Doorgaan naar hoofdcontent

Inkomstenbelasting 2015: een verrassing

In maart hadden wij uitstel aangevraagd voor de aangifte inkomstenbelasting 2015.
Ik heb daar eigenlijk helemaal niets over geschreven tot nu toe.
Maar omdat V als ZZP-er werkt, laten wij de aangifte door een accountant doen. Die kwam gisteren met het concept van onze aangifte.

En dat was een leuke verrassing!!

Waar wij rekenden op een teruggave van ergens tussen de €2.000 en €2.500 elk, zoals de afgelopen jaren, pakt de aangifte heel anders uit. Een stuk gunstiger. V krijgt wel dit bedrag terug, maar de teruggave van M is een stuk hoger dan ingeschat.

Dat heeft met een aantal zaken te maken. Ten eerste met ons oude appartement. Dat heeft in 2015 ongeveer een half jaar leeggestaan, onverhuurd. Voor die maanden mocht M de hypotheekrente van beide zowel dit appartement als onze huidige woning aftrekken. Dat scheelt zo'n €400 per maand extra aftrek.
Daarnaast heeft M in 2015 een opleiding gevolgd die hij zelf betaalde. Ook die mocht hij aftrekken (min het drempelbedrag), ook nog zo'n €1.600 extra aftrek in totaal.
Daarnaast had M ook een diensttijdgratificatie uitgekeerd gekregen, die belast was tegen het hoogste tarief. De hypotheekrente mocht dus voor dat gedeelte tegen het hoogste tarief (is niet gelijk aan het hoogste belastingtarief) afgetrokken worden. Dat scheelde ook nog wat.

In totaal krijgt M daarom €4.800 terug van de belastingdienst. En dat is een mooie meevaller van bijna tweeduizend euro. Dat scheelt behoorlijk in een dure periode met de aanschaf van nieuwe meubels en kosten aan de auto. En dat brengt de haalbaarheid van ons doel voor de buffer ook opeens weer een heel stuk dichterbij. Als de teruggaaf tenminste nog dit jaar gestort wordt, ik weet niet of dat gaat lukken.

Zo zou ik elk jaar wel verrast willen worden door de belastingaangifte. Helaas is een aantal posten eenmalig, dus zo'n grote verrassing als dit jaar zullen we denk ik niet snel meer meemaken.

Zijn jullie wel eens verrast met het doen van je aangifte?

Reacties

  1. Weinig.. Soms wel een paar honderd euro meer dan gedacht, maar we rekenen altijd vrij minimaal. Dan kan het alleen maar meevallen.
    Laten jullie de HRA elke maand of elk jaar uitbetalen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. elk jaar. Dat is nog uit de tijd dat we niet zo verstandig met geld om gingen en je nog een mooie rente kreeg over je teruggaaf. Dan was dat onzichtbaar sparen.
      Daarnaast hebben we het voor onze dagelijkse financiën niet nodig..

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....