Doorgaan naar hoofdcontent

Vooruitblik 2e kwartaal 2016

Nu het eerste kwartaal er bijna op zit, is hebben we even de tijd genomen om financieel alvast vooruit te kijken naar het volgende kwartaal. Er staat ons dan namelijk een aantal grote uitgaven te wachten.

Ten eerste zullen we de tuin gaan aanpakken. Dat betekent:

 • Alles eruit halen
 • De boel flink ophogen
 • Opnieuw bestraten
 • Opnieuw beplanten. 
 • Houten schuurtje plaatsten
Dit geldt zowel voor de voor- als achtertuin. We gaan alles zelf doen (met hulp van vrienden/familie) en daarmee hopen we een boel geld te besparen. We hebben hier een reservering voor gemaakt (in de buffer) van €2000. Of dat genoeg is zullen we zien, maar toen we vorig jaar hebben uitgerekend wat we nodig hadden bleef het daar onder in ieder geval.

Daarnaast heeft de auto nieuwe banden nodig. Toen we de auto kochten zat daar een set nieuwe allweatherbanden onder. Die reden verder prima, maar er zitten ook wel wat nadelen aan, waaronder snellere slijtage.
Daarom gaan we er nu gewoon zomerbanden onder laten leggen. En afhankelijk van hoe de winter wordt en of we nog wintersportplannen hebben zullen we dan in het najaar ook nog een keer winterbanden aanschaffen. 
Deze zomerbanden zullen inclusief montage zo'n €500 kosten. Hier hebben we ook een bedrag voor gereserveerd staan.

Alles bij elkaar toch behoorlijk wat extra uitgaven in het komende kwartaal.

Hebben jullie nog grote uitgaven op de planning staan het komende kwartaal?


Reacties

 1. Wij werken met doelen voor elk jaar. Alleen, nu zul je altijd zien dat je soms ingehaald wordt door de realiteit. De schutting, die voor 2017 op de planning stond om aangepakt te worden, is nu zo slecht geworden dat deze bijna omvalt. De poort is er al uitgevallen :-( Dus, dat betekent keuzes maken. Het bed vervangen doen wij nu volgend jaar (of als er extra inkomsten zijn aan het eind van het jaar). De schutting en poort worden komende weken vervangen. Balen, maar goed...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @bespaarbalans had je je meevaller van 500€ van de halkast al opgemaakt?
   Hoeveel kost een nieuwe schutting? Die van ons lijkt ook sneller slechter te worden dan verwacht... Helaas.

   Verwijderen
  2. Nee, die staat nog op de spaarrekening :-)
   Het maar net hoe duur je het wilt maken en hoe groot de tuin is ­čść. Wij kiezen voor hardhouten panelen met 17 planken van 1.4 cm dikte. Deze gaan makkelijk 30 - 40 jaar mee. Deze liggen rond de 140 - 180 euro per paneel. Idem de poort. Je hebt ze ook bijvoorbeeld van vurenhout, maar die zijn met een jaar of tien rot. De prijs is er ook naar, vanaf 35 - 50 per paneel. Inclusief afvoer bestaande schutting en poort, nieuwe panelen en poort, montagemateriaal en arbeidsloon (2 dagen) denken wij een bedrag van 1750 tot 2000 euro nodig te hebben. Ik ben benieuwd, want de prijsopgave komt begin volgende week ­čśĆ

   Verwijderen
  3. Wij hebben de schutting kado gekregen van de verzekering na omwaaien. Met betonnen palen, dus dat gaat nooit meer om...

   Verwijderen
 2. Wij verwachten zelf binnenkort ons kunststof kozijn geleverd te krijgen, en dan komt dus ook de laatste rekening van de verbouwing. Daar hebben we in elk geval 90-95% van het bedrag al voor gereserveerd staan op een spaarrekening. Hoe het precies uitvalt weet je nooit natuurlijk.
  Verder geen grote uitgaven. Normaal in Q2 altijd de vakantie, maar deze aanbieder wilde het geld al hebben in Q1. Dus dat hebben we al betaald.
  Lijkt Q2 dus voor ons een voordelig kwartaal te worden. (En extra aflossen dus)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.