Doorgaan naar hoofdcontent

Hypotheek crowdsourcen toegestaan

In de Financiële Telegraaf las ik een bericht dat de AFM goedkeuring heeft gegeven voor een hypotheekvorm waarbij een deel van die hypotheek wordt gefinancierd door middel van crowdfunding.

De idee is dat bij deze hypotheek 80% van de hypotheek wordt verstrekt door een reguliere hypotheekverstrekker en dat de overige 20% met crowdfunding/crowdsourcing wordt gefinancierd. Hier kan iedereen dan een deeltje voor uitlenen.
De initiatiefnemers, jungo, stellen dat de hypotheeknemers een lagere hypotheekrente kunnen krijgen dan nu bij reguliere hypotheekverstrekkers en dat mensen die geld uitlenen een beter rendement halen dan op hun spaarrekening.
Dat laatste is natuurlijk niet heel moeilijk, maar als huizenkopers een lagere rente krijgen dan nu het geval is, kunnen de geldverstrekkers volgens mij nooit een heel hoog rendement halen. Op basis van de huidige hypotheekrentes denk ik dan aan maximaal 1,5-2% rente. Dan moet het platform er nog wat aan verdienen, dus dan blijft er niet veel rendement over vrees ik....

Maar op hun website adverteren ze met een rendement van 3,5% per jaar, dat klinkt interessant. Investeren kan al vanaf €250 met een looptijd van 7,5 jaar. Ik snap nog niet hoe ze zulke rendementen zullen behalen voor hun investeerders en daar vind ik ook geen informatie over op hun nog weinig informatieve website.

Verder ben ik best benieuwd naar overige afspraken. Wie krijgt het eerste zijn geld terug als bewoners hun hypotheek niet meer kunnen betalen en het huis met verlies verkocht wordt. met andere woorden bij wie ligt het risico?

Ik zou het met de huidige informatie niet aandurven, maar wellicht dat we bij meer informatie en duidelijkheid wel eens een poging zouden doen

Zou jij investeren in een crowdfund-hypotheek?

Reacties

 1. Ik geloof niet dat ik daar zo snel in zou investeren, want je krijgt volgens mij nooit het rendement dat ik wel eens zie op andere crowdfundingsacties. En daarbij zitten er dan idd best wat risico's. Ik weet niet of het me dat waard is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De DNB adverteer al regelmatig met aantrekkelijke rente van tot minder dan 3 procent voor hypotheken als crowdfunding of zo.
  Te weinig rendement en je zit er lang aan vast. Mij niet gezien..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had dezelfde vraag als jij met betrekking tot het genoemde rendement. Ik vind dit te onduidelijk. Ook de lange looptijd, en het risico bij wanbetaling (je bent de laatste in de rij, de bank heeft ongetwijfeld het eerste hypotheekrecht) spreken mij niet aan.

  Overigens ben je mij wéér voor :-) Echt zo leuk om te zien dat wij qua bloginspiratie zoveel gemeen hebben :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, sorry. Ja dat eerste hypotheekrecht was ook nog een vraag voor mij...
   Ik duik ook graag, al is het alweer 2 jaar geleden.....
   /wie weet ;)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.