zondag 21 augustus 2016

Tweeverdieners mogen meer lenen

Deze week was op diverse sites te lezen dat volgend jaar tweeverdieners mee mogen lenen voor een hypotheek. Althans, dat voorstel is gedaan door het ministerie van Financiën. Het voorstel is dat volgend jaar het 2e inkomen voor 60% mag worden meegeteld, tegenover 50% nu.

Dit past in het regeringsbeleid om tweeverdieners te bevoordelen. Ook diverse fiscale maatregelen geven meer voordeel aan tweeverdieners ten opzichte van een kostwinnersgezin.
Al kun je je natuurlijk afvragen of de mogelijkheid om je dieper in de schulden dan een andere een voordeel zou moeten noemen. Maar dat is wel de ondertoon in de berichtgeving.

Zelf hebben wij gekozen om een huis te kopen dat paste met een hypotheek op alleen het hoogste inkomen. Op die manier wilden we wat extra ruimte houden, ook gezien de wisselvalligheid van het inkomen van V. En ook omdat we toen het oude appartement nog niet verkocht hadden. Nu dat appertement verkocht is, lukt het ons door deze keuze goed om extra af te lossen, eerst op de restschuld en daarna op de hypotheek.

Hebben jullie het tweede inkomen laten meetellen voor de hypotheek?

6 opmerkingen:

 1. Bij het afsluiten wel. Tophypotheek. Maar inmiddels zouden we het op 1 salaris af kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, want die is er niet en komt er ook niet vanwege mijn gezondheidsproblemen.
  Toen we ons eerste huis kochten wilden we wel een deel van het tweede inkomen laten meetellen. Ik had een vaste voltijdsbaan. Destijds in de jaren tachtig werd heel voorzichtig een deel van het tweede inkomen meegeteld. Bij ons ging die vlieger niet op want ik was twintig jaar en toen was je pas meerderjarig op je eenentwintigste. We hebben toen geld van onze ouders geleend en dit binnen een jaar aan hen terug betaald. Ongelooflijk dat je in de jaren tachtig een gezinswoning met tuin kon kopen op het salaris van een administratief medewerker. De voorwaarden van de hoogte van de hypotheek waren strenger. Ik weet niet meer precies hoe dat zat. Het had te maken met een percentage van de executiewaarde.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, we hebben geen hypotheek. Maar als we die zouden nemen, zouden we niet meer kwijt willen zijn dan in ons huidige huurappartement. Dat is € 715,- en kunnen we prima op zowel alleen mijn, als op alleen het inkomen van mijn vriendin dragen. Dit om risico's te beperken en omdat we zoveel geld uitgeven aan een woning iedere maand eigenlijk wel voldoende vinden. Het zal alleen wel lastig worden om iets te vinden dat aan onze eisen voldoet met dit maandbedrag. Hopen dat de rentes nog verder dalen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor een gedeelte. Door een stijging van voornamelijk mijn inkomen en de extra aflossingen sinds 2012 kunnen wij het nu zelfs op het inkomen van X. dragen, zij het dat het roer dan nog verder om moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja, wij hebben de hypotheek volgens mij op 100% van mij en zeker 75% van mijn partner gesloten. Daarom hebben we nu zo'n belachelijk hoge hypotheek waar we vanaf willen... Ik vind het geen goede ontwikkeling dus (maar goed, als het destijds niet had gekund, had ik nu niet in dit mooie huis gewoond. Het is zo dubbel he.)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Snel geld nodig, maar kunt u nergens terecht?
  Wij helpen u verder. Wij lenen u geld zonder zeuren. Iedereen verdiend een 2e kans op een goed leven en heeft recht op een lening.
  Geen lastige vragen, geen krediet toetsing, maar geld voor u.
  Neem snel contact met ons op en u hoort van ons.
  Laat deze kans op een nieuw begin niet schieten.
  contact met mij op nicolashelp279@outlook.com

  BeantwoordenVerwijderen