gaan doen. Maar eerst daar voldoende financiële ruimte voor creëren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben sinds 21 augustus bezig geweest met garageboxen. De woningstichting had er enkele in de verkoop. Maar helaas ik moet wachten tot de belastingdienst mijn definitieve aanslag 2014 van de BV heeft goedgekeurd, ondertussen tikt de tijd verder. Om uit mijn vel te springen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat kan ik me voorstellen als je snel wilt handelen

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…