Doorgaan naar hoofdcontent

Savings rate: januari 2016

Ruim een week geleden schreef ik hoe ik mijn savings rate ga berekenen. Intussen heb ik op die manier onze savings rate voor januari uitgerekend. In januari bedroeg onze savings rate 49,7%.

Wat hebben wij die maand dan zoal gespaard of geïnvesteerd? In januari hadden wij extra inkomsten door een schenking, maar ook extra uitgaven aan de auto. Daarnaast hebben we regulier en extra afgelost op onze hypotheek en hadden we de reguliere aflossing op de restschuld.


Reacties

 1. Is een mooie rating. Houden jullie nog verschil tussen reserveringen voor onderhoud en afschrijving en sparen?
  Maar ja, als je aflost, dan valt het sparen weg natuurlijk. Zo was het bij mij wel het geval.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee dat doen we niet. We kijken gewoon wat de toename van het saldo van de spaarrekeningen is. Als we dan moeten vervangen, zal dat die maand dus een behoorlijke tik op de savings rate zijn. Maar op de lange termijn gemiddelde genomen komt het uiteindelijk allemaal op hetzelfde uit...

   Verwijderen
 2. Zo, dat is wel erg netjes, ervan uitgaande dat die schenking (extra inkomsten) en de uitgaven aan de auto nagenoeg gelijk zijn. Anders vertekent het wat deze maand. Maar zoals je zelf al zegt moet je het over een langere periode bekijken. Bij mij staat het ook op de planning om hier eens mee aan de slag te gaan. Immers, er moet ook een plan na het aflossen liggen (hoewel dat nog ver weg is).

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…