dinsdag 5 juli 2016

Beleggingsresultaten

Na de Brexit schreef ik al dat we wat aandelen gekocht hadden. We hebben toen van vier bedrijven aandelen gekocht. Nadat de beurzen op die bewuste vrijdag en de maandag erop heel hard in elkaar stortten, klommen ze in het vervolg van de week weer omhoog en is het verlies alweer bijna goedgemaakt.

Wat heeft dat dan gedaan voor onze aandelen? Nou best aardig. Onze portefeuille van €1.000 is nu €1.045 waard. Dat is dus een rendement van 4,5% in een week tijd. Niet alle aandelen deden het even goed. Onze aandelen Shell zijn in deze week tijd met ongeveer 10% gestegen, terwijl ING nu nog 2,5% lager staat dan toen we het kochten vorige week vrijdag.
Daarnaast zijn onze twee Amerikaanse aandelen, die sowieso al wat minder heftig reageerden na de Brexit, een procent of 2 gestegen.

Koerswinst is leuk, maar uiteindelijk moet je de aandelen wel verkopen om de winst te realiseren. En dat zijn we eigenlijk niet van plan. We willen uiteindelijk een aandelenportefeuille bij elkaar sparen/kopen die ons (voor een deel) kan voorzien in ons levensonderhoud. Zodat we minder kunnen of helemaal niet meer hoeven te werken. In geval van nood en een onvoldoende buffer kunnen we nog ze nog wel verkopen (al dan niet met winst/verlies), maar eigenlijk is dat niet de bedoeling.
De aandelen die we gekocht hebben, hebben daarom ook uitgekozen om hun dividend.

Tot nu toe hebben we dit jaar €22 aan dividend ontvangen. Dat is natuurlijk nog geen wereld bedrag, maar is al wel bijna net zo veel als we aan spaarrente hebben ontvangen. En dat terwijl we een groot deel van het jaar geen beleggingen hadden en een hoger bedrag aan spaargeld dan dat we nu hebben. Met een beperkt bedrag, en dus ook een beperkt financieel risico, weten we zo onze passieve inkomsten te verdubbelen.

Werken jullie ook aan het vergroten van je passieve inkomen?

Update: Maandag is de waarde weer met 1% gedaald

5 opmerkingen:

 1. Als je de aandelen in bezit hebt is het toch handig ze te verkopen als ze hoog staan en ze weer terug te kopen als ze laat staan. Wat hoog en laag is bepaal je zelf vanuit de grafiek. In de tussentijd kun je er opties op schrijven. Dat geeft, met de stukken in bezit, geen risico en veel meer winst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap opties nog niet. Dus daar doe (durf) ik nog niks mee. Maar tussentijds verkopen en vlak voor dividenddatum weer terugkopen kan, maar is wel veel werk om alles bij te houden.

   Verwijderen
 2. Ik ben (nog) niet thuis in aandelen, dus misschien een stomme vraag, maar als je aandelen wilt hebben om je passieve inkomen te vergroten, dan moet je er dus op letten dat je aandelen hebt in een bedrijf dat dividend uitkeert? Of zijn er nog meer dingen die je dan in de gaten moet houden? Of keert élk bedrijf dividend uit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet inderdaad kijken of ze dividend uitkeren en ook hoe stabiel ze dat doen. En het liefst dat ze ieder jaar met minimaal de inflatie het dividend verhogen.
   En nog zoveel meer. Google maar eens op dividendbeleggen.

   Verwijderen
 3. kijk eens op : www.mijngeldwerkt.com.
  goede en heldere beschrijving hoe het werkt en hoe je een passief inkomen kan verkrijgen door het kopen van aandelen

  BeantwoordenVerwijderen