Doorgaan naar hoofdcontent

Spaarrecord

Nog nooit hadden de Nederlanders zoveel spaargeld als op dit moment. Dat las ik afgelopen vrijdag in een artikel op de financiële Telegraaf site. Onder de kop "spaargeld rolt nog niet" liet het artikel met cijfers zien dat het totale vermogen op spaarrekeningen, dus echt spaargeld, sinds 1998 verdrievoudigd is.
Nu zijn er in die 18 jaar ruim 1,2 miljoen Nederlanders bijgekomen, maar dat verklaart niet dat er zoveel meer geld gespaard is. Wat mij opviel in het artikel is dat er in dezelfde periode 2 miljoen huishoudens zijn bijgekomen. Het aantal huishoudens is dus harder gestegen dan het aantal mensen.

Volgens het artikel sparen 3 van 4 Nederlanders iedere maand.voor een specifiek doel. Dat kan een vakantie zijn of onderhoud aan de woning, maar ook wat velen de buffer noemen.
In de periode van 1998-heden zijn de consumentenprijzen 40%!!!! gestegen. Dat is een inflatie van bijna 1,9% per jaar. De lonen per uur zijn gestegen, maar ook worden er sinds 1998 meer uren per persoon gewerkt.

De stijging van het spaargeld begint volgens het artikel wel af te nemen. Daar helpt de lage spaarrente aan, maar er wordt de laatste tijd ook minder nieuw spaargeld bijgestort. Er zijn steeds meer mensen bezig met het aflossen van hun (hypotheek)schulden. Dat zorgt ervoor dat het spaargeld niet stijgt, maar het vermogen mogelijk wel. Als je namelijk maandelijks geld over houdt maakt het voor het netto vermogen niet uit of je het op de spaarrekening zet of je je schulden mee verlaagd. Het netto resultaat is hetzelfde.

Ook hebben mensen die een huis kopen steeds meer eigen geld nodig om alle kosten mee te kunnen betalen. En de huizen op dit moment als warme broodjes over de toonbank vliegen, zal er op die manier veel spaargeld worden gebruikt. Ook dat kan de groei van alle spaargeld samen remmen.

Dat we toch blijven doorsparen blijkt ook uit het volgende. Van de 3% in salarisverhoging voor dit jaar, wordt maar 2/3 ook echt uitgegeven. Dat betekent dat we die laatste procent extra sparen.

Als ik naar onze eigen situatie kijk, zit ons spaargeld bij lange na niet op het hoogste niveau. Wel is ons vermogen hoger dan ooit tevoren. In de tijd dat we veel meer spaargeld hadden stond daar bijvoorbeeld eenzelfde bedrag aan studieschuld tegenover en hadden we een hypotheek die veel hoger was dan de waarde van het huis.
Die studieschuld is weg, de restschuld die we nog hebben is veel lager dan de studieschuld toen, en het gespaarde bedrag in de spaarhypotheek is sindsdien ook  vertienvoudigd. Dat maakt dus dat ons vermogen een stuk hoger is dan 10 jaar geleden, terwijl we nu minder vrij spaargeld hebben.

Hoe is dat bij jullie? Is jullie spaargeld op een all time high?


Reacties

 1. Mijn spaargeld was het hoogste nèt voordat ik mijn huis kocht. Ik heb dat geld vrijwel allemaal in het huis gestopt.
  Daarna was het spaargeld jarenlang verwaarloosbaar, maar nu ik mijn huis grotendeels afgelost heb, begint het weer te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, ja mijn spaargeld is op een all-time high, maar dat stelt nog steeds niks voor. In het verleden gewoon weinig mogelijkheid gehad om flink te sparen. Nu gaan we lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Twee jaar geleden hadden we veel meer spaargeld en dat hebben we grotendeels in ons huis gestoken toen we dit huis kochten. De spaarbuffer is op orde en we lossen zoveel mogelijk extra af. Dat levert meer rendement op en hoeven we minder belasting te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hink momenteel erg op 2 of 3 gedachten, als we met ons spaargeld niets doen dan moeten we volgend jaar vermogensrendementsheffing gaan betalen. Er liggen nog een aantal klussen thuis die gedaan kunnen worden, waaronder nieuwe ketel, zolder herinrichten en de tuin aanpassen. We kunnen ook nog een extra storting doen in onze spaarhypotheek of de looptijd nog een jaar inkorten waardoor we weer extra kunnen storten. Ook geven we nog een jubileum feest wat een paar centen gaat kosten. Gaan we onze spaarbuffer drastisch verlagen door al die dingen te doen of maken we een keuze voor het een of ander? Zoveel geld in een jaar uitgeven is niet mijn ding, maar aan de andere kant is de spaarhypotheek door de looptijdverkorting en extra storting ook een jaar eerder weg. Sparen levert ook bijna niets op.
  Wat is verstandig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijstorten in je spaarhypotheek is nooit weg, lijkt me. Ik zou dan ook niet over dat geld denken in termen van 'uitgegeven', maar meer als 'goed geinvesteerd'.
   In jullie geval is het misschien handig om wat met die hypotheek te doen, en als je dan nog steeds boven de grens zit van vrh, misschien nog een van je klussen aanpakken? Bijv CV kun je het best in de zomer doen, dan heb je niet zoveel last van een koud huis...
   Succes met kiezen!

   Verwijderen
 5. Ons spaargeld was erg hoog, net voordat we dit huis kochten. Hard gespaard, uitkering van de levensloopregeling etc en we wilden dit nieuwe huis. Daar is het grotendeels ingegaan. Vorig jaar nog een verbouwing erachteraan dus daar is toen ook een flinke duit in gaan zitten. Nu zit het op een vrij laag niveau (voor ons minimaal), omdat we zoveel mogelijk aflossen. Voorlopig zullen we niet zoveel gaan sparen dat we in de buurt komen van de vrh. Genoeg aflosmogelijkheden nog, genoeg klussen voor de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Binnenkort wel, als de overdracht van mijn huis geweest is. Nu zit ik ongeveer op 2/3e van het hoogste dat ik ooit gehad heb, straks is dat bijna het dubbele. En hier gaat het ook bewaard worden voor een volgend huis.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…