Doorgaan naar hoofdcontent

Rekenen aan rentemiddeling

Op de website van onze hypotheekbank (A.BN.AM.RO) vond ik gisteren een pagina over rentemiddelen. Onze bank biedt dat op dit moment nog niet aangeboden, maar zoals te lezen valt zal het vanaf half 2016 mogelijk zijn.

Ik heb de pagina aandachtig zitten lezen en er staat nog niet heel veel informatie:

 • Voor (bank)spaarhypotheken en hybride hypotheken is het niet mogelijk te middelen omdat het kort gezegd volgens de bank niets oplevert in maandlasten
 • Er is een rentemiddelingsopslag van 0,2%
 • Rentemiddeling is mogelijk via internet bankieren, er komt dus geen adviseur aan te pas en dus ook geen advieskosten
Dat laatste maakt het natuurlijk extra interessant.

Dat het in het internet bankieren eraan zit te komen is al te zien. De module voor extra aflossen is al aangepast. Kon je tot voor kort alleen maar tot en met het boetevrije bedrag aflossen, nu kun je elk bedrag invullen en wordt de boete meteen berekend. Dat is denk ik de eerste stap op weg naar het invoeren van het rentemiddelen in internetbankieren.

Na het lezen van de pagina ben ik gaan kijken wat dit voor ons zou betekenen in maandlasten. Onze hypotheekvormen zijn:
 • Aflossingsvrij, nog 9 jaar vast, nu 2,7%.
 • Spaar, nog 19 jaar vast, nu 3,1%, middeling niet mogelijk
 • Annuïteiten, nog 7,5 jaar vast, nu 4,15%
De annuïteitenhypotheek lijkt het meest lucratief om te middelen. Het heeft de hoogste rente en de kortste looptijd. Daarmee ben ik als eerste gaan rekenen bij berekenhet.nl . Invullen van de huidige rente, looptijd en de toekomstige rente en looptijd en de boeterente kon ik berekenen dat de nieuwe rente 3,4% zou moeten worden. Dat zou een besparing van 25€ per maand opleveren. Dat komt overeen met een extra aflossing van ruim €5.000 op dit deel.

Voor de aflossingsvrije hypotheek is het alleen rendabel als de looptijd minimaal net zo lang is als de huidige rentevaste periode. Dan zou de rente 2,62% worden. Dat levert bij de huidige hoogte van de hypotheek ongeveer 3€ op per maand. In totaal zou er dus €28 per maand te verdienen zijn. Ik ga in ieder geval even kijken hoe de berekeningen op internetbankieren worden op het moment dat het beschikbaar is....

Verder las ik op ikbenfrits.nl hoe rentemiddeling berekend wordt, zowel zuiver als hoe de banken het doen. Misschien nog wel iets voor rentenier om er een tooltje voor te bouwen..

Hebben jullie al gebruik gemaakt van rentemiddeling of erover nagedacht?

Reacties

 1. Ik kan me niet voorstellen dat het zo gunstig uitpakt met 25Euro per maand goedkoper. Hoeveel is jouw hypotheekdeel? Wij hebben eigenlijk verlijkbare rente en looptijd, maar uit onze berekeningen kwam toch dat het niet zoveel scheelde met rentemiddeling. En wij moeten wel advieskosten betalen begreep ik..(I N G)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 67.000 euro was het ongeveer. Het lijkt vooral wat op te leveren als je de nieuwe looptijd langer kiest dan de resterende looptijd. In sommige gevallen werd de rente zelfs hoger..

   Verwijderen
  2. Administratieve kosten zijn bij ons verplicht 225€. En als je ook nog een adviesgesprek moet (onduidelijk of dat ook in geval van rentemiddeling is) zijn de totale kosten 900€.
   Verplicht is om weer een nieuwe looptijd net zolang als de oude te nemen. Bij jou ook?

   Verwijderen
  3. Het is er nog niet dus ik kan over de voorwaarden nog niet alles zeggen. Maar als het via internetbankieren kan heb je geen adviseur nodig en ook geen kosten. Maar het blijft nog even gissen

   Verwijderen
 2. Onze hypotheekboer biedt het niet aan, dus die vlieger gaat bij ons niet op. Wat zou ik nog kunnen toevoegen aan het tooltje van berekenhet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ik vooral mooi vind aan jouw tools is dat je direct ziet wat de gevolgen zijn als je wat invult. Dat is bij berekenhet een stuk minder. Steeds terug naar vorig scherm en velden aanpassen.
   Een stukje gebruiksgemak dus..

   Verwijderen
  2. omda tje het zo aardig vraagt, heb ik een tooltje voor je gemaakt, zie hier:-)

   Verwijderen
 3. Ik heb zojuist ingevuld bij ikbenfrits en zou een besparing hebben van ruim 20.000 euro en na aftrek van boete nog ruim 10.000 euro. Er staat wel dat rentebemiddeling niet gunstig is voor mij maar oversluiten des te meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het ligt ook aan de periode dat je nog aan de hypotheek vastzit. Op ikbenfrits lieten ze grafisch zien dat je de eerste periode winst hebt en daarna niet meer. Maar als je door versneld aflossen binnen die periode van je hypotheek af bent kom je niet in het gebied dat je meer betaalt dan zou hoeven..

   Verwijderen
 4. Ik kwam http://www.rentemiddelingberekenen.nl/ van Advies Nederland. Iemand ervaringen ermee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kwam op die pagina trouwens via http://adviesnederland.nl/rentemiddeling/

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…