Doorgaan naar hoofdcontent

Geld in stenen

Afgelopen december hebben Nederlanders veel geld van hun spaarrekeningen gehaald, dat zegt de ING in dit artikel.
Dat gebeurde al langer, maar de laatste jaren neemt het bedrag dat van de rekeningen wordt gehaald snel groter.
Werd er in 2011 nog maar 91 miljoen euro van de bank gehaald, in 2013 was dat al 2,3 miljard en vorig jaar werd er in december 4,5 miljard van de spaarrekeningen (bij de ING) gehaald.

Wat gebeurt er nu met al dat geld? Volgens de ING wordt dit voornamelijk in het huis gestopt. Naast het gebruik voor verbouwingen wordt er ook veel meer extra afgelost op de hypotheek dan een aantal jaren terug. Daar gaat volgend de ING het meeste geld naartoe.

Zelf lossen wij vooral gedurende het hele jaar kleine beetjes af, en sparen we dat niet op tot het einde van het jaar. Blijkbaar wordt dat wel veel op die manier gedaan.

Lossen jullie ook voornamelijk in december af op de hypotheek of verdelen jullie dit over het hele jaar?

Reacties

 1. Wij lossen elke maand een vast, maximasl bedrag af p onze aflosdingsvrije hypotheek. Voordeel is dat je maand op maand profiteert van het rentevoordeel, hoe klein ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu even niet en straks alles in één keer, maar mijn normale aanpak is gewoon steeds wanneer het kan. Of dat nu 1x in de drie maanden is of drie keer in de maand. Alles scheelt aan rente en mijn bank doet (deed) er niet moeilijk over.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We hebben elke maand, op juni na extra afgelost. Zo hebben we het voordeel van verlaging van de maandlasten zo snel mogelijk. En werkt het sneeuwbaleffect dus ook sneller.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben vorig jaar december voor het eerst een aflossing van €5000 gedaan. In juni dit jaar door een schenking/erfenis weer €5000 af kunnen lossen. Nu willen we eerst de buffer omhoog brengen en wil ik nog €1500 sparen op een andere rekening zodat daar €6000 op staat. Ik weet namelijk dat er een periode gaat komen dat ik niet of nauwelijks zal werken (ivm adoptie). Omdat mijn inkomsten nogal wisselen op het moment (ivm opzetten bedrijf) kijken we eind van het jaar of er nog wat gestort kan worden in de spaarhyp. Ik hoop het wel en we doen ons best met sparen. Haha heb ook best de neiging om nu al weer geld te storten in de spaarhypotheek wa eigenlijk voor de buffer is of voor mijn 'loon' reserve voor als ik straks even niet kan werken maar geld achter de hand hebben waar je bij kan is ook verstandig dus... Hard sparen voor het volgende aflos of storting in spaarhyp moment. Wie weet lukt het nog dit jaar.

  Besparia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Normaal deden wij dit maandelijks of aan het begin van het jaar. Dit jaar echter hebben wij ervoor gekozen het pas op het einde van het jaar te doen wegens onvoorspelbare kosten tijdens onze cruise. Stel dat deze extra kosten hoger uitvallen, dan lossen wij minder af. Komend jaar doen wij weer aan het begin van het jaar aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij deden het grootste deel al na de belastingteruggave. Als er nog 'overblijft' lossen we eind van het jaar ook nog af.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. we hebben pas vanaf februari een koophuis en dus hypotheek. we lossen nog niet extra af. wel ben ik naar aanleiding van een blogje ergens anders gaan sparen op een aparte rekening voor een aflossing. zo kunnen we eerst ervaren of we het kunnen missen nl ;) we hebben een annuitaire hypotheek, dus aflossen heeft ook nog geen prioriteit omdat we al aflossen (maar hoe sneller hoe beter uiteraard, maar niet ten koste van woonwensen.. ;) )

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…