Doorgaan naar hoofdcontent

Vooruitblik 2e kwartaal 2016

Nu het eerste kwartaal er bijna op zit, is hebben we even de tijd genomen om financieel alvast vooruit te kijken naar het volgende kwartaal. Er staat ons dan namelijk een aantal grote uitgaven te wachten.

Ten eerste zullen we de tuin gaan aanpakken. Dat betekent:

 • Alles eruit halen
 • De boel flink ophogen
 • Opnieuw bestraten
 • Opnieuw beplanten. 
 • Houten schuurtje plaatsten
Dit geldt zowel voor de voor- als achtertuin. We gaan alles zelf doen (met hulp van vrienden/familie) en daarmee hopen we een boel geld te besparen. We hebben hier een reservering voor gemaakt (in de buffer) van €2000. Of dat genoeg is zullen we zien, maar toen we vorig jaar hebben uitgerekend wat we nodig hadden bleef het daar onder in ieder geval.

Daarnaast heeft de auto nieuwe banden nodig. Toen we de auto kochten zat daar een set nieuwe allweatherbanden onder. Die reden verder prima, maar er zitten ook wel wat nadelen aan, waaronder snellere slijtage.
Daarom gaan we er nu gewoon zomerbanden onder laten leggen. En afhankelijk van hoe de winter wordt en of we nog wintersportplannen hebben zullen we dan in het najaar ook nog een keer winterbanden aanschaffen. 
Deze zomerbanden zullen inclusief montage zo'n €500 kosten. Hier hebben we ook een bedrag voor gereserveerd staan.

Alles bij elkaar toch behoorlijk wat extra uitgaven in het komende kwartaal.

Hebben jullie nog grote uitgaven op de planning staan het komende kwartaal?


Reacties

 1. Wij werken met doelen voor elk jaar. Alleen, nu zul je altijd zien dat je soms ingehaald wordt door de realiteit. De schutting, die voor 2017 op de planning stond om aangepakt te worden, is nu zo slecht geworden dat deze bijna omvalt. De poort is er al uitgevallen :-( Dus, dat betekent keuzes maken. Het bed vervangen doen wij nu volgend jaar (of als er extra inkomsten zijn aan het eind van het jaar). De schutting en poort worden komende weken vervangen. Balen, maar goed...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @bespaarbalans had je je meevaller van 500€ van de halkast al opgemaakt?
   Hoeveel kost een nieuwe schutting? Die van ons lijkt ook sneller slechter te worden dan verwacht... Helaas.

   Verwijderen
  2. Nee, die staat nog op de spaarrekening :-)
   Het maar net hoe duur je het wilt maken en hoe groot de tuin is šŸ˜†. Wij kiezen voor hardhouten panelen met 17 planken van 1.4 cm dikte. Deze gaan makkelijk 30 - 40 jaar mee. Deze liggen rond de 140 - 180 euro per paneel. Idem de poort. Je hebt ze ook bijvoorbeeld van vurenhout, maar die zijn met een jaar of tien rot. De prijs is er ook naar, vanaf 35 - 50 per paneel. Inclusief afvoer bestaande schutting en poort, nieuwe panelen en poort, montagemateriaal en arbeidsloon (2 dagen) denken wij een bedrag van 1750 tot 2000 euro nodig te hebben. Ik ben benieuwd, want de prijsopgave komt begin volgende week šŸ˜

   Verwijderen
  3. Wij hebben de schutting kado gekregen van de verzekering na omwaaien. Met betonnen palen, dus dat gaat nooit meer om...

   Verwijderen
 2. Wij verwachten zelf binnenkort ons kunststof kozijn geleverd te krijgen, en dan komt dus ook de laatste rekening van de verbouwing. Daar hebben we in elk geval 90-95% van het bedrag al voor gereserveerd staan op een spaarrekening. Hoe het precies uitvalt weet je nooit natuurlijk.
  Verder geen grote uitgaven. Normaal in Q2 altijd de vakantie, maar deze aanbieder wilde het geld al hebben in Q1. Dus dat hebben we al betaald.
  Lijkt Q2 dus voor ons een voordelig kwartaal te worden. (En extra aflossen dus)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiƫle nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, Ć©Ć©n om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en Ć©Ć©n op de annuĆÆtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…