Doorgaan naar hoofdcontent

Afstrepen

Aan het begin van het jaar hebben we een aantal (financiële) doelen opgeschreven voor dit jaar en een aflosplan voor dit jaar gemaakt. En in maart hebben we de plannen enigszins aangepast.  Hoe staat het er nu voor met onze plannen?

In ons plan 2016 hadden we de volgende doelen opgeschreven:

 • Buffer aanvullen tot €6.000
 • €2.500 aflossen op aflossingsvrije hypotheek
 • €1.000 extra aflossen op restschuld of annuïtaire hypotheek
 • Totale vermindering van (hypotheek)schuld met €7.300
 • Voor- en achtertuin vernieuwen
 • Nieuwe fiets voor M
De buffer is intussen aangevuld tot ruim €7.000. Dat doel is dus behaald. Alleen verwachten we nog een wat grotere uitgave voor een tuinhuisje om de tuin helemaal af te maken.
Ook willen we in juli, ondanks de prioriteit aan de restschuld, nog een extra aflossing doen op de aflossingsvrije hypotheek. Daarop hebben we tot nu toe pas €250 afgelost. We willen dat dan aanvullen tot ons aflosdoel voor dit jaar: €2.500.

Op de annuïtaire hypotheek hebben we dit jaar pas €100 extra afgelost. Op de restschuld daarentegen al €6.700. Hier zijn we dus ruim over de doelstelling heen. Dit is onder meer mogelijk gemaakt door een schenking van de moeder van M.

Zoals jullie wellicht al gelezen hebben, zijn we op dit moment druk bezig met het vernieuwen van de tuin. Als alles dit weekend volgens planning loopt, is het tegelwerk gereed dit weekend. Daarmee mag het doel van de tuin nog niet afgestreept worden, want de beplanting en het tuinhuisje moeten dan nog.

De nieuwe fiets voor M is er al wel. Een elektrische zelfs.

Hoe vordert het met jullie doelen voor dit jaar?

Reacties

 1. Mooi bezig!
  Hier ook goed op weg. Buffer-minimum is gehaald en onze aflossing op de hypotheek was zeker 1000 Euro hoger dan we van te voren hadden ingeschat. (dankzij een paar meevallers, en zuinigheid)
  Dus wij liggen nu al op 'gehaald'.
  We stellen onze doelen wat bij. We hopen voor de buffer nog 2500 Euro erbij te sparen in de eindsprint. Als er daarboven nog geld overblijft gaan we eind van het jaar nog een aflossing doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat gaat goed met jullie doelen. Komt het overschrijden van het doel voor het aanvullen van de buffer ook door de schenking of hebben jullie hier andere maatregelen voor genomen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat we er nu al zijn heeft te maken met een erfenisje. Maar we verwachten hebben ook nog de uitgaven voor een tuinhuisje gepland staan, ca. €1.000 dus dan komen we precies op ons doel uit.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…