Doorgaan naar hoofdcontent

Boetevrij extra aflossen

Banken mogen vanaf nu geen boete meer rekenen voor het extra aflossen van de hypotheek. Dat was vanmorgen het eerste nieuwsbericht dat ik las. Dat is het gevolg van nieuwe Europese regels rondom hypotheken.
Deze regels hebben tot nu toe de media nog niet gehaald, maar vandaag zag ik de berichtgeving op zowel de site van het AD als de Telegraaf.
Banken mogen wel daadwerkelijk gemaakte kosten in rekening brengen, maar boetes en boeterente is dus vanaf nu niet meer toegestaan.
Er is maar één maar. Deze nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe hypotheken en niet voor bestaande. Dus wijzelf hebben er niets aan.

Ik denk op zich dat dit een goede zaak is. Maar ik ben ook bang dat de banken wel weer een truc vinden om toch hoge kosten in rekening te brengen. Een andere manier om toch te verdienen op de hypotheken is natuurlijk het verhogen van de rentes.

Wat denken jullie, zou de huizenkoper hier echt iets mee opschieten?

Reacties

 1. Ik zie niet duidelijk staan dat het alleen voor nieuwe hypotheken gaat gelden?

  Ik zou het alleen maar goed vinden. Als je een erfenis ofzo krijgt zou je dat gewoon moeten kunnen aflossen vind ik, zonder boete. Voor ons is nu 10% per jaar voldoende, maar liever had ik 20% per jaar gehad. Voor het geval dat we toch meer kunnen aflossen dan nu. Ik kan me voorstellen dat we in de toekomst wel tegen de huidige maximale 10% aanlopen, wanneer onze inkomsten stijgen en de maandlasten afnemen. Dat is toch jammer dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het klinkt als een goede ontwikkeling, maar in mijn opinie is een bank geen bank, als ze idd niet weten hier weer een slaatje uit te slaan. Dus of het onder de streep oplevert... ik denk alleen als je héél goed oplet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mij is het niet meer nodig, want ik mag 20% aflossen en dat is ruim voldoende. We zijn ook bijna klaar met aflossen, gelukkig. Ik ben idd bang dat de banken dit gaan oplossen voor zichzelf door extra kosten in rekening te brengen, iedere keer dat er een aflossing extra word gedaan. Maar het uitgangspunt is goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de Telegraaf las ik dat het alleen geldt voor nieuwe hypotheken. Daar zit nu een lage rente op en veel mensen zullen het geld niet hebben om meteen heel veel te gaan aflossen. Ik denk dat de banken liever niet willen dat de klant weet van het kostenloos extra aflossen. Dat er dan een ander addertje onder het gras wordt verzonnen zou me niet verbazen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben het met de reacties hierboven eens, dat de banken ongetwijfeld iets nieuws zullen vinden om alsnog de gemaakte kosten (renteverlies) te compenseren.

  Hoewel, er is nu een nieuwe geldverstrekker (MUNT) in Nederland actie, waarbij je onbeperkt extra kunt aflossen zonder aanvullende voorwaarden. En ze hebben ook nog de meest concurrerende rentepercentages en voorwaarden. Ik zou willen dat ik nu een nieuwe hypotheek kon afsluiten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat de hypotheekrente gaat stijgen als gevolg hiervan. Ze moeten het ergens uithalen...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…