Doorgaan naar hoofdcontent

Rentemiddelen berekend bij de bank

Schreef ik gisteren al dat we vanaf vandaag de rentemiddeling via interbankieren konden gaan berekenen, nu heb ik dat vanmorgen dan ook gelijk maar gedaan. Ten opzichte van wat ik zelf berekend heb, zijn er een meevaller en een tegenvaller bij.......

De meevaller is dat er wel degelijk rekening wordt gehouden met het feit dat je steeds minder rente gaat betalen bij een annuïteitenhypotheek. Hierdoor valt de nieuw berekende rente 0,23% lager uit dan ik zelf berekend had bij een nieuwe rentevaste periode van 10 jaar.
Nadeel is dat je als nieuwe rentevaste periode alleen kunt kiezen uit 5, 10 en 15 jaar, terwijl ik berekend had dat een nieuwe vaste periode van 12 jaar het meest gunstig zou zijn.

Uiteindelijk komt de nieuwe rente dan uit op 3,56%, ten opzichte van 4,15% nu. Dit levert een maandelijkse besparing op van €20,77.
Daar komen dan eenmalige kosten van €250 bij. Dat betekent dus een terugverdientijd van 1 jaar.

Ook kunnen we nu via internetbankieren in 1x zien wat de boete is wanneer we de boete in 1x betalen. Dan mogen wij direct een kleine €5.000 afrekenen voor dit hypotheekdeel. Dat hebben we wel, maar wordt de buffer veel te laag naar onze zin. Dat gaan we dus niet doen.

Wij gaan de rente wel middelen. De €20 per maand gaan we sparen op de rekening voor extra aflossingen.

Wij wachten nog wel een dagje met het doorvoeren van de rentemiddeling. De extra aflossing moet nog worden afgeschreven en verwerkt op internetbankieren, we wachten nog even tot dat ook daadwerkelijk gebeurd is.

Hoe zijn jullie ervaringen met oversluiten of rentemiddelen?


Reacties

 1. Goed! Snel geregeld via telefoon, en een mooie besparing.
  Bij ons van 4,15 naar 3,38%, dus wel iets gunstiger als bij jullie. Vreemd eigenlijk!

  http://life4mama.blogspot.nl/2016/04/rentemiddeling-gelukt.html?m=1

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ligt denk ik ook aan hoe lang de rentevasteperiode nog loopt en hoe de bank het berekent. Ik weet niet of we dezelfde bank hebben.

   Verwijderen
  2. nee niet dezelfde bank dan :)

   Verwijderen
 2. Ik keek net even op je hypotheek-pagina. Gaat goed zo zeg, met die hypotheek verlagen!
  En je stuk waarover je rentemiddeling aanvraagt eigenlijk niet zo heel groot meer.
  Heb je ook een idee/plan wanneer je ongeveer hypotheekvrij zou kunnen/willen zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor het annuïteitendeel en aflossingsvrije deel streven we naar 2024/2025. Voor het spaardeel moeten we zien de looptijd te verkorten. Als dat maximaal lukt, dan zou het in 2026 ook dat deel kunnen worden afgelost.

   Verwijderen
 3. Goede en heldere service van de bank. Bij welke bank zitten jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoals ik in een eerdere blog al heb aangegeven, heb ik ook gekeken naar de uitwerking. Wat mij wel opvalt is dat de rekenrente 1,7% is, terwijl de actuele rente voor 10 jaar (de keuze die voor ons het meeste voordeel oplevert) 2,08 is. Voordeeltje voor de bank, want zo wordt de boete hoger. Desalniettemin scheelt het ons een rentedaling van 4,75% naar 3,1%. Per maand een besparing van 62 euro bruto. En dan lossen wij dit hypotheekdeel in bijna vier jaar af, waardoor wij ook nog niet eens de volledige boete betalen. Zodra de extra aflossing is verwerkt (vandaag nog niet) voeren wij het door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de rekenrente kijken ze toch naar de rente die nu geldt bij de resterende rentevaste periode?

   Wat wel opvalt is dat niet de klantenkorting wordt meegenomen

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…