woensdag 13 juli 2016

Geld in stenen

Afgelopen december hebben Nederlanders veel geld van hun spaarrekeningen gehaald, dat zegt de ING in dit artikel.
Dat gebeurde al langer, maar de laatste jaren neemt het bedrag dat van de rekeningen wordt gehaald snel groter.
Werd er in 2011 nog maar 91 miljoen euro van de bank gehaald, in 2013 was dat al 2,3 miljard en vorig jaar werd er in december 4,5 miljard van de spaarrekeningen (bij de ING) gehaald.

Wat gebeurt er nu met al dat geld? Volgens de ING wordt dit voornamelijk in het huis gestopt. Naast het gebruik voor verbouwingen wordt er ook veel meer extra afgelost op de hypotheek dan een aantal jaren terug. Daar gaat volgend de ING het meeste geld naartoe.

Zelf lossen wij vooral gedurende het hele jaar kleine beetjes af, en sparen we dat niet op tot het einde van het jaar. Blijkbaar wordt dat wel veel op die manier gedaan.

Lossen jullie ook voornamelijk in december af op de hypotheek of verdelen jullie dit over het hele jaar?

7 opmerkingen:

 1. Wij lossen elke maand een vast, maximasl bedrag af p onze aflosdingsvrije hypotheek. Voordeel is dat je maand op maand profiteert van het rentevoordeel, hoe klein ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu even niet en straks alles in één keer, maar mijn normale aanpak is gewoon steeds wanneer het kan. Of dat nu 1x in de drie maanden is of drie keer in de maand. Alles scheelt aan rente en mijn bank doet (deed) er niet moeilijk over.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We hebben elke maand, op juni na extra afgelost. Zo hebben we het voordeel van verlaging van de maandlasten zo snel mogelijk. En werkt het sneeuwbaleffect dus ook sneller.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben vorig jaar december voor het eerst een aflossing van €5000 gedaan. In juni dit jaar door een schenking/erfenis weer €5000 af kunnen lossen. Nu willen we eerst de buffer omhoog brengen en wil ik nog €1500 sparen op een andere rekening zodat daar €6000 op staat. Ik weet namelijk dat er een periode gaat komen dat ik niet of nauwelijks zal werken (ivm adoptie). Omdat mijn inkomsten nogal wisselen op het moment (ivm opzetten bedrijf) kijken we eind van het jaar of er nog wat gestort kan worden in de spaarhyp. Ik hoop het wel en we doen ons best met sparen. Haha heb ook best de neiging om nu al weer geld te storten in de spaarhypotheek wa eigenlijk voor de buffer is of voor mijn 'loon' reserve voor als ik straks even niet kan werken maar geld achter de hand hebben waar je bij kan is ook verstandig dus... Hard sparen voor het volgende aflos of storting in spaarhyp moment. Wie weet lukt het nog dit jaar.

  Besparia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Normaal deden wij dit maandelijks of aan het begin van het jaar. Dit jaar echter hebben wij ervoor gekozen het pas op het einde van het jaar te doen wegens onvoorspelbare kosten tijdens onze cruise. Stel dat deze extra kosten hoger uitvallen, dan lossen wij minder af. Komend jaar doen wij weer aan het begin van het jaar aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij deden het grootste deel al na de belastingteruggave. Als er nog 'overblijft' lossen we eind van het jaar ook nog af.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. we hebben pas vanaf februari een koophuis en dus hypotheek. we lossen nog niet extra af. wel ben ik naar aanleiding van een blogje ergens anders gaan sparen op een aparte rekening voor een aflossing. zo kunnen we eerst ervaren of we het kunnen missen nl ;) we hebben een annuitaire hypotheek, dus aflossen heeft ook nog geen prioriteit omdat we al aflossen (maar hoe sneller hoe beter uiteraard, maar niet ten koste van woonwensen.. ;) )

  BeantwoordenVerwijderen