Doorgaan naar hoofdcontent

Spaarrecord

Nog nooit hadden de Nederlanders zoveel spaargeld als op dit moment. Dat las ik afgelopen vrijdag in een artikel op de financiële Telegraaf site. Onder de kop "spaargeld rolt nog niet" liet het artikel met cijfers zien dat het totale vermogen op spaarrekeningen, dus echt spaargeld, sinds 1998 verdrievoudigd is.
Nu zijn er in die 18 jaar ruim 1,2 miljoen Nederlanders bijgekomen, maar dat verklaart niet dat er zoveel meer geld gespaard is. Wat mij opviel in het artikel is dat er in dezelfde periode 2 miljoen huishoudens zijn bijgekomen. Het aantal huishoudens is dus harder gestegen dan het aantal mensen.

Volgens het artikel sparen 3 van 4 Nederlanders iedere maand.voor een specifiek doel. Dat kan een vakantie zijn of onderhoud aan de woning, maar ook wat velen de buffer noemen.
In de periode van 1998-heden zijn de consumentenprijzen 40%!!!! gestegen. Dat is een inflatie van bijna 1,9% per jaar. De lonen per uur zijn gestegen, maar ook worden er sinds 1998 meer uren per persoon gewerkt.

De stijging van het spaargeld begint volgens het artikel wel af te nemen. Daar helpt de lage spaarrente aan, maar er wordt de laatste tijd ook minder nieuw spaargeld bijgestort. Er zijn steeds meer mensen bezig met het aflossen van hun (hypotheek)schulden. Dat zorgt ervoor dat het spaargeld niet stijgt, maar het vermogen mogelijk wel. Als je namelijk maandelijks geld over houdt maakt het voor het netto vermogen niet uit of je het op de spaarrekening zet of je je schulden mee verlaagd. Het netto resultaat is hetzelfde.

Ook hebben mensen die een huis kopen steeds meer eigen geld nodig om alle kosten mee te kunnen betalen. En de huizen op dit moment als warme broodjes over de toonbank vliegen, zal er op die manier veel spaargeld worden gebruikt. Ook dat kan de groei van alle spaargeld samen remmen.

Dat we toch blijven doorsparen blijkt ook uit het volgende. Van de 3% in salarisverhoging voor dit jaar, wordt maar 2/3 ook echt uitgegeven. Dat betekent dat we die laatste procent extra sparen.

Als ik naar onze eigen situatie kijk, zit ons spaargeld bij lange na niet op het hoogste niveau. Wel is ons vermogen hoger dan ooit tevoren. In de tijd dat we veel meer spaargeld hadden stond daar bijvoorbeeld eenzelfde bedrag aan studieschuld tegenover en hadden we een hypotheek die veel hoger was dan de waarde van het huis.
Die studieschuld is weg, de restschuld die we nog hebben is veel lager dan de studieschuld toen, en het gespaarde bedrag in de spaarhypotheek is sindsdien ook  vertienvoudigd. Dat maakt dus dat ons vermogen een stuk hoger is dan 10 jaar geleden, terwijl we nu minder vrij spaargeld hebben.

Hoe is dat bij jullie? Is jullie spaargeld op een all time high?


Reacties

 1. Mijn spaargeld was het hoogste nèt voordat ik mijn huis kocht. Ik heb dat geld vrijwel allemaal in het huis gestopt.
  Daarna was het spaargeld jarenlang verwaarloosbaar, maar nu ik mijn huis grotendeels afgelost heb, begint het weer te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, ja mijn spaargeld is op een all-time high, maar dat stelt nog steeds niks voor. In het verleden gewoon weinig mogelijkheid gehad om flink te sparen. Nu gaan we lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Twee jaar geleden hadden we veel meer spaargeld en dat hebben we grotendeels in ons huis gestoken toen we dit huis kochten. De spaarbuffer is op orde en we lossen zoveel mogelijk extra af. Dat levert meer rendement op en hoeven we minder belasting te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hink momenteel erg op 2 of 3 gedachten, als we met ons spaargeld niets doen dan moeten we volgend jaar vermogensrendementsheffing gaan betalen. Er liggen nog een aantal klussen thuis die gedaan kunnen worden, waaronder nieuwe ketel, zolder herinrichten en de tuin aanpassen. We kunnen ook nog een extra storting doen in onze spaarhypotheek of de looptijd nog een jaar inkorten waardoor we weer extra kunnen storten. Ook geven we nog een jubileum feest wat een paar centen gaat kosten. Gaan we onze spaarbuffer drastisch verlagen door al die dingen te doen of maken we een keuze voor het een of ander? Zoveel geld in een jaar uitgeven is niet mijn ding, maar aan de andere kant is de spaarhypotheek door de looptijdverkorting en extra storting ook een jaar eerder weg. Sparen levert ook bijna niets op.
  Wat is verstandig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijstorten in je spaarhypotheek is nooit weg, lijkt me. Ik zou dan ook niet over dat geld denken in termen van 'uitgegeven', maar meer als 'goed geinvesteerd'.
   In jullie geval is het misschien handig om wat met die hypotheek te doen, en als je dan nog steeds boven de grens zit van vrh, misschien nog een van je klussen aanpakken? Bijv CV kun je het best in de zomer doen, dan heb je niet zoveel last van een koud huis...
   Succes met kiezen!

   Verwijderen
 5. Ons spaargeld was erg hoog, net voordat we dit huis kochten. Hard gespaard, uitkering van de levensloopregeling etc en we wilden dit nieuwe huis. Daar is het grotendeels ingegaan. Vorig jaar nog een verbouwing erachteraan dus daar is toen ook een flinke duit in gaan zitten. Nu zit het op een vrij laag niveau (voor ons minimaal), omdat we zoveel mogelijk aflossen. Voorlopig zullen we niet zoveel gaan sparen dat we in de buurt komen van de vrh. Genoeg aflosmogelijkheden nog, genoeg klussen voor de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Binnenkort wel, als de overdracht van mijn huis geweest is. Nu zit ik ongeveer op 2/3e van het hoogste dat ik ooit gehad heb, straks is dat bijna het dubbele. En hier gaat het ook bewaard worden voor een volgend huis.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.