Doorgaan naar hoofdcontent

Afstrepen

Aan het begin van het jaar hebben we een aantal (financiële) doelen opgeschreven voor dit jaar en een aflosplan voor dit jaar gemaakt. En in maart hebben we de plannen enigszins aangepast.  Hoe staat het er nu voor met onze plannen?

In ons plan 2016 hadden we de volgende doelen opgeschreven:

 • Buffer aanvullen tot €6.000
 • €2.500 aflossen op aflossingsvrije hypotheek
 • €1.000 extra aflossen op restschuld of annuïtaire hypotheek
 • Totale vermindering van (hypotheek)schuld met €7.300
 • Voor- en achtertuin vernieuwen
 • Nieuwe fiets voor M
De buffer is intussen aangevuld tot ruim €7.000. Dat doel is dus behaald. Alleen verwachten we nog een wat grotere uitgave voor een tuinhuisje om de tuin helemaal af te maken.
Ook willen we in juli, ondanks de prioriteit aan de restschuld, nog een extra aflossing doen op de aflossingsvrije hypotheek. Daarop hebben we tot nu toe pas €250 afgelost. We willen dat dan aanvullen tot ons aflosdoel voor dit jaar: €2.500.

Op de annuïtaire hypotheek hebben we dit jaar pas €100 extra afgelost. Op de restschuld daarentegen al €6.700. Hier zijn we dus ruim over de doelstelling heen. Dit is onder meer mogelijk gemaakt door een schenking van de moeder van M.

Zoals jullie wellicht al gelezen hebben, zijn we op dit moment druk bezig met het vernieuwen van de tuin. Als alles dit weekend volgens planning loopt, is het tegelwerk gereed dit weekend. Daarmee mag het doel van de tuin nog niet afgestreept worden, want de beplanting en het tuinhuisje moeten dan nog.

De nieuwe fiets voor M is er al wel. Een elektrische zelfs.

Hoe vordert het met jullie doelen voor dit jaar?

Reacties

 1. Mooi bezig!
  Hier ook goed op weg. Buffer-minimum is gehaald en onze aflossing op de hypotheek was zeker 1000 Euro hoger dan we van te voren hadden ingeschat. (dankzij een paar meevallers, en zuinigheid)
  Dus wij liggen nu al op 'gehaald'.
  We stellen onze doelen wat bij. We hopen voor de buffer nog 2500 Euro erbij te sparen in de eindsprint. Als er daarboven nog geld overblijft gaan we eind van het jaar nog een aflossing doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat gaat goed met jullie doelen. Komt het overschrijden van het doel voor het aanvullen van de buffer ook door de schenking of hebben jullie hier andere maatregelen voor genomen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat we er nu al zijn heeft te maken met een erfenisje. Maar we verwachten hebben ook nog de uitgaven voor een tuinhuisje gepland staan, ca. €1.000 dus dan komen we precies op ons doel uit.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…