Doorgaan naar hoofdcontent

Geen soepelere leenregels starters

De financiële Telegraaf heeft een enquête gehouden onder hun lezers over de vraag of starters op de woningmarkt soepeler leenregels zouden moeten krijgen om een huis te kunnen kopen.

Van  de lezers die gereageerd hebben vindt 57% dat de regels niet versoepeld moeten worden. Van die groep vindt een groot deel dat de huidige regels er niet voor niets zijn gekomen na de crisis van 2008. Ook vindt een deel dat eerst sparen en/of langer thuis blijven wonen en om zo voldoende geld voor een huis bij elkaar te sparen ook helemaal geen kwaad kan. Immers, in andere landen gebeurt het niet anders.

Van de mensen die voor soepeler leenregels zijn (38%) vindt de helft dat door de stijgende huizenprijzen en de stijgende studiekosten de mogelijkheden voor starters te veel beperkt worden.

Ik ben het eens met de mensen die tegen soepeler leenregels zijn. De argumentatie van de voorstanders kan ik dan ook niet zo goed volgen.
Het lijkt wel of mensen het recht willen opeisen om zich in onverantwoorde schulden te steken. Of dat iedereen denkt recht te hebben op een koophuis.

Het lijk mij niet meer dan van gezond verstand spreken om eerst te sparen voordat je een huis koopt. Al moet ik wel zeggen dat ik dat wel zeg met de kennis van nu. In de tijd dat ik mijn eerste huis kocht waren de mogelijkheden tot lenen bijna onbeperkt. En zelfs na maximaal lenen hield ik ruim voldoende over om te sparen en, toen nog als vrijgezel, vele leuke dingen te doen.
Als ik echter toen geweten had wat ik nu weet, had ik toen ofwel een goedkoper appartement gekocht of had ik het geld wat minder "verbrast" en was ik netjes gaan aflossen.

Wat vinden jullie, zijn er soepeler leenregels voor starters nodig?

Reacties

  1. Sparen voor een huis lijkt me een prima idee. Hebben ze in Duitsland daar niet een speciaal spaarplan voor? In Nederland word je al snel als vermogend gezien en ga je dus al heel snel belasting betalen over je spaarbedrag.
    Toen mijn man en ik ons eerste huis kochten waren de regels veel strenger. We moesten eigen geld meenemen want je mocht niet meer lenen dan zoveel procent van de executiewaarde. We konden op basis van het salaris van mij man, die toen administratief medewerker was een tussenwoning kopen van bijna 90.000 gulden. We brachten 10.000 gulden in en leenden 10.000 gulden van onze ouders. Het totaalinkomen van mijn man en mij was hoog genoeg want we haddeb allebei een voltijdsbaan. Ik was echter 20 en dan was je destijds nog niet meerderjarig.
    De overheid en de gemeentes zijn ook verantwoordelijk voor de idioot hoge huizenprijzen door structureel de grondprijzen te verhogen en te weinig huizen te bouwen.
    Vroeger was de basis zoals zorg, energie, belasting op je huis en nog zo wat dingen veel goedkoper dan nu. Een videorecorder kostte een maandsalaris. Nu is luxe goedkoop en de basisvoorzieningen duur.
    In principe vind ik het een goed idee dat de regels voor starters niet versoepeld worden. Aan de andere kant vind ik dat de overheid de burger ook tegemoet mag komen. Dat meergeneratiewoningen worden gebouwd en dat de regels voor inwonen versoepeld worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het helemaal met je eend, inderdaad met de kennis van nu. Tegelijkertijd ben ik ook blij dat het voor ons niet gold, want ondanks alles hebben we het wel gered. Maar goed, dat komt ook omdat we veel geluk hebben gehad en nooit zijn ontslagen bijvoorbeeld. Het had echt heel erg mis kunnen gaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....