dinsdag 16 augustus 2016

Kosten kinderopvang

Vanaf september gaat V een jaar lang een extra opleiding doen. Dat betekent dat, naast dat dit een jaar collegegeld (€1.984) gaat kosten, ook onze dochter een extra dag naar het kinderdagverblijf zal gaan.
We hebben in mei daarom een wijziging doorgegeven voor de kinderopvangtoeslag. Gisteren kwam daar de nieuwe beschikking voor binnen. Hoe zien de kosten en toeslag er nu uit.

Toen onze dochter nog 1 dag per week naar de opvang ging betaalden wij €289 per maand aan het kinderdagverblijf. We kregen €217 per maand aan kinderopvangtoeslag. Netto betaalden we dus maar (en ik vind dat echt letterlijk maar) €72 per maand uit eigen zak.

Voor de tweede dag krijgen we iets minder vergoed dan voor de eerste dag. Ongeveer 15 euro minder. De kosten voor de tweede dag zijn hetzelfde als de eerste dag. Dus vanaf september betalen we €578.

De kinderopvangtoeslag wordt per maand €420. Uiteindelijk kost voor ons 2 dagen kinderopvang daarmee €158 per maand.

Ik vind dat letterlijk een koopje. Maken jullie ook gebruik van de kinderopvangtoeslag?
10 opmerkingen:

 1. Wij betalen €710 voor twee dagen opvang en krijgen van de belasting €100. Een dure kostenpost voor ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik schrijf er overmorgen een blog over :-) Wij gaan ruim 190 per maand voor een dag BSO, incl. vakanties en studiedagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij is ook naar aanleiding van jouw vraag. Je krijgt zelfs een heuse naamsvermelding en verwijzing ;-)

   Verwijderen
 3. Leuk zo'n positief bericht over de kinderopvangtoeslag. Meestal hoor je alleen maar gemopper dat het niet genoeg is.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik vind dat wij het al niet slecht hebben en de toeslag helpt daar aan goed aan mee. Aan de andere kant, zonder toeslag zou het de grootste kostenpost na de hypotheek zijn..

   Verwijderen
  2. Eens, wij kregen destijds (9 jaar geleden) ook zoveel. Ik heb het wel 5 keer nagerekend. Ik vond het eigenlijk veel te veel. Ik was er uiteraard blij mee, maar doordat het zo buitenproportioneel is, ligt het steeds onder vuur.

   Toen we gingen scheiden werd het zelfs nog meer omdat de belasting uitgaat van 1 adres voor het kind. Dus ondanks kinderalimentatie etc werd ik op papier alleenstaande moeder en kregen we nog meer.

   S.

   Verwijderen
 4. Ik ga 2 dagen werken. Hierdoor gaat de jongste 2 dagen naar Kdv en de andere twee naar de bso. (En soms extra vanwege studie of Margedagen)
  Ik denk dat ik netto tussen de 250-300 hiervoor ga betalen. Maar omdat het dus per maand wisselt is dat lastig te voorspellen.
  Rond de 980€ bruto en in een voorzichtige schatting rond de 700€ toeslag. Ik krijg liever achteraf meer terug dan dat ik moet bijbetalen.
  Ik was positief verrast door de hoge toeslag! (Moet wel toegeven dat ik zelf een heel laag salaris krijg)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij betalen 300 euro en krijgen 150 terug. Ik vind het inderdaad ook heel weinig. Dat is wel het voordeel van een duur huis: hoe meer hypotheekrenteaftrek, hoe meer toeslag. Raar systeem is het toch.

  BeantwoordenVerwijderen