Doorgaan naar hoofdcontent

"Huizenkopers overmoedig"

Er was de afgelopen week weer wat huizennieuws te bespeuren. Eerst was er het bericht over de gestegen WOZ-waardes, later dat de kans op een restschuld bij verkoop steeds verder daalt. Dat we laatste is natuurlijk niet meer dan logisch, aangezien de huizenprijzen vlot stijgen de laatste maanden.

Het laatste bericht is dat kopers weer steeds vaker een huis kopen voordat ze hun oude woning verkocht hebben. De Telegraaf noemt dit overmoedig. Eerder viel al te lezen dat mensen steeds vaker een huis kopen zonder zekerheid over de financiering of zonder voorbehoud op financiering.
Doordat de vraag naar woningen steeds meer het aanbod overstijgt, willen mensen er snel bij zijn. Mocht dan later blijken dat de oude woning niet verkocht wordt, zit je dan minimaal met dubbele lasten. Maar het blijkt dan hypotheekverstrekkers ook minder happig zijn op het verstrekken van overbruggingskredieten.

Toen wij ons huidige huis kochten hadden wij ons oude appartement ook nog niet verkocht. Dat duurde uiteindelijk bijna 2 jaar. Een deel van die tijd hebben we de woning verhuurd gehad, maar de andere periode zaten wij met dubbele lasten. Dat ging net aan, maar het hield niet over. We zouden dat nu nooit meer doen want het heeft de reserves behoorlijk uitgeput en die zijn we nu nog aan het aanvullen.

Maar blijkbaar is de huizenmarkt op dit moment zo "hot" dat steeds meer mensen weer financiële risico's nemen om maar aan een koopwoning te komen.

Wat denken jullie, zal dit goed blijven gaan of is het wachten tot de bubbel weer barst?


Reacties

 1. En weer goed ingeschat, dat jij hierover zou schrijven :-) Ik zou rijk worden in de TOTO ;-)

  Ik schreef onlangs ook al een blog over de grote risico's die huizenkopers nemen in deze oplevende markt. Ik blijf ook deze nieuwe trend erg onverstandig vinden. Het lijkt wat mij betreft op een herhaling van zetten, men heeft er - over het algemeen genomen - weinig tot niets van geleerd.

  Overigens, in de laatste zin van de eerste alinea staat een typefoutje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Ik heb het typfoutje er gelijk uitgehaald. Ik hoop niet dat ik het gras voor je voeten hebt weggehaald?

   Verwijderen
  2. Mee hoor! Ik heb bewust over iets anders geschreven ;-)

   Verwijderen
  3. Mee hoor! Ik heb bewust over iets anders geschreven ;-)

   Verwijderen
 2. Ik zou dat risico niet willen nemen. De financiele wereld staat er veel slechter voor dan in de media wordt voorgesteld. Ook die bankenstresstest stelde weinig voor. Ik verwacht over niet al te lange tijd een prijsdaling van de huizen. Dit zal nog versterkt worden door de strengere leenregels en er zullen de komende jaren veel 'klushuizen' op de markt komen vanwege de vergrijzing. Die huizen zijn lastiger te verkopen en zullen daarom voor lagere prijzen weggaan en daardoor ineens wel interessant zijn. Het zou me ook niet verbazen dat jonge mensen vanwege die lagere prijzen een jaar of wat genoegen nemen met een gedateerde keuken/badkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wachten tot de bubbel barst. Geen idee wanneer dat gebeurt. Misschien als de mensen hun tweede huis niet verkocht krijgen en voor bodemprijs moeten wegdoen? Of wanneer de eerste voordelige rentevaste periodes aflopen en mensen het niet meer kunnen betalen? Of wanneer de overheid de regels opnieuw verandert (= tenslotte hun hobby)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zou het zelf echt niet aandurven en het is echt allemaal niet zo rooskleurig als ze zeggen. En dat de huizen wegvliegen zie ik bij ons echt niet terug. Je zou toch denken dat mensen leren uit het verleden maar blijkbaar zijn andere zaken als voorzichtigheid en zekerheid toch belangrijker.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…