Doorgaan naar hoofdcontent

Rood staan wordt duurder


Toen ik zojuist op weg naar kantoor was hoorde ik op de radio dat twee banken het rentepercentage op rood staan gaan verhogen. Er was daar nogal verbazing over, aangezien alle mogelijke soorten rentes aan het dalen zijn en dit dan juist tegen de stroom in gaat.

En ondanks dat onze bank niet tot de banken behoort die (nu) het rentepercentage op rood staan verhoogt, moest ik er aan denken dat wij ook nog steeds die mogelijkheid hebben. En als je dan percentages van 11-14% voorbij hoort komen, vraag je je af waarom je dat eigenlijk hebt, zeker als je er eigenlijk nooit gebruik van hoeft te maken, en als je een keer rood staat, dat komt omdat je niet goed op je uitgaven gelet hebt en niet op tijd je betaalrekening hebt aangevuld.

Mijn eerste goede daad van de week is daarom om de mogelijkheid tot rood staan op te zeggen bij de bank. En zo gezegd, zo gedaan. Wij kunnen vanaf nu niet meer rood staan. Bij het opzeggen zag ik dat de rente die mijn bank rekent maar liefst 13,7% is. Blij dat we daar nu van af ben.

Hebben jullie de mogelijkheid om rood te staan? En maken jullie daar ook wel eens gebruik van?

Reacties

  1. Op mijn privérekening wel en dat vind ik ook wel praktisch. Voor als het ene net nog niet binnen is en het andere wel betaald moet worden. Verder kan ik het nergens, niet gezamenlijk en ook niet zakelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, wij hebben die mogelijkheid ook. Maar wij maken er eigenlijk bijna nooit gebruik van. Misschien best een nobel idee om het gewoon op te zeggen. Dan KAN het gewoon niet meer. Juist ja, straks even met het parlement overleggen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik moet zeggen dat ik dat direct heb gezegd op mijn eerste zichtrekening toen ik 18 was (2004) je moest ze zien kijken daar aan het loket en maar uitleggen hoe handig dat wel niet kan zijn enz

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.