Doorgaan naar hoofdcontent

Nederlanders lossen nog steeds extra af

Gisteren kwam ik een artikel tegen van bijna een maand oud. Daarin werd geschreven dat de Nederlanders nog steeds "massaal" extra aan het aflossen zijn op hun hypotheek. Zo werd er bij Rabobank in 2015 €3,4 miljard extra afgelost, en bij ABNAMRO €2,4 miljard. 
Bij deze twee grootbanken werd samen dus bijna 1% van onze Nederlandse hypotheekschuld (€650 miljard) extra afgelost.

Wel werd de totale hypotheekschuld in 2015 weer wat groter. Dit had vooral te maken met de oplevende huizenmarkt waardoor er meer nieuwe hypotheken zijn afgesloten.

De extra aflossingen zijn wel wat minder dan in 2014, toen werd er bij de Rabobank en ABNAMRO in totaal €6,7 miljard extra afgelost. Verschil is wel dat in 2014 er de ruime schenkingsregeling was waarbij er €100.000 belastingvrij geschonken mocht worden om in het huis te stoppen.

Nu lossen wij zelf wel extra af en waarschijnlijk veel lezers van dit blog ook. Volgens mijn is dat ook verstandig en maakt je dat financiële situatie in kleine stapjes steeds robuuster. Toch kom je zo nu en dan ook nog columns tegen waarin wordt gesteld dat extra aflossen niet (altijd) verstandig is. 
Wellicht dat dat in hele specifieke gevallen achter de komma niet helemaal het meeste rendement oplevert, maar minder vaste lasten lijkt me altijd een prima streven.

Wat vinden jullie? Aflossen of niet?

Reacties

 1. Aflossen is niet per definitie de beste oplossing, er zijn inderdaad 1001 situaties te bedenken waarbij aflossen geen goed idee is. Het gaat mij te ver om ze hier allemaal op te noemen, ze zijn al op zoveel plaatsen uitvoerig aan bod gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het artikel in je link geeft echter wel een zeer gebrekkige voorbeeldberekening. Hij vergeet namelijk mee te nemen dat als je de hypotheek niet aflost je nog wel de rente moet betalen. 5000 cash - 3000 rente = 2000 winst. Ten opzichte van de 3000 winst door het wegvallen van de rentelasten bij aflossing. (uiteraard klopt het wel dat steen minder flexibel is, maar dat kan ook juist een voordeel zijn).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de meeste gevallen aflossen natuurlijk!

  Misschien niet direct bij een bankspaarhypotheek en alleen met geld dat je missen kunt. (Een minimale buffer achter de hand houden.)

  Gelijk even 2 vragen over de lay-out van je blog en dan specifiek over de kolom "lekker leesvoer":
  1) hoe krijg je het voor elkaar dat de meest recent opgedate blog bovenaan komt te staan? en
  2) de titel van de laatste blogpost ook afgebeeld wordt?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor beide geldt dat ik eigenlijk het standaardblokje van blogger gebruikt heb. De gadget heet lijst met blogs. Dan voeg je zelf de algemene adressen van de blogs in die je wilt laten zien en klaar is Kees.

   Verwijderen
 4. ben dankzij blogs juist een groot voorstander voor aflossen. maar we hebben zelf pas sinds februari een hypotheek dus nog niet kunnen beginnen met extra aflossen (eerst nog wat flinke wensen in t huis en eerst alles op orde krijgen.. deze maand de laatste dubbele lasten van t vorige huis.. eindafrekening gas/water/licht enz, eindafrekening van het huurhuis (wat kosten omdat paar kleine dinagen niet goed waren bij de oplevering) enz. en weer overzicht krijgen van wat er binnenkomt. 3 mnd de helft van ons spaargeld uitgegeven aan t koophuis, aan klussen, notaris, enz.. ;) dus nu weer langzaam alles op orde krijgen en dan wel eens kijken of extra aflsosen nu al kan of pas na andere verbouwingen/klussen.. ;) maar zeker wel iets wat we willen doen!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.