Doorgaan naar hoofdcontent

Financieel halfjaaroverzicht 2016
Het eerste halfjaar van 2016 zit er alweer op. Tijd om de balans op te maken en kijken of we op schema liggen. En ik kan al vast verklappen, dat zit wel goed.
Voor 2016 hadden we de volgende doelen opgesteld:

 • Buffer aanvullen tot €6.000
 • Extra aflossen op aflossingsvrije hypotheek: €2.500
 • Extra aflossen op annuïteitenhypotheek of restschuld: €1.000
 • Totale (hypotheek)schuld verminderen met €7.300
 • Voor- en achtertuin vernieuwen
 • Nieuwe fiets voor M.
Dit zijn normaal gesproken zeer ambitieuze doelen voor ons. Dit jaar hebben we echter een aantal financiële meevallers gehad, die een heleboel geholpen hebben met het realiseren van deze doelen. 

Wat is er van deze doelen tot nu toe terecht gekomen?

Van alle doelen hebben we eigenlijk alleen het aanvullen van de buffer nog niet gehaald. We hebben de buffer pas met €1.000 verhoogd ten opzichte van januari. Dat is een bewuste keuze geweest. We waren een stuk verder met het vullen van de buffer, maar we hebben ervoor gekozen om deze maand een extra aflossing op de aflossingsvrije hypotheek te doen om daarmee dit doel te kunnen afstrepen. Het geld op de spaarrekenng brandde als het ware in onze zakken zolang ons aflosdoel nog niet gehaald was.

Speciale aandacht is er toch wel voor de tuin. Want ondanks dat we alles zelf hebben gedaan, is dit toch een behoorlijke uitgave geweest. Bij elkaar, tuin opnieuw aanleggen plus de bouw van een schuurtje, een kleine €4.000 gekost. In de komende week zal ik over de tuin nog een blogje schrijven om het eindresultaat te laten zien.

De overige doelstellingen hebben dus al wel gehaald. Hieronder heb ik op een rij gezet hoe onze financiële situatie er nu uitziet.
Eerst de bezittingen:


1-1-2016
1-7-2016
Verschil
Buffer
€2.500
€3.500
+€1.000
Spaardepot hypotheek
€20.200
€21.400
+€1.200
Beleggingen
€0
€1.700
+€1.700
WOZ-waarde
€191.000
€191.000
+€0
Totaal
€213.700
€217.600
+€3.900


Dan de schulden:

1-1-2016
1-7-2016
Verschil
Hypotheek
€199.500
€196.500
-€3.000
Restschuld
€13.500
€5.400
-€8.100
Totaal
€213.000
€201.900
-€11.100
In dit eerste half jaar is ons netto vermogen met €15.000 toegenomen vanaf bijna 0. Daar zijn we best blij mee. En natuurlijk is dit niet de totale netto waarde, want dan zouden we ook zaken als auto en inboedel moeten meenemen, maar dit geeft al wel een goed beeld..

Hoe is jullie financiële halfjaar verlopen?

Reacties

 1. Goed bezig! Ik dacht datonze buffer van 5000,- laag was, maar die van jullie is nog een stukje krapper.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar gaan we komend jaar aan werken, bewuste keuze geweest. Binnenkort meer daarover..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn tevreden met hoe het gegaan is :-) Het aflossen ligt op schema, we hebben wat extr uitgaven. Maar op de afrekening van de energierekening zullen we flink terug krijgen en we zijn net terug van vakantie en hebben nauwelijks geld uitgegeven. Honderd pond in een week ofzo eaarvan het grootste deel voor voeding was. Het museum was met korting en verder vooral gewandeld en dat kostte niks.
  Onze buffer ligt flink hoger dan die van jullie. Het is altijd ons streven geweest om minimaal voor een halfjaar inkomen op de bank te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons gaat het goed. Afgelost boven verwachting en buffer was al snel op peil. We gaan nu streven naar een hogere buffer en hopen nog meer af te lossen in de loop van het jaar. Ook wij hadden financiële meevallers, dat helpt enorm. We hopen nog extra te kunnen aflossen om daarmee alsnog een gat te slaan in de aflossingsvrije hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jullie zijn goed bezig zeg! Bij ons gaat het ook goed; ik heb hier recent al over geblogt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In de eerste paar maanden van het jaar lagen we goed op schema. Daarna kwam een forse financiële meevaller, nu zijn we aan het kijken hoe we die het beste kunnen besteden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat ziet er goed uit! Ik herken het wel, dat je eerst wil aflossen voor je je buffer verhoogt. Ik heb er ook last van, het plan was nu de buffer flink verhogen, maar we hebben toch maar een bergje afgelost. Voelt toch goed he. Leuk dat je dit zo laat zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat ziet er netjes uit!! Ik heb op zich een heel goed halfjaar achter de rug. Ik heb mijn autolening afgelost (was nog dik €10.000 toen ik daaraan begon), ik heb mijn bufferdoel van €25.000 nu voor ongeveer 80% behaald en ik heb mijn huis verkocht, waardoor mijn maandlasten straks aanzienlijk dalen en er meer gespaard kan worden. Dat is wel weer nodig voor een volgend huis (ik ga eerst met vriend in zijn huis wonen, maar op de termijn willen we samen iets), maar geeft uiteraard ook een hoop vrijheid. Na de overdracht en vakantie ga ik alles weer op een rijtje zetten en mijn doelen bijstellen n.a.v. de verkoop van mijn huis.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…