Doorgaan naar hoofdcontent

"Huizenkopers overmoedig"

Er was de afgelopen week weer wat huizennieuws te bespeuren. Eerst was er het bericht over de gestegen WOZ-waardes, later dat de kans op een restschuld bij verkoop steeds verder daalt. Dat we laatste is natuurlijk niet meer dan logisch, aangezien de huizenprijzen vlot stijgen de laatste maanden.

Het laatste bericht is dat kopers weer steeds vaker een huis kopen voordat ze hun oude woning verkocht hebben. De Telegraaf noemt dit overmoedig. Eerder viel al te lezen dat mensen steeds vaker een huis kopen zonder zekerheid over de financiering of zonder voorbehoud op financiering.
Doordat de vraag naar woningen steeds meer het aanbod overstijgt, willen mensen er snel bij zijn. Mocht dan later blijken dat de oude woning niet verkocht wordt, zit je dan minimaal met dubbele lasten. Maar het blijkt dan hypotheekverstrekkers ook minder happig zijn op het verstrekken van overbruggingskredieten.

Toen wij ons huidige huis kochten hadden wij ons oude appartement ook nog niet verkocht. Dat duurde uiteindelijk bijna 2 jaar. Een deel van die tijd hebben we de woning verhuurd gehad, maar de andere periode zaten wij met dubbele lasten. Dat ging net aan, maar het hield niet over. We zouden dat nu nooit meer doen want het heeft de reserves behoorlijk uitgeput en die zijn we nu nog aan het aanvullen.

Maar blijkbaar is de huizenmarkt op dit moment zo "hot" dat steeds meer mensen weer financiële risico's nemen om maar aan een koopwoning te komen.

Wat denken jullie, zal dit goed blijven gaan of is het wachten tot de bubbel weer barst?


Reacties

 1. En weer goed ingeschat, dat jij hierover zou schrijven :-) Ik zou rijk worden in de TOTO ;-)

  Ik schreef onlangs ook al een blog over de grote risico's die huizenkopers nemen in deze oplevende markt. Ik blijf ook deze nieuwe trend erg onverstandig vinden. Het lijkt wat mij betreft op een herhaling van zetten, men heeft er - over het algemeen genomen - weinig tot niets van geleerd.

  Overigens, in de laatste zin van de eerste alinea staat een typefoutje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Ik heb het typfoutje er gelijk uitgehaald. Ik hoop niet dat ik het gras voor je voeten hebt weggehaald?

   Verwijderen
  2. Mee hoor! Ik heb bewust over iets anders geschreven ;-)

   Verwijderen
  3. Mee hoor! Ik heb bewust over iets anders geschreven ;-)

   Verwijderen
 2. Ik zou dat risico niet willen nemen. De financiele wereld staat er veel slechter voor dan in de media wordt voorgesteld. Ook die bankenstresstest stelde weinig voor. Ik verwacht over niet al te lange tijd een prijsdaling van de huizen. Dit zal nog versterkt worden door de strengere leenregels en er zullen de komende jaren veel 'klushuizen' op de markt komen vanwege de vergrijzing. Die huizen zijn lastiger te verkopen en zullen daarom voor lagere prijzen weggaan en daardoor ineens wel interessant zijn. Het zou me ook niet verbazen dat jonge mensen vanwege die lagere prijzen een jaar of wat genoegen nemen met een gedateerde keuken/badkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wachten tot de bubbel barst. Geen idee wanneer dat gebeurt. Misschien als de mensen hun tweede huis niet verkocht krijgen en voor bodemprijs moeten wegdoen? Of wanneer de eerste voordelige rentevaste periodes aflopen en mensen het niet meer kunnen betalen? Of wanneer de overheid de regels opnieuw verandert (= tenslotte hun hobby)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zou het zelf echt niet aandurven en het is echt allemaal niet zo rooskleurig als ze zeggen. En dat de huizen wegvliegen zie ik bij ons echt niet terug. Je zou toch denken dat mensen leren uit het verleden maar blijkbaar zijn andere zaken als voorzichtigheid en zekerheid toch belangrijker.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.