Doorgaan naar hoofdcontent

Geld in stenen

Afgelopen december hebben Nederlanders veel geld van hun spaarrekeningen gehaald, dat zegt de ING in dit artikel.
Dat gebeurde al langer, maar de laatste jaren neemt het bedrag dat van de rekeningen wordt gehaald snel groter.
Werd er in 2011 nog maar 91 miljoen euro van de bank gehaald, in 2013 was dat al 2,3 miljard en vorig jaar werd er in december 4,5 miljard van de spaarrekeningen (bij de ING) gehaald.

Wat gebeurt er nu met al dat geld? Volgens de ING wordt dit voornamelijk in het huis gestopt. Naast het gebruik voor verbouwingen wordt er ook veel meer extra afgelost op de hypotheek dan een aantal jaren terug. Daar gaat volgend de ING het meeste geld naartoe.

Zelf lossen wij vooral gedurende het hele jaar kleine beetjes af, en sparen we dat niet op tot het einde van het jaar. Blijkbaar wordt dat wel veel op die manier gedaan.

Lossen jullie ook voornamelijk in december af op de hypotheek of verdelen jullie dit over het hele jaar?

Reacties

 1. Wij lossen elke maand een vast, maximasl bedrag af p onze aflosdingsvrije hypotheek. Voordeel is dat je maand op maand profiteert van het rentevoordeel, hoe klein ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu even niet en straks alles in één keer, maar mijn normale aanpak is gewoon steeds wanneer het kan. Of dat nu 1x in de drie maanden is of drie keer in de maand. Alles scheelt aan rente en mijn bank doet (deed) er niet moeilijk over.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We hebben elke maand, op juni na extra afgelost. Zo hebben we het voordeel van verlaging van de maandlasten zo snel mogelijk. En werkt het sneeuwbaleffect dus ook sneller.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben vorig jaar december voor het eerst een aflossing van €5000 gedaan. In juni dit jaar door een schenking/erfenis weer €5000 af kunnen lossen. Nu willen we eerst de buffer omhoog brengen en wil ik nog €1500 sparen op een andere rekening zodat daar €6000 op staat. Ik weet namelijk dat er een periode gaat komen dat ik niet of nauwelijks zal werken (ivm adoptie). Omdat mijn inkomsten nogal wisselen op het moment (ivm opzetten bedrijf) kijken we eind van het jaar of er nog wat gestort kan worden in de spaarhyp. Ik hoop het wel en we doen ons best met sparen. Haha heb ook best de neiging om nu al weer geld te storten in de spaarhypotheek wa eigenlijk voor de buffer is of voor mijn 'loon' reserve voor als ik straks even niet kan werken maar geld achter de hand hebben waar je bij kan is ook verstandig dus... Hard sparen voor het volgende aflos of storting in spaarhyp moment. Wie weet lukt het nog dit jaar.

  Besparia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Normaal deden wij dit maandelijks of aan het begin van het jaar. Dit jaar echter hebben wij ervoor gekozen het pas op het einde van het jaar te doen wegens onvoorspelbare kosten tijdens onze cruise. Stel dat deze extra kosten hoger uitvallen, dan lossen wij minder af. Komend jaar doen wij weer aan het begin van het jaar aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij deden het grootste deel al na de belastingteruggave. Als er nog 'overblijft' lossen we eind van het jaar ook nog af.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. we hebben pas vanaf februari een koophuis en dus hypotheek. we lossen nog niet extra af. wel ben ik naar aanleiding van een blogje ergens anders gaan sparen op een aparte rekening voor een aflossing. zo kunnen we eerst ervaren of we het kunnen missen nl ;) we hebben een annuitaire hypotheek, dus aflossen heeft ook nog geen prioriteit omdat we al aflossen (maar hoe sneller hoe beter uiteraard, maar niet ten koste van woonwensen.. ;) )

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.