Doorgaan naar hoofdcontent

Sparen in het buitenland

Gisteren hoorde ik op de radio, en las ik ook later op internet, over het platform Duitse Raisin dat naar Nederland komt.
Via dat platform zou je bij diverse buitenlandse banken sparen, tegen een hogere rente. In Duitsland is het platform al even bezig onder de naam Welsparen, en wordt er mondjesmaat gebruik van gemaakt.
Er zou ongeveer €1 miljard gespaard worden volgens hen.

Ik heb even op de Duitse site zitten kijken en, ook al is mijn Duits niet super, het ziet er interessant uit. Wel moet je minimaal €5.000 leggen. Maar daar lijken ook leuke rentes tegenover te staan. Er is een aantal aanbieders van vrij-opneembare spaarrekeningen, maar de meeste aanbieders bieden deposito's aan.

Volgens het artikel op Z24 dat ik hierboven gelinkt heb, zitten er nog wel wat haken en ogen sommige van de aangesloten banken. Slechte ratings van kredietbeoordelaars, rente pas helemaal aan het einde uitgekeerd in plaats van ieder jaar (bij meerjarig vastzetten).

Die drempel van €5.000 kan voor veel mensen nog wel eens een drempel zijn. Zeker na het IceSave-drama, kan ik me voorstellen dat niet iedereen gelijk zo happig is om een aanzienlijk bedrag via een nieuw platform in een ander land te stallen.
Voordat ik gelezen had over dat minimumbedrag had ik zelf wel het idee om het eens met €1.000 te gaan proberen, maar €5.000 is voor ons een veel te groot deel van ons spaargeld om "zomaar" in iets nieuws te stoppen. En ik zag nog wel een leuk deposito van 1,7% voor een half jaar vastzetten.

Zouden jullie in het buitenland willen sparen? Of vinden jullie de risico's daar te hoog voor?


Reacties

 1. Ik zou geen groot bedrag sparen in het buitenland, en die drempel van 5000 Euro vind ik ook wat hoog. Maar ja zo'n deposito van een half jaar klinkt wel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben lang getwijfeld, maar toch besloten een deel van ons spaargeld bij Argenta onder te brengen. Hoewel zij een bijkantoor in Nederland hebben, is het een Belgische bank dat valt onder het Belgische garantiestelling. Het andere deel staat bij een Nederlandse bank. Zodra de deposito's daar eindigen, kijken wij weer verder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben ook Argenta, volgens mij vallen ze onder het NL garantiestelsel. Dat heb ik toen nog nagekeken.

   Verwijderen
  2. Daar sparen wij nu ook trouwens..

   Verwijderen
  3. @Mom4life: ik heb het in december nog nagezocht voordat ik de rekening opende. Ze vallen onder het Belgische garantiestelsel. Veel verschil maakt het niet uit. In plaats van bij Jeroen moet je bij zijn Belgische collega aankloppen :-)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.