Doorgaan naar hoofdcontent

De week van de hypotheken

De afgelopen week was er weer genoeg hypotheeknieuws te vinden. Ten eerste was er het bericht dat banken waarschuwen voor de risico's een aflossingsvrije hypotheek. Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij en schreef daar al wat over eerder deze week.

Daarnaast een bericht van de vereniging eigen huis (VEH) waarin werd gesteld dat huizenkopers door de lage rente niet goed nadenken over de risico's van een hypotheek bij tegenslag. Ik kan me er iets bij voorstellen, de maandlasten zijn bij de huidige rentestanden lekker laag natuurlijk. Maar er zijn natuurlijk altijd risico's zoals renteverhogingen, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Die risico's zijn wel van alle tijden.

In een artikel van Z24 ging het daar ook over, maar ook over het feit dat nieuwe aanbieders van hypotheken, en de investeerders in die aanbieders helemaal geen problemen hebben met het financieren van tophypotheken. Dat doen ze zelfs graag vanwege de hogere rentevergoeding die ze daar voor krijgen en het lage percentage wanbetalers op de Nederlandse hypotheken.

Als laatste las ik een artikel over diverse rechtzaken die tegen banken waren aangespannen over de verantwoordelijkheid voor de overgebleven restschuld. De betreffende rechters gaven in deze zaken de banken gelijk, maar ik verwacht dat het laatste gerechtelijke woord hier nog niet over gezegd is.

En als laatste nog wat persoonlijk hypotheeknieuws. Wij deden direct op 1 juni een extra aflossing op onze aflossingsvrije hypotheekdeel.

Hebben jullie ook nog hypotheeknieuws deze week?

Reacties

 1. Ja. Heb gisteren ook weer de opdracht voor een extra aflossing gedaan. Per 1 Juli zal er weer 4.000 minder af te lossen zijn. Heerlijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wow dat is een mooi bedrag om af te lossen zeg..

   Verwijderen
 2. Bij ons niet. 1 juni was wel een mooie datum omdat de rentemiddeling dan inging. Scheelde toch enkele tientjes bruto. De mooiste hypotheek-klapper in jaren voor ons. Natuurlijk losten we ook af, maar dat zette qua maandlasten niet zoveel zoden aan de dijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. per keer misschien niet, maar met stug volhouden worden die besparingen ook wel een aardig bedragje

   Verwijderen
 3. Ik heb ooit 12,75% hypotheekrente betaald. Boeiend. het was toen duur, maar ik kon het nog steeds betalen.

  Ik zou nu heel graag hoge rente willen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom? Alleen maar spaargeld en geen hypotheek meer?

   Verwijderen
 4. In VEH las ik ook iets over spaarhypotheken, dat je die na 20 jr premiebetaling mag stopzetten. Je moet dan wel het verschil wat je nog tekort komt zelf bijbetalen of anders financieren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die 20 jaar heeft iets te maken met de belastingen. Als je het eerder stopzet moet je inkomstenbelasting betalen over de ontvangen rente

   Verwijderen
  2. Waarom zo een regeling, wat levert het me op, normaal gesproken begint de spaarhypotheek na 20 pas te renderen.

   Wie wordt hier nu beter van, de banken of de hypotheekadviseurs van VEH. Ik heb mijn lidmaatschap opgezegd.

   Verwijderen
  3. Ligt eraan, met extra storten in de polis levert het ook bij 20 jaar wel wat op hoor

   Verwijderen
 5. Deze week niet veel, weer de gewone maandelijkse aflossingen gedaan. Het is deze week wel spannend rondom een eventuele verkoop. Maar dat is nu nog even koffiedik kijken.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…