Doorgaan naar hoofdcontent

Rentemiddelen berekend bij de bank

Schreef ik gisteren al dat we vanaf vandaag de rentemiddeling via interbankieren konden gaan berekenen, nu heb ik dat vanmorgen dan ook gelijk maar gedaan. Ten opzichte van wat ik zelf berekend heb, zijn er een meevaller en een tegenvaller bij.......

De meevaller is dat er wel degelijk rekening wordt gehouden met het feit dat je steeds minder rente gaat betalen bij een annuïteitenhypotheek. Hierdoor valt de nieuw berekende rente 0,23% lager uit dan ik zelf berekend had bij een nieuwe rentevaste periode van 10 jaar.
Nadeel is dat je als nieuwe rentevaste periode alleen kunt kiezen uit 5, 10 en 15 jaar, terwijl ik berekend had dat een nieuwe vaste periode van 12 jaar het meest gunstig zou zijn.

Uiteindelijk komt de nieuwe rente dan uit op 3,56%, ten opzichte van 4,15% nu. Dit levert een maandelijkse besparing op van €20,77.
Daar komen dan eenmalige kosten van €250 bij. Dat betekent dus een terugverdientijd van 1 jaar.

Ook kunnen we nu via internetbankieren in 1x zien wat de boete is wanneer we de boete in 1x betalen. Dan mogen wij direct een kleine €5.000 afrekenen voor dit hypotheekdeel. Dat hebben we wel, maar wordt de buffer veel te laag naar onze zin. Dat gaan we dus niet doen.

Wij gaan de rente wel middelen. De €20 per maand gaan we sparen op de rekening voor extra aflossingen.

Wij wachten nog wel een dagje met het doorvoeren van de rentemiddeling. De extra aflossing moet nog worden afgeschreven en verwerkt op internetbankieren, we wachten nog even tot dat ook daadwerkelijk gebeurd is.

Hoe zijn jullie ervaringen met oversluiten of rentemiddelen?


Reacties

 1. Goed! Snel geregeld via telefoon, en een mooie besparing.
  Bij ons van 4,15 naar 3,38%, dus wel iets gunstiger als bij jullie. Vreemd eigenlijk!

  http://life4mama.blogspot.nl/2016/04/rentemiddeling-gelukt.html?m=1

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ligt denk ik ook aan hoe lang de rentevasteperiode nog loopt en hoe de bank het berekent. Ik weet niet of we dezelfde bank hebben.

   Verwijderen
  2. nee niet dezelfde bank dan :)

   Verwijderen
 2. Ik keek net even op je hypotheek-pagina. Gaat goed zo zeg, met die hypotheek verlagen!
  En je stuk waarover je rentemiddeling aanvraagt eigenlijk niet zo heel groot meer.
  Heb je ook een idee/plan wanneer je ongeveer hypotheekvrij zou kunnen/willen zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor het annuïteitendeel en aflossingsvrije deel streven we naar 2024/2025. Voor het spaardeel moeten we zien de looptijd te verkorten. Als dat maximaal lukt, dan zou het in 2026 ook dat deel kunnen worden afgelost.

   Verwijderen
 3. Goede en heldere service van de bank. Bij welke bank zitten jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoals ik in een eerdere blog al heb aangegeven, heb ik ook gekeken naar de uitwerking. Wat mij wel opvalt is dat de rekenrente 1,7% is, terwijl de actuele rente voor 10 jaar (de keuze die voor ons het meeste voordeel oplevert) 2,08 is. Voordeeltje voor de bank, want zo wordt de boete hoger. Desalniettemin scheelt het ons een rentedaling van 4,75% naar 3,1%. Per maand een besparing van 62 euro bruto. En dan lossen wij dit hypotheekdeel in bijna vier jaar af, waardoor wij ook nog niet eens de volledige boete betalen. Zodra de extra aflossing is verwerkt (vandaag nog niet) voeren wij het door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de rekenrente kijken ze toch naar de rente die nu geldt bij de resterende rentevaste periode?

   Wat wel opvalt is dat niet de klantenkorting wordt meegenomen

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…