vrijdag 1 juli 2016

Rentemiddelen berekend bij de bank

Schreef ik gisteren al dat we vanaf vandaag de rentemiddeling via interbankieren konden gaan berekenen, nu heb ik dat vanmorgen dan ook gelijk maar gedaan. Ten opzichte van wat ik zelf berekend heb, zijn er een meevaller en een tegenvaller bij.......

De meevaller is dat er wel degelijk rekening wordt gehouden met het feit dat je steeds minder rente gaat betalen bij een annuïteitenhypotheek. Hierdoor valt de nieuw berekende rente 0,23% lager uit dan ik zelf berekend had bij een nieuwe rentevaste periode van 10 jaar.
Nadeel is dat je als nieuwe rentevaste periode alleen kunt kiezen uit 5, 10 en 15 jaar, terwijl ik berekend had dat een nieuwe vaste periode van 12 jaar het meest gunstig zou zijn.

Uiteindelijk komt de nieuwe rente dan uit op 3,56%, ten opzichte van 4,15% nu. Dit levert een maandelijkse besparing op van €20,77.
Daar komen dan eenmalige kosten van €250 bij. Dat betekent dus een terugverdientijd van 1 jaar.

Ook kunnen we nu via internetbankieren in 1x zien wat de boete is wanneer we de boete in 1x betalen. Dan mogen wij direct een kleine €5.000 afrekenen voor dit hypotheekdeel. Dat hebben we wel, maar wordt de buffer veel te laag naar onze zin. Dat gaan we dus niet doen.

Wij gaan de rente wel middelen. De €20 per maand gaan we sparen op de rekening voor extra aflossingen.

Wij wachten nog wel een dagje met het doorvoeren van de rentemiddeling. De extra aflossing moet nog worden afgeschreven en verwerkt op internetbankieren, we wachten nog even tot dat ook daadwerkelijk gebeurd is.

Hoe zijn jullie ervaringen met oversluiten of rentemiddelen?


10 opmerkingen:

 1. Goed! Snel geregeld via telefoon, en een mooie besparing.
  Bij ons van 4,15 naar 3,38%, dus wel iets gunstiger als bij jullie. Vreemd eigenlijk!

  http://life4mama.blogspot.nl/2016/04/rentemiddeling-gelukt.html?m=1

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ligt denk ik ook aan hoe lang de rentevasteperiode nog loopt en hoe de bank het berekent. Ik weet niet of we dezelfde bank hebben.

   Verwijderen
  2. nee niet dezelfde bank dan :)

   Verwijderen
 2. Ik keek net even op je hypotheek-pagina. Gaat goed zo zeg, met die hypotheek verlagen!
  En je stuk waarover je rentemiddeling aanvraagt eigenlijk niet zo heel groot meer.
  Heb je ook een idee/plan wanneer je ongeveer hypotheekvrij zou kunnen/willen zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor het annuïteitendeel en aflossingsvrije deel streven we naar 2024/2025. Voor het spaardeel moeten we zien de looptijd te verkorten. Als dat maximaal lukt, dan zou het in 2026 ook dat deel kunnen worden afgelost.

   Verwijderen
 3. Goede en heldere service van de bank. Bij welke bank zitten jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoals ik in een eerdere blog al heb aangegeven, heb ik ook gekeken naar de uitwerking. Wat mij wel opvalt is dat de rekenrente 1,7% is, terwijl de actuele rente voor 10 jaar (de keuze die voor ons het meeste voordeel oplevert) 2,08 is. Voordeeltje voor de bank, want zo wordt de boete hoger. Desalniettemin scheelt het ons een rentedaling van 4,75% naar 3,1%. Per maand een besparing van 62 euro bruto. En dan lossen wij dit hypotheekdeel in bijna vier jaar af, waardoor wij ook nog niet eens de volledige boete betalen. Zodra de extra aflossing is verwerkt (vandaag nog niet) voeren wij het door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de rekenrente kijken ze toch naar de rente die nu geldt bij de resterende rentevaste periode?

   Wat wel opvalt is dat niet de klantenkorting wordt meegenomen

   Verwijderen